SURREALISTISK: Afghaneren som står tiltalt for å ha voldtatt «Viktoria» og en annen kvinne ble etterlyst i Norge etter ugjerningene. Bilde av ham kom i avisen, og «Viktoria» kunne lese om sin egen voldtekt. -Det var helt surrealistisk at det var meg de skrev om, sier hun til Dagbladet. Foto: Benjamin Ward
SURREALISTISK: Afghaneren som står tiltalt for å ha voldtatt «Viktoria» og en annen kvinne ble etterlyst i Norge etter ugjerningene. Bilde av ham kom i avisen, og «Viktoria» kunne lese om sin egen voldtekt. -Det var helt surrealistisk at det var meg de skrev om, sier hun til Dagbladet. Foto: Benjamin WardVis mer

- Nå kan jeg endelig legge det bak meg

19-åringen som ble voldtatt på Alexander Kiellands plass i sommer er lettet etter at afghaner (20) ble dømt til fem års fengsel for to overfallsvoldtekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er veldig lettet nå. Jeg er også veldig glad for at prosessen har gått så fort, sier «Viktoria» (19) til Dagbladet.

Natt til 1. juni i år opplevde hun marerittet. Russetida var over, det var bare to uker til de siste eksamenene, sommeren sto snart for tur. Så skjedde det. Hun ble voldtatt på Alexander Kiellands plass, da hun var på vei hjem fra Oslo sentrum.

- Kan se framover I går kveld fikk hun telefonen hun hadde ventet på fra sin bistandsadvokat Birigit Vinnes: den 20 år gamle afghanske asylsøkeren ble dømt til fem års fengsel for to overfallsvoldtekter.

- Jeg tenkte: «Nå kan jeg endelig legge det bak meg og se framover», og ble utrolig lettet, sier 19-åringen til Dagbladet.

- Jeg ble glad for å høre at han fikk fem års fengsel. Det er strengere enn det aktor la ned som påstand, sier hun videre.

Aktor la nemlig ned påstand om fire år og seks månder fengsel for de to voldtektene.

«Voldtektene ble begått etter at tiltalte hadde fulgt etter begge fornærmede da de gikk alene fra et utested, og tiltalte har følgelig utvist et fast forbrytersk forsett. Retten finner dette klart skjerpende», står det i dommen.

Fulgte etter på bussen «Viktoria» tok 34-bussen fra Bruguta i Oslo sentrum i retning Tåsen. På samme buss satt en 20 år gammel afghansk asylsøker. Da hun gikk av på Alexander Kiellands plass for å ta en taxi videre, fulgte 20-åringen etter henne til en trapp i Uelands gate 26, like ved busstoppet.

Kvinnen forklarte i retten at hun egentlig ikke var redd, men synes mannen hadde begynt å bli slitsom etter at han først hadde prøvd å få kontakt med henne på bussen.

I retten forklarte hun i detalj om hvordan mannen først hadde begynt å forgripe seg på henne og deretter voldtok henne.

Hun føler at hun hele tiden har blitt trodd av både venner og politiet.

- Jeg har blitt trodd hele veien, og det har vært en stor støtte hele tiden. Det kjennes veldig bra at han nå har blitt dømt, sier «Viktoria» til Dagbladet.

Video-bevis 20-åringen er også dømt for en overfallsvoldtekt i regjeringskvartalet. Der skal han først ha fulgt etter en kvinne fra et utested ved Youngstorget og sneket seg innpå henne mens hun satt og urinterte på Einar Gerhardsens plass i Regjeringskvartalet.

Videoopptak fra regjeringskvartalet ble i dag framvist i retten. Den fornærmede kvinnen brøt ut i tårer da hun igjen fikk se det som har skjedd.

Den afghanske asylsøkeren kom til Norge i 2009. Han fikk 18. april i år endelig avslag på sin asylsøknad og oppholdt seg ulovlig i Norge da voldtektene han er tiltalt for skjedde.

Han erkjente ikke straffskyld etter tiltalen da saken gikk for retten i forrige uke.

- Han plasserer seg der på både tid og sted og ekjenner at han var i kontakt med de aktuelle kvinnene, men er ikke enig i hendelsesforløpet de forklarer og som aktor har festet lit til. Han erkjenner heller ikke straffskyld, sa 20-åringens forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til Dagbladet i retten.

Dagbladet har vært i kontakt med Dietrichson, og det er fremdeles ikke besluttet om 20-årigen vil anke saken eller ikke.

DØMT: Afghaneren (20) er nå dømt for overfallsvoldtektene ved Regjeringskvartalet natt til 29. mai og ved Alexander Kiellands plass natt til 1. juni. Foto: Politiet
DØMT: Afghaneren (20) er nå dømt for overfallsvoldtektene ved Regjeringskvartalet natt til 29. mai og ved Alexander Kiellands plass natt til 1. juni. Foto: Politiet Vis mer