KAN BLI NYTT FLAGG: Innbyggerne på New Zealand kan i november og desember velge et av disse fire flaggene, som så skal ut i duell med det eksisterende flagget neste år. Foto: EPA / NTB scanpix
KAN BLI NYTT FLAGG: Innbyggerne på New Zealand kan i november og desember velge et av disse fire flaggene, som så skal ut i duell med det eksisterende flagget neste år. Foto: EPA / NTB scanpixVis mer

Nå kan New Zealands innbyggere velge velge et av disse fire flaggene

Statsministeren vil ha vekk «Union Jack».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): New Zealand kan få nytt flagg. Nå kan landets innbyggere velge et av de fire ulike kandidatene du kan se øverst i denne saken, offentliggjorde myndighetene i den tidligere britiske kolonien i dag.

Innbyggerne kan avgi sin stemme om hvilket av de fire flaggene de foretrekker i perioden 20. november til 11. desember, før det i mars neste år blir en folkeavstemming mellom vinneren av de fire og det eksisterende, som har «Union Jack» i det venstre hjørnet.

De fire flaggkandidatene ble plukket ut av et offentlig nedsatt utvalg, som igjen kom fra en liste på 40 som var plukket ut fra forslag fra publikum, skriver The Guardian.

I dag er Storbritannias Union Jack i det øverste venstre hjørnet av den tidligere britiske koloniens flagg.

KAN BLI BYTTET UT: Det eksisterende flagget.
KAN BLI BYTTET UT: Det eksisterende flagget. Vis mer

- Vårt flagg er det viktigste symbolet på vår nasjonale identitet, og jeg tror at dette er riktig tidspunkt for newzealendere å vurdere å bytte designet til et som bedre reflekterer vår status som en moderne, selvstendig nasjon, sa statsministeren da han annonserte planene om avstemmingene, ifølge NTB.

Key har anslått at sjansen for at folket vil ha en endring er 50-50. Meningsmålinger viser imidlertid at de fleste newzealendere ønsker å beholde det eksisterende flagget, skriver NTB.

Debatten om hvorvidt landet bør endre flagg har pågått i en årrekke.

Hvis du er spesielt interessert i flaggdesign anbefales denne Ted-praten.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram