ØKTE MELKEPRISER: Statens utvidelse av tilbudet til norske bønder innebærer at importvernet for melk skal styrkes, og dermed gi bøndene 140 millioner kroner i form av økte melkepriser.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
ØKTE MELKEPRISER: Statens utvidelse av tilbudet til norske bønder innebærer at importvernet for melk skal styrkes, og dermed gi bøndene 140 millioner kroner i form av økte melkepriser. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .Vis mer

Nå kan melka bli dyrere

Slik skal importvernet for melk styrkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Statens utvidelse av tilbudet til norske bønder innebærer at importvernet for melk skal styrkes, og dermed gi bøndene 140 millioner kroner i form av økte melkepriser.

Med en høyere tollmur kan norske bønder få en høyere pris for melken, skriver Nationen.

Bedrifter som produserer bearbeidede meieriprodukter frykter derfor at jordbruksoppgjøret kan føre til prispress på disse varene, sier direktør Roald Guldbrandsen i NHO Mat og Drikke.

Han mener at økt toll og høyere melkepriser kan føre til at ubearbeidede norske produkter kan få økt konkurranse fra importerte bearbeidede produkter. Han viser til at bearbeidede produkter ikke kan beskyttes med toll på samme måte som bearbeidede fordi tollsatsene er definert i EØS-avtalen.

Gulbrandsen er bekymret for det han opplever som en ytterligere økning av det norske prisnivået. En prisøkning kan føre til at norske produsenter vil få dyrere råvarer. Det vil ifølge Gulbrandsen gjøre det enda mer interessant å importere meieriprodukter til Norge.

(NTB)