FRAKTET  SØNNEN - FANT KAMERATEN:  Fangstmannen Amasa Olsen (til venstre) fraktet savnede Magnus Haarr og de to kameratene i båt ut til Paradisdalen. 24-åringens far Karl Haarr møtte Olsen onsdag. Det var også Asafa Olsen som fant den omkomne Tormod Aniksdal.  FOTO: PER LARS TONSTAD.
FRAKTET SØNNEN - FANT KAMERATEN: Fangstmannen Amasa Olsen (til venstre) fraktet savnede Magnus Haarr og de to kameratene i båt ut til Paradisdalen. 24-åringens far Karl Haarr møtte Olsen onsdag. Det var også Asafa Olsen som fant den omkomne Tormod Aniksdal. FOTO: PER LARS TONSTAD.Vis mer

- Nå kan jeg dra fra Grønland uten min sønn

Letingen innstilt i natt. - Men jeg har fått litt mer ro i sjelen, sier Karl Haarr (60) etter tur over området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
KANGERLUSSUAQ/SØNDRE STRØMFJORD (Dagbladet): - Som å leite etter ei nål i en høystakk. De kan ha blitt ført helt til havs, sier Karl Haarr (60), far til Magnar Haarr (24), som sammen med Jonas Reiestad (31) fortsatt er savnet på Grønland.

Onsdag kveld fikk Karl Haarr anledning til å dra ut i leiteområdet i Paradisdalen med helikopter. Han kom tilbake til Søndre Strømfjord med sterke opplevelser.

- Nå kan jeg dra fra Grønland uten min sønn. Det blir vanskelig, men jeg må godta det. Jeg har fått litt mer ro i sjelen, sier Haarr til Dagbladet.

For han så de voldsomme kreftene som brutalt kan ta menneskeliv i så barske omgivelser. Noen svar har han fått, kanskje må han leve med at han aldri får vite den fulle sannhet.

Vil aldri få svar - De har seilt på flåten ned elva, det er opplagt. Spørsmålet mitt er hvorfor de ikke gikk i land før de kom til strykene, for det er der ulykken må ha inntruffet, sier Haarr, og erkjenner at han aldri vil få svar på det spørsmålet.

Haarr fikk se hele den ville dalen, en strekning på drøye 20 kilometer.
Her beiter rein og moskus, og ryper knegger i busker og kjerr. Naturen gjør inntrykk, men det er sorgen som er reisefølge.  

- Null sikt På mange måter gjorde det godt for den sindige jærbuen å få se det fiskeeldoradoet som hans sønn fikk oppleve og nyte.

En frodig dal med ei frisk elv som øverst sprudler av liv, lenger ned mot sjøen blir den brunere og brunere, til slutt er sikten lik null. 

-Det er voldsomt, voldsomt vanskelig å finne noen i slike omgivelser. Jeg er fantastisk imponert over den innsatsen de lokale leitemannskapene legger ned. Du verden, politihelikopteret hang 20 centimeter over vannet, på begge sider gikk tjenestemenn med hunder. Dette gjorde de enda en dag, i håp om at vi skal få våre kjære med oss hjem. Jeg er veldig imponert, sier en fattet far som kanskje må innse at ett av fem barn aldri kommer tilbake.

Funnet etter 12 år - Det er tungt og vanskelig, men virkeligheten er slik av og til. Jeg så en minnestein over en forsvunnet amerikaner ved havna her, han ble funnet etter 12 år da føttene hans plutselig stakk opp av en sandbanke. Slik er omgivelsene her, hjemme kan vi ikke helt fatte hvordan forholdene er på Grønland, sier Karl Haarr.  

Han er også nærmest målløs over fangstmannen Amasa Olsen, som onsdag kveld igjen tok turen sjøveien mot Paradisdalen for å være kjentmann for de fem nordmennene som ville leite etter sine kamerater så lenge det var lyst.

Olsen har respekt for naturen, derfor er nordmennene i gode hender, bedre rådgiver kan de knapt få.

Det var Olsen som fraktet de tre fiskekameratene med båt da de startet turen, det var han som slo alarm da de ikke kom tilbake og det var han som fant omkomne Tormod Aniksdal.

Fikk sett hvordan de hadde det - Denne fangstmannen har bidratt til å gi meg et mer helhetlig bilde av hvordan min sønn og hans kamerater hadde det. De hadde gode opplevelser her, det var dette de elsket. Så gikk noe galt, livet kan være så brutalt, sier Karl Haarr.

Nå er han innstilt på å slå seg til ro med den avgjørelsen politiet tok seinere på kvelden. Letingen er innstilt uten håp om å finne overledende.

-Hvis politiet sier at det er umulig å finne dem, må vi respektere det. De har gjort en enorm innsats. Og vi har gjort det vi kunne. Jeg har sett dalen, det vil aldri bli slettet fra minnet mitt, slik vil jeg si det, forteller en far som evner å akseptere realiteten.

 FORSVANT HER:  Det var i dette området i Paradisdalen at de tre norske sportsfiskerne forsvant. Bare Tormod Aniksdal er funnet og letingen  er nå innstilt. FOTO: LEIFF JOSEFSEN, SCANPIX.
FORSVANT HER: Det var i dette området i Paradisdalen at de tre norske sportsfiskerne forsvant. Bare Tormod Aniksdal er funnet og letingen er nå innstilt. FOTO: LEIFF JOSEFSEN, SCANPIX. Vis mer