Nå kan mobilen avlyttes

Telenor og NetCom investerer tilsammen 57,5 millioner kroner for å kunne avlytte mobilsamtaler over GSM-nettet. Systemet er enda ikke på plass, men fra september skal politiet kunne lytte på mobilsamtaler. Telenor Mobil beregner det årlige antallet til 200 avlyttinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NetCom må kjøpe utstyr for 25 millioner kroner for å kunne avlytte sine kunder på oppdrag fra politiet. Telenor må ut med mer. I et brev til Justisdepartementet anslår selskapet prislappen til 32,5 millioner kroner. Justisdepartementet, som har pålagt selskapene å sørge for at GSM-nettet kan avlyttes, vil betale en tredel av investeringene.

-Vi er ikke fornøyd med at staten betaler kun deler av investeringene, men har likevel inngått avtalen, sier Torild Skogsholm, direktør for samfunnskontakt i NetCom.

Betaler avlytting

Politet må ha rettslig kjennelse for å kunne avlytte telefoner. Med en slik kjennelse i ryggen, ber de teleselskapene om å avlytte bestemte telefonnumre. Denne tjenesten koster penger, og Telenor anslår prisen for avlytting av et mobilnummer til 8500 kroner.

I brevet avslører Telenor hvor mange avlyttinger de foretar i året: «Dersom antall saker på fastnettet legges til grunn, antas det at antall avlyttingssaker per år for Telenor Mobil GSM vil ligge i størrelsesorden 200,» heter det.

Ut fra dette tallet har selskapet beregnet stykk-prisen for hver avlytting. Målet er at teleselskapene verken skal tjene eller tape på oppdragene fra politiet. NetCom har ikke beregnet antallet avlyttinger de vil foreta.

Forsinket

I dag har ikke politiet mulighet til å høre på samtaler over GSM-nettet, nettet de fleste mobilbrukere er knyttet til. Teleselskapene skulle egentlig ha på plass avlyttingssystemet innen 1. juli. Fristen er nå utsatt til september. Avdelingsdirektør Magnar Aukrust i Justisdepartementet opplyser at avtalen med Telenor er så godt som i boks, men at departementet fortsatt forhandler med NetCom.

-Vi ønsker formaliserte avtaler slik at vi unngår diskusjoner fra gang til gang, sier Aukrust.

PASSOPP: Fra høsten av er det ikke lenger fritt fram for alle typer samtaler over GSM-nettet.