Nå kan mammuten komme tilbake

Forskere vil nemlig klone den utdødde giganten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gang for lenge siden vandret den gigantiske mammuten rundt omkring på jorda. Skapningen, som trolig kunne veie rundt 8 tonn, var en del av dyrelivet vårt fra tidsepoken plicoen (rundt 5 millioner år siden) og holdt stort sett til i Nord-Amerike og Eurasia.

Da en av de store istidene var over og store deler av dyrelivet nord i Eurasia og Amerika døde ut, sa også mammuten takk for seg. Forskere har imidlertid klart å bevise at den holdt ut i Europa og Russland fram til for 10 000 år siden.

En liten gruppe skal imidlertid ha levd enda lenger, i Alaska og på Vrangeløya i Nordishavet.

Kan komme tilbake Sistemann forsvant trolig rundt år 1650 før kristus. Forskere diskuterer fortsatt hvorvidt mammuten ble utryddet på grunn av klimaendringer eller fordi vi mennesker rett og slett jaktet på og drepte for mange.

I vår tid er det først og fremst gjennom filmer som «Istid» vi er blitt kjent med giganten. Men det kan forandre seg nå.

Ei gruppe forskere fra flere land jobber nemlig på spreng i et forsøk på å klone en mammut. Selv om den har vært utryddet i flere tusen år finnes det benrester og spor etter den i permafrosten i Russland.

Samler DNA-materiale Ved hjelp av DNA-materiale fra disse funnene håper forskerne at de kan klare å gjenopplive et eksemplar av giganten.

Og det mener forskerne at er fullt mulig, melder NTB. Forskere fra Russland og Sør-Korea skal på ekspedisjon til Sibir i sommer, for å oppsøke stedene der det er gjort funn av mammuten.

De har med seg mobile laboratorier ut i permafrosten, slik at de kan behandle genmaterialet på stedet.

Så hvem vet, kanskje kan vi støte på mammuten en gang i framtida.