Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå kan jeg forsette å gå på skole og leke med vennene mine

Yalda (10) og familien vant mot staten i retten

VANT I RETTEN: Yalda (10) og familien ser ut til å få bli i Norge etter seier mot staten ved Utlendingsnemda i retten. Tiåringen har bodd sju år i Norge. Foto: Hasteaksjon for Yalda
VANT I RETTEN: Yalda (10) og familien ser ut til å få bli i Norge etter seier mot staten ved Utlendingsnemda i retten. Tiåringen har bodd sju år i Norge. Foto: Hasteaksjon for Yalda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken om ti år gamle Yalda og familien hennes har opprørt og engasjert. Men nå kan familien endelig juble. Oslo tingrett har konkludert med at avslaget på søknad om opphold på humanitært grunnlag er ugyldig. Dermed ser det ut til at Yalda og foreldrene får bli i Norge.

- Jeg ble kjempeglad, sier Yalda selv til Dagbladet.

- Jeg tenkte at nå kan jeg fortsette å gå på skole, at jeg kan fortsette å leke med vennene mine og at jeg fortsatt kan være sammen med mamma og pappa.

Jublet
Også Eva Gran i støttegruppen til Yalda og familien jublet da beskjeden kom.

- Vi har jublet, grått, ledd, ropt hurra, sunget, drukket champagne og spist kake. Men når du har ventet i mange år, da er det å tro at ting er over vanskelig å ta inn over seg, sier Gran.

Arild Humlen har vært familiens advokat.

- Dommen slår fast at Utlendingsnemdas vedtak er ugyldig, og at de ikke har vurdert hva som er til barnets beste grundig nok. Utlendingsnemda må nå gjøre om vedtaket sitt, med mindre de velger å anke saken, sier Humlen.

Sendes til forskjellige land
Ti år gamle Yalda har bodd i Norge i sju år sammen med foreldrene, men i januar i år fikk familien endelig avslag på asylsøknaden.

Dermed mente staten at Yalda og mamma Maria Gazul skulle sendes til Moldova, mens pappa Abdul Djabar Fazedi Ahmad Bamadori skulle sendes til Afghanistan. Familien svarte med å saksøke staten og Utlendingsnemnda for brudd på FNs barnekonvensjon, som skal sikre barns trygghet.

I dag falt altså dommen i Oslo tingrett. Det endte med full seier for Tromsø-familien.

Lokalt engasjement
Både venner, folk i lokalsamfunnet, politikere og til og med biskopen har engasjert seg for at familien og Yalda skal få bli i Norge. Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) var blant de mange som jublet etter dommen.

- Nettopp snakket med verdens gladeste jente. Yalda får bli i Tromsø! Et lite skritt for Oslo Tingrett - en stor, stor seier for barnets beste!, twitteret Hjort.  

Yalda har blitt et symbol for kampen til rundt 450 asylbarn som står i fare for å bli sendt ut av Norge etter å ha fått avslag på asylsøknadene sine. Yalda er født og oppvokst i Norden, og har levd store deler av livet på flyktningmottak.

Familien kom til Norge i 2005, og i dag går Yalda på skole i Tromsø. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media