KJØLIG: Onsdag var en merkedag for Meteorologisk institutt. For første gang ble det sendt ut værvarsel via satellitt for alt åpent hav i nord, i teorien helt til Nordpolen. Foto: AP Photo/John McConnico/SCANPIX
KJØLIG: Onsdag var en merkedag for Meteorologisk institutt. For første gang ble det sendt ut værvarsel via satellitt for alt åpent hav i nord, i teorien helt til Nordpolen. Foto: AP Photo/John McConnico/SCANPIXVis mer

Nå kan julenissen få vite hva været blir

Merkedag for Meteorologisk institutt: Nå kan været i teorien varsles helt til Nordpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første varselet av denne typen - som har fått navnet METAREA - gikk ut fra Vervarslinga for Nord-Norge onsdag klokka 13 og vil oppdateres to ganger i døgnet.

- Varselet er på engelsk så alle skal kunne bruke det, forteller regionleder Helge Tangen til NTB. Han har vært koordinator for utviklingen av den nye varslingen.

Varselet er ment som en hjelp til all aktivitet i nord, inkludert olje- og gassvirksomhet og skipstrafikk. Det består både av en tekstdel og kart.

I breddegrader strekker varslingsområdet seg fra 65 grader nord - om lag på grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland - og så langt mot nord som det til en hver tid er åpent hav. Når det gjelder lengdegrader, varsles været mellom 35 grader vest - mot Canadas kyst, til 30 grader øst - mot russisk område.

Tidligere har det vært faste varsler til 71 grader nord fra britiske Met Office, og aldri lenger nord enn til 80. breddegrad, helt nord på Svalbard.

(NTB)