Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan skandalene fra 90-tallet skape problemer for Hillary

- Jeg har større respekt for kvinner enn Hillary har, sier Trump.

SKANDALEN: Monica Lewinsky jobbet i Det hvite hus og videobilder av en samtale mellom de to dukket opp etter at historien ble kjent. Foto: EPA / SKY NEWS / NTB scanpix
SKANDALEN: Monica Lewinsky jobbet i Det hvite hus og videobilder av en samtale mellom de to dukket opp etter at historien ble kjent. Foto: EPA / SKY NEWS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hillary Clinton (68) er fortsatt den store favoritten til å bli demokratenes presidentkandidat. Men Bernie Sanders (74) har tatt innpå litt etter litt.

I hele valgkampen har Clinton måtte svare på spørsmål om den private e-postkontoen hun brukte da hun virket som utenriksminister. Nå begynner hun også å få spørsmål om ektemannen Bill Clintons skandaler fra 80- og 90-tallet, skriver New York Times.

Måten Hillary håndterte beskyldningene på kan føre til at hun mister støtte blant kvinnelige velgere, skriver avisa, som bruker komiker, skuespiller og serieskaper Lena Dunham som eksempel. Hun har offentlig støttet Hillary Clinton.

STØTTET EKTEMANNEN OFFENTLIG: Hillary Clinton ga sin fulle støtte til ektemannen i offentligheten. Foto: EPA / AFP / Joyce NALTCHAYAN / NTB scanpix
STØTTET EKTEMANNEN OFFENTLIG: Hillary Clinton ga sin fulle støtte til ektemannen i offentligheten. Foto: EPA / AFP / Joyce NALTCHAYAN / NTB scanpix Vis mer

Men på en privat middag hos HBO-sjefen Richard Plepler for noen måneder siden skal hun ha sagt til gjestene at hun har problemer med hvordan Hillary den gangen forsøkte å diskreditere flere kvinner som sa de hadde hatt forhold til ektemannen hennes, eller beskyldte ham for overgrep, skriver New York Times.

«Skylde på kvinnen» Det var Donald Trump (69), mannen som fortsatt har en solid ledelse i kampen for å bli republikansk presidentkandidat, som først hentet fram igjen Clinton-parets gamle skandaler, etter at Hillary hadde beskyldt ham for å være sexistisk. Og da kom blant annet Monica Lewinsky- og Paula Jones-sakene fram i offentligheten igjen. 

INNRØMMET: Bill Clinton fotografert rett før han holdt talen hvor han innrømmet forholdet til Lewinsky i august 1998. Foto: REUTERS / Win McNamee / NTB scanpix
INNRØMMET: Bill Clinton fotografert rett før han holdt talen hvor han innrømmet forholdet til Lewinsky i august 1998. Foto: REUTERS / Win McNamee / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har større respekt for kvinner enn Hillary har, sa Trump tidligere denne måneden.

I Lewinsky-skandalen, som varte fra 1997 til 1999, støttet Hillary ektemannen hele veien, til tross for at han løy, benektet, snudde og ble stilt for riksrett. Dagen etter at Bill Clinton holdt en pressekonferanse hvor han ytret «jeg hadde ikke seksuelle forbindelser til den kvinnen»», stilte Hillary opp på NBC Today og sa at det var det ytterste høyre som hadde konspirert mot ektemannen.

Hun skal også ha omtalt Lewinsky, som jobbet i Det hvite hus, som en «narsissistisk gærning». Lewinsky sa senere at Hillarys utgangspunkt var å «skylde på kvinnen»

Da Trump besvarte Hillarys sexisme-kritikk sa han at hun hadde vært med på å «ødelegge flere kvinner».

I NORGE: Monica Lewinsky holdt i fjor et foredrag i Horten om nettmobbing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I NORGE: Monica Lewinsky holdt i fjor et foredrag i Horten om nettmobbing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bill Clinton ble stilt for riksrett i 1998 for mened og løgn i Lewinsky-saken, men ble frikjent og satt videre som president. Han er også blitt beskyldt for én voldtekt og flere tilfeller av seksuell trakassering, og anklagene omtales nå på nytt i amerikanske medier, men Clinton har aldri blitt dømt for dette. Han gikk derimot med på å betale 850 000 dollar i et forlik med Paula Jones, som hadde beskyldt ham for seksuell trakassering.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

New York Times skriver at sakene fra 80- og 90-tallet trolig ikke er godt kjente blant yngre kvinner, og at det trolig er mange som nå hører om dem før første gang. Avisa skriver videre at det er et problem for Clinton at rivalen Bernie Sanders er relativt populær blant yngre kvinnelige velgere. 

- Urettferdig og usant Brian Fallon, talsperson for Hillary Clinton, mener beskyldningene mot henne ikke har rot i virkeligheten.

- Hun har brukt hele livet på å kjempe for kvinners rettigheter. Disse anklagene er urettferdige og usanne, sier han til New York Times.

En talsperson for Lena Dunham sier til avisa at hun er en sterk tilhenger av presidentkandidaten, og hennes kamp for kvinners rettigheter. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media