Ble observert med svensk skjerf under stormingen av Kongressen:

Nå kan mysteriet være løst

FBI har identifisert mannen som skal ha hatt en lederrolle under stormingen av Kongressen.

ETTERLYSES: Denne mannen, som skal ha båret et svensk skjerf under stormingen av Kongressen, etterlyses nå av FBI. Foto: Lev Radin / Zuma Press / NTB
ETTERLYSES: Denne mannen, som skal ha båret et svensk skjerf under stormingen av Kongressen, etterlyses nå av FBI. Foto: Lev Radin / Zuma Press / NTB Vis mer
Publisert

Det har snart gått ett år siden de oppsiktsvekkende bildene fra Capitol Hill prydet forsidene i både nasjonale og internasjonale medier.

Tusenvis av Trump-tilhengere tok seg inn i den amerikanske Kongressen i Washington DC, hvor over 50 politifolk ble skadd og fem mennesker mistet livet.

Stadig vekk dukker det opp nye detaljer og rettssaker hvor folk som tok del i stormingen får sin straff.

I juli ble en mann fra Florida dømt til åtte måneder i fengsel for å ha deltatt i stormingen av Kongressen i januar idet som var den første ubetingede fengselsstraffen etter stormingen.

Til tross for at flere av opprørerne har fått sin straff, er det fortsatt flere som etterlyses av amerikanske etterretningstjenester.

FUNNET: Skjerfet ble seinere funnet inne i bygningen. Foto: Samuel Corum / AFP / NTB
FUNNET: Skjerfet ble seinere funnet inne i bygningen. Foto: Samuel Corum / AFP / NTB Vis mer

Identifisert

I flere internasjonale medier, og særlig i de svenske, var det spesielt én mann som fikk ekstra oppmerksomhet. Bilder fra Kongressen viste nemlig en mann gående rundt med et skjerf fra den svenske byen Skellefteå rundt halsen.

Mannen har nå blitt identifisert av FBI, men navnet er foreløpig ikke offentliggjort. Huffington Post hevder mannen hadde en lederrolle under stormingen og Ifølge FBI skal mannen ha ropt «Frihet eller død, herre» idet han tok seg inn på området hvor Capitol Hill ligger.

«Swedish scarf» er en del av tiltalen mot Danny Rodriguez som skal ha skutt politibetjent Mike Fanone med en elektrosjokkpistol. Mannen nevnes ikke med navn i tiltalen, som Huffington Post har fått tilgang til, men det hevdes at mannen skal ha sparket opp dører og åpnet dokumenter inne på kontorer i Kongressbygningen.

UNIKE BILDER: Nye og unike bilder fra innsiden av stormingen av den amerikanske Kongressen ryster USA. Video: The New Yorker Vis mer

Eksklusivt skjerf

Skjerfet som han hadde hengende rundt halsen ble ifølge markedssjefen i Skellefteå gitt ut som gave i 2017.

- Vi sender julekort til utflyttede Skellefteåborgere, og kortet inneholder en lenke de kan følge for å motta en julegave. Vi sender vanligvis ut rundt 5000 julekort og det er vanligvis rundt 1000 gaver, så jeg skulle tro at det ble sendt ut rundt 1000 skjerf i 2017, sa Helena Renström til den svenske lokalavisa Norran.

Aftonbladet skriver at mannen skal ha sendt en SMS rett i forkant av opptøyene.

«På trappa ved Capitol Hill. Det skjer nå. Folk har brutt barrierene. Striden har begynt», lød meldingen ifølge den svenske avisa.

Han skal også ha ropt til opprørende inne i bygningen.

«Skal dere dø, så skal det være inne i Capitol Hill»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer