- Nå kan ingen lenger si at jeg later som

Myndighetene har endelig slått fast at Jan Terje Biktjørn ble syk av jobben på Ekofisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Fredag vedtok trygdekontoret i Kvinesdal at Jan Terje Biktjørns plager etter kjemikaliepåvirkning i arbeidet skal godkjennes som yrkessykdom.

- Mange arbeidskolleger er uføre eller døde

Den tidligere turbinmekanikeren på Ekofiskfeltet i Nordsjøen håper hans personlige seier også vil få betydning for de rundt 130 tidligere kollegene som nå fremmer yrkesskadesak. Biktjørn er den eneste til nå som har vunnet fram overfor både forsikringsselskapet og trygdemyndighetene.

- Nå kan ingen lenger si at jeg later som. Og vi er mange som har vært utsatt for det samme. Mange av mine arbeidskolleger er blitt uføre eller har dødd som følge av farlig kjemikalieeksponering, sier den giftskadde oljearbeideren til Dagbladet.no.

«Varig medisinsk invaliditet for hudsykdommen er satt til 15 prosent og for løsemiddelskaden til 15-20 prosent (...) Samlet varig medisinsk invaliditet for yrkessykdommene er derved satt til 30-32 prosent,» heter det i det ferske vedtaket fra NAV Kvinesdal trygd.

Årelang behandlingstid

Jan Terje Biktjørn synes det er uholdbart at han har måttet vente i årevis på det etterlengtede vedtaket. Men da det endelig kom på fredag, var det på selveste 51-årsdagen.

- I fjor vår uttalte trygdemyndighetene at saken skulle være ferdig behandlet innen bursdagen min. Men jeg ante ikke at det var bursdagen i år de mente, sier han lakonisk.

KJEMPER VIDERE: Tidligere offshorearbeider Jan Terje Biktjørn (med kaps) har nå fått offentlig godkjent yrkessykdom. Nå vil han kjempe videre for at skadde arbeidskolleger får det samme. Foto: PRIVAT/JAN DAHL
KJEMPER VIDERE: Tidligere offshorearbeider Jan Terje Biktjørn (med kaps) har nå fått offentlig godkjent yrkessykdom. Nå vil han kjempe videre for at skadde arbeidskolleger får det samme. Foto: PRIVAT/JAN DAHL Vis mer

I tillegg til 83 505 kroner i menerstatning, betyr yrkessykdomsstatusen at Biktjørn er garantert å få dekket helseutgifter som er knyttet til skadene. Han slipper egenandel på legebesøk og medisiner.

- Det viktigste er likevel at Jan Terje har fått en aksept som er veldig viktig for ham, påpeker advokat Kjell Inge Ambjørndalen som representerer de syke arbeiderne fra Ekofisk.

Advokaten er ikke særlig tilfreds med at trygdekontoret har brukt år på å behandle saken.

- Dette er ikke ideelt i det hele tatt, og jeg har tatt det opp med departementet. Trygden må ha flere saksbehandlere og flere rådgivende leger, skal situasjonen bli holdbar, hevder Ambjørndalen.

- Nå kan ingen lenger si at jeg later som