- Nå kan jeg konsentrere meg om behandlingen

Kreftsyke Annbjørg får likevel behandling i Sverige. Har fått tusenvis av støtteerklæringer i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no om trebarnsmoren Annbjørg som ikke fikk støtte til livreddende kreftbehandling i Sverige. Like etter vi publiserte saken, fortalte mannen Trond Horn at Helse Nord hadde snudd i saken. Etter direktiv fra Helsedepartementet går de nå med på å betale for at Annbjørg skal få beinmarkstransplantasjon i Sverige.

- Det har nesten ikke gått opp for meg enda. Det er uvirkelig, sier en svært lettet Annbjørg til Dagbladet.no.

En gave med bismak

Annbjørg sendte en tekstmelding om den gode nyheten til Dagbladet.no tidligere i ettermiddag, og i løpet av kvelden har hun blitt nedringt av tusenvis av støttespillere. Hun er svært takknemlig for den overveldende responsen.

- Jeg har fått tusenvis av meldinger. Jeg vil gjerne takke alle som har vært med på å støtte oss, sier hun.

Selv om hun nå er lettet over den lykkelige vendingen i saken, er hun oppgitt over at det har tatt så lang tid før noe har skjedd.

- Jeg kunne ikke fått en bedre gave enn dette. Men samtidig så kjenner jeg at jeg blir sint for at det skulle ta to måneder før det skjer noe. Det blir en bismak ved dette. Hvis Helse Nord hadde gjort jobben skikkelig, hadde vi kanskje fått en avgjørelse lenge før, sier hun.

Håper det hjelper flere

LETTET: Annbjørg er glad for at den lange kampen for å få behandling er over. Nå vil hun fokusere på å bli frisk. Foto: TROND HORN
LETTET: Annbjørg er glad for at den lange kampen for å få behandling er over. Nå vil hun fokusere på å bli frisk. Foto: TROND HORN Vis mer

Nå kan Annbjørg reise til Uppsala akademiska sjukhus i Sverige kan hun få benmargstransplantasjonen hun trenger. Slik behandling utføres ikke i Norge på pasienter som har sykdommen Hodgkins lymfom, som Annbjørg har. Nå håper hun at denne saken kan gjøre at andre i lignende situasjoner får behandling lettere.

- Vi håper inderlig at statsråden holder løftene sine i forhold til å gjøre om på regelverket, og få til et samarbeid med andre land. Og det vil jo forhåpentligvis andre også nyte godt av. Den kampen vi har ført, ikke bare er for vår egen del, men for andre.

Det vil fremdeles ta tid før de finner en donor til Annbjørg, så denne prosessen begynte familien for et par uker siden, før det var klart at behandlingen kom til å bli betalt av Helse Nord. Når en donor er klar, kan behandlingen i Sverige starte.

Kan leve normalt igjen

Hvis familien skulle betalt behandlingen til 1,5 millioner kroner selv, hadde det vært en økonomisk katastrofe. Annbjørg synes det er en stor lettelse at hun nå slipper å ha dårlig samvittighet for å sette familien i økonomisk knipe.

- Det har falt en stor byrd fra skuldrene våre i forhold til kostnadene. Nå kan jeg konsentrere meg om behandlingen, og ikke alt det andre vi har holdt på med i det siste, sier Annbjørg.

Nå når familien endelig kan legge fra seg kampen mot byråkratiet, får Annbjørg tid til å tenke på framtiden.

- Det begynner å gå opp for meg at det kan gå bra. Nå kan jeg se fram mot, og håpe på, at jeg klarer å få kontroll på sykdommen og finne en donor.