Nå kan seriemorderen Charles Manson (77) prøveløslates

Den notoriske massemorderen prøver igjen etter elleve mislykkede forsøk på å komme seg ut av fengsel.

NY HØRING: Den notoriske seriemorderen Charles Manson skal igjen vurderes for prøveløslatelse. Dette nye bildet viser en aldrende Manson. Foto:AP Photos/Scanpix
NY HØRING: Den notoriske seriemorderen Charles Manson skal igjen vurderes for prøveløslatelse. Dette nye bildet viser en aldrende Manson. Foto:AP Photos/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den dømte drapsmannen Charles Manson vil om en uke få sjansen til å bevise at han er i stand til å bli prøveløslatt - etter hele elleve mislykkede forsøk på det samme.

I 2007 ble avvisningen begrunnet med at «Mason fortsetter å utgjøre en urimelig fare for andre og kan fremdeles gjøre skade på andre han kommer i kontakt med.»

- Jeg er slem Mason nektet å delta i selve høringen fordi han mener at han er en politisk fange. Han nektet også å la seg evaluere av sakkyndige den gangen.

Dette gir kanskje en uttrykk for at Manson selv innser at det kan bli vanskelig å komme seg ut. I et sjeldent intervju med Vanity Fair i 2011 ga han heller ikke uttrykk for at han hadde forbedret seg og omtalte seg selv som en «slem mann».

- Ugress dør aldri. Jeg er en slem mann. Skitten. Jeg leker ikke. Jeg skyter folk. Jeg er lovløs. Jeg er alt som er galt, sa han blant annet.

Nye bilder Nye bilder viser at drapsmannen ser ganske så annerledes ut enn slik vi fikk se ham på 1970-tallet. Blant annet har han latt håret og skjegget gro, og alderstegnene er betydelige.

- Han ser ganske annerledes ut, bekrefter fengselstalskvinne Terry Thornton til CNN.

Det siste fengselsbildet av Manson ble sluppet for tre år siden og da hadde Manson barbert seg på toppen av hodet og helskjegg.

Brutal Manson sjokkerte en verden da han og hans såkalte familie i løpet av et par augustnetter i 1969 drepte skuespilleren Sharon Tate og seks andre på bestialsk vis i Los Angeles-området. Selv om Manson aldri personlig begikk drapene, ble han dømt for medvirkning.

Etter høringen i 2007 sa statsadvokat Partick Sequeira til Los Angeles Times at Manson ikke har uttrykt sympati for noen av ofrene eller angrer på det han gjorde.

ALDRENDE: Charles Manson ble dømt til livstid i fengsel i 1971. På bildet til høyre er han på vei til rettssaken i 1970 og på bildet til venstre viser ham i 2009. Foto:AP Photo/Scanpix
ALDRENDE: Charles Manson ble dømt til livstid i fengsel i 1971. På bildet til høyre er han på vei til rettssaken i 1970 og på bildet til venstre viser ham i 2009. Foto:AP Photo/Scanpix Vis mer

Lite tyder på at Manson får slippe ut etter høringen 11. april heller, ettersom han skal være alt annet enn en mønsterfange.

Voldelig fange Ifølge CNN skal han være en voldelig fange, og har et langt rulleblad innenfor murene. I løpet av de siste fem årene skal han ha blitt straffet for å true en fengselsbetjent, være i besittelse av et våpen.

Dessuten har han vært i besittelse av en telefon to ganger - seinest i januar 2011. Hendelsen er fremdeles under etterforskning, og viser at han skal ha ringt flere nummer i California, Oregon og Maine.

Manson ble innledningsvis dømt til døden i 1971, men Høyesterett i California omgjorde den i 1972 til å være en livstidsdom med mulighet for prøveløslatelse ettersom de mente dødsdommen var i strid med grunnloven.