Nå kan sjefen overvåke deg

Nye dataprogram gjør sjefen i stand til å kontrollere alt du gjør på Internett og alt du skriver på e-post. Programmene som lanseres i Norge om noen uker, snuser gjennom e-posten din og rapporterer til sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I-Gear og Mail-Gear, som programmene heter, har til oppgave å stanse unødig nettsurfing, hindre at bedriftshemmeligheter røpes eller laste ned pornografi.

Programmet kan lett stilles inn for systematisk overvåking av hva de ansatte i bedriften bruker PC-en til, innrømmer den norske leverandøren.

- Problemløser

- Jo, man kan overvåke de ansatte, men det er ikke det som er hensikten med programmet. Det er også norske lover som regulerer overvåking av ansatte, sier Geir Storsnes i programvareleverandøren PC Syscom Skandinavia.

- Vår målgruppe er bedrifter som har begrenset systemkapasitet. Disse nye programmene kan hindre at databasene fylles opp med unødvendig materiale. Man vet jo at omtrent halvparten av tida som brukes på å surfe på Internett på jobb, brukes til privat nytte. I-Gear kan blokkere dette ganske effektivt, sier Storsnes.

Han regner med stor etterspørsel etter produktet når det blir lansert i Norge. Flere større kunder har allerede meldt sin interesse.

Rapporterer

- Hvordan virker programmet som søker gjennom e-posten?

- Mail-Gear er det et avansert automatisk søkeprogram, som for eksempel leter etter spesielle ordkombinasjoner.

- Hva gjør «snuseprogrammet» når det oppdager noe som ikke skal være i e-posten?

- Det kommer an på hva det er programmert til. For eksempel kan det slette hele e-posten, blokkere utsendelse, gi beskjed om at du må søke sikkerhetsklarering for å sende e-posten, eller det kan rapportere direkte.

Det blir opp til bedriften selv å velge hvordan programmene skal brukes.

- Vi kommer til å gi kundene beskjed om at dette kan misbrukes. Men vi vil vektlegge at dette i utgangspunktet er programvare som kan gi bedriften betydelig økt effektivitet, sier Geir Storsnes.

Ulovlig

- Overvåking av den enkelte ansatte på arbeidsplassen er i utgangspunktet ulovlig, sier informasjonssjef i Datatilsynet Hege Njaa Rygh. Hun er skeptisk til overvåkingsprogrammene.

Ifølge lovverket er det ikke lov å bruke datalogger til noe mer enn rein administrasjon eller oppretting av sikkerhetsbrudd.

Det er ikke lov å samle informasjon om hva den ansatte søker etter på Internett, eller skriver i e-post. Hvis man ønsker å samle slik informasjon, må bedriften søke Datatilsynet om konsesjon.

- Man skal ha meget gode argumenter før man får konsesjon til slik overvåking, sier Njaa Rygh.

Det har ikke vært rettet slike søknader til Datatilsynet - ennå.

STOREBROR SER DEG: Ny software, som er på vei til Norge, gjør det mulig for sjefen å sjekke de ansattes databruk.