Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå kan Norge tåle en oljepris på null kroner

Ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

OLJEØKONOMI: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Swedbank, er trøtt av alle som spår krise. Foto: Pia Camilla Skjøthaug
OLJEØKONOMI: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Swedbank, er trøtt av alle som spår krise. Foto: Pia Camilla Skjøthaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er trøtt av alle som spår krise i norske statsfinanser på grunn av lavere oljepris, og gir Siv Jensen toppkarakter for krisehåndteringen, skriver Finansavisen i dag.

Hvilken oljepris gir break-even? - Hver eneste uke holder jeg flere foredrag, og hver eneste gang spør jeg om det er noen som vet hva som er break even-prisen på statsbudsjettet og oljeprisen, det vil si om de vet ved hvilken oljepris går det norske statsbudsjettet i minus. Den eneste som svarer rett er han ene som var med på forrige foredrag og noen få til, sier han til avisen.

- Og svaret er?

- Svaret er null. Det norske statsbudsjettet bruker ikke en eneste krone som kommer av oljeinntekter, men vi bruker avkastning på penger vi har spart opp fordi vi ikke har brukt oljepenger, sier han.

• Les også: De fire viktigste tallene i statsbudsjettet 2015

For 2015 legger regjeringen opp til å hente 174,2 milliarder kroner fra Oljefondet, det vil si 3,1 prosent av det regjeringen forventet Oljefondet ville være ved utløpet av 2014, eller 2,9 prosent av de vel 6000 milliardene regjeringen forventer at Oljefondet er budsjettert til å være på ved utgangen av 2015.

Alle oljeinntektene staten mottar går rett inn i fondet, dermed vil det bare stige litt langsommere dersom oljeprisene blir lavere enn antatt. Norge tapper ikke ned fondet. Det skaper ikke noen behov for kutt i statens utgifter.

Oljefondet langt foran skjema I nasjonalbudsjettet har regjeringen et verdianslag ved utgangen av 2014 på 5545 milliarder kroner. Inkludert Statens pensjonsfond innland er verdien anslått til 5724 milliarder kroner.

Ved utgangen av neste år anslås verdien av oljefondet i nasjonalbudsjettet for 2015 å være på 6015 milliarder kroner. I nasjonalbudsjettet har regjeringen et verdianslag ved utgangen av 2014 på 5545 milliarder kroner. Inkludert Statens pensjonsfond innland er verdien anslått til 5724 milliarder kroner.

Ved utgangen av neste år anslås verdien av oljefondet i nasjonalbudsjettet for 2015 å være på 6.015 milliarder kroner. Og inkludert innland er anslaget for den samlede verdien ved utgangen av 2015 på 6.206 milliarder kroner.

Det betyr også at oljefondets verdi allerede er større enn Folketrygdens fremtidige forpliktelser til alderspensjoner, som ved utgangen av 2014 er beregnet til 6.038 milliarder kroner.

I skrivende stund er fondet på 6.338 milliarder kroner, og hvis fondet skulle klare de forventede 4 prosentene realavkastningen i 2015, vil da fondet være på over 6.552 milliarder kroner.

Kan lett bruke 30 mrd mer Siv Jensen kan lett øke overføringene fra Oljefondet med nesten 30 milliarder kroner, og fortsatt bare bruke 3,1 prosent av fondet.

Eller med andre ord: Selv om alle petroleumsinntektene forsvinner helt, så vil Siv Jensen høyst sannsynlig ha mer oljefondskroner tilgjengelig til neste år enn i år. Selv uten påfyll av nye, friske oljepenger er fondets verdi, målt i kjøpekraft, intakt.

Ifølge Andreassen er dermed den norske «oljepengeavhengigheten» et forslitt og forfeilet begrep.

Flere nyheter Forbrukerrådet: — Ikke velg «ulydige» flyselskaper
Myrseth: Det er krakk langs hele kurven
John Fredriksen (endelig) i skuddet på børsen