Valget i Storbritannia:

Nå kan selve landet rakne

Valget ga statsminister Boris Johnson fullmakt til å «få brexit unnagjort». Det ga også Skottlands kamp for uavhengighet mer ammunisjon, og Nord-Irland et historisk sjokk.

STORBRITANNIA: Boris Johnson vant stort under valget i Storbritannia. Men resultatet i Nord-Irland og Skottland kan legge til rette for et oppbrudd av unionen. Video: NTB/AP/DELEBEKK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Storbritannias statsminister Boris Johnson utlyste nyvalg, lovte han å «få brexit unnagjort» hvis velgerne ga ham flertall i Underhuset.

I forrige uke fikk han mandatet han ba om, og vel så det. Det trengs 326 seter i Underhuset for å ha flertall. Nå har De konservative og Johnson 364.

Valget var en braksuksess for Johnsons ambisjoner om å ta Storbritannia ut av Den europeiske union, men kan potensielt bli et nådestøt for den britiske unionen slik vi kjenner den.

Årsakene heter Skottland og Nord-Irland.

FORNØYD: Boris Johnson ble godt tatt imot i forkant av vinnertalen, etter et kjempevalg for det konservative parti. Video: AP. Vis mer

Skotsk uavhengighet

Hvorfor? Vi starter nord for den engelske grensa, i Skottland, hvor det skotske nasjonalistpartiet SNP gjorde et brakvalg. Av 59 skotske seter i Underhuset vant partileder Nicola Sturgeon og hennes parti 48 av dem.

Det fornyer og forsterker partiets ønske og uttalte krav om en ny folkeavstemning. SNP vil igjen la skottene få ta stilling til om de vil være en del av Storbritannia, eller bryte ut av unionen, slik landet stemte over i 2014. Da fikk nei-siden flertall - til SNPs fortvilelse.

- Du, som lederen for et beseiret parti i Skottland, har ingen rett til å stå i veien. Skottlands folk har talt. Tida er inne for at vi selv bestemmer vår framtid, sa SNP-leder Sturgeon med klar adresse til Johnson i en tale før helga.

Et uavhengig Skottland kan være utfallet av en slik avstemning.

BLE BORTE: Boris Johnson takket først ja til å stille til TV-intervju, deretter gjemte han seg i et kjøleskap. Video: Good Morning Britain Vis mer

Konfliktfylt Nord-Irland

Vest for Skottland, i Nord-Irland, er situasjonen mer kompleks, men har like fullt likhetstrekk.

For første gang er nasjonalistene, de som vil forenes med Irland, større enn unionistene, de som vil forbli en del av Storbritannia. Det hele beskrives som et like sjokk av internasjonal og britisk presse.

For fram til slutten av 90-tallet kjempet partene med våpen i hånd for sin sak. I 1998 kulminerte flere tiår med væpnet konflikt i en fredsprosess lagt til rette for gjennom den såkalte Langfredagsavtalen.

Avtalen legger til rette for at Nord-Irland når som helst kan bryte ut av Storbritannia og forenes med Irland, hvis en majoritet i det nå britiske landet ønsker det.

- Brexit har fullstendig endret debatten i Nord-Irland. Før brexit var det ingen som kunne seriøst se for seg et forent Irland i nær framtid. Nå er det en reell mulighet, basert på disse resultatene, sier Daniel Keohane, en irsk politisk analytiker til New York Times.

ROMANTISK: Boris Johnson prøvde å få flere stemmer med denne valgkampanjefilmen før nyvalget i Storbritannia den 12. desember. Reporter: Christian Wehus. Video: Conservatives Youtube. Vis mer

Brexit-valget

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, mener forrige ukes valg i Storbritannia har beredt grunnen for den britiske unionens oppsmuldring i større og mindre grad.

- I Skottland er det nå et godt fundament og momentum for en ny folkeavstemning. SNP kommer til å bruke dette resultatet og tida fram mot 2021 til å forberede en ny folkeavstemning, og søke støtte for denne, sier Mustad.

For i 2021 er det valg til den skotske selvstyreforsamlingen. Det blir et viktigere valg i den skotske uavhengighetskampen enn det britiske parlamentsvalget i forrige uke, mener eksperten.

- Dette valget viser at SNP er populært, men det er ikke noen omfavning av ideen om skotsk uavhengighet, selv om SNP forsøker å ramme inn valgresultatet på den måten, sier Mustad.

Valget ble tross alt utlyst for å løse opp i den parlamentariske stillstanden brexit forårsaket i høst, og dermed «få brexit unnagjort», minner Mustad om.

Og 62 prosent av skottene stemte i 2016 for å bli værende i EU.

VALGKAMP: Da ITVs Joe Pikes ville vise Boris Johnson et bilde, valgte statsministeren å beslaglegge telefonen hans. Video: ITV. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Edinburgh vs. London

Mustad spår «kamp» mellom selvstyreregjeringen i Edinburgh og sentralregjeringen i London i spørsmålet om skotsk uavhengighet.

Boris Johnsons våpendrager Michael Gove gikk ut i helga og sa at det var uaktuelt for Johnsons regjering å tillate en ny skotsk folkeavstemning om uavhengighet.

- Derfor må SNP gjøre et godt forsamlingsvalg i 2021 hvis de skal få London til å gi etter, sier Mustad.

«Politisk fiasko»

I Nord-Irland er ikke bildet så entydig. For mens SNP nærmest har utradert all politisk motstand i Skottland, er det ikke ett parti i Nord-Irland som kan hevde å representere et stort flertall av nordirene.

Selv etter forriges uke valg skiller det bare ett mandat mellom de to tradisjonelle hovedblokkene: unionistene og nasjonalistene.

Det klareste nordirske utfallet av forrige ukes valg, handler ikke om ideologi eller konstitusjonell tilhørighet, mener Mustad.

Det nøytrale Alliansepartiet i Nord-Irland gjorde - for første gang - et valg som gjør partiet til en politisk maktfaktor.

- Den nordirske befolkning er lei av politisk etnisk deling. Alliansepartiet har egentlig vært en politisk fiasko fram til nå, og ikke klart å være et alternativ til de to politiske tradisjonene. Det har de klart nå, sier Mustad.

Men i likhet med Skottland, vil Nord-Irlands politiske retning - og dermed skjebne - være lettere å stake ut etter neste forsamlingsvalg. Etter planen finner det sted i 2022.

- Man nærmer seg et behov for en avklaring på situasjonen i Nord-Irland, og det kan bare komme gjennom en folkeavstemning, sier eksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer