Nå kan spillet være over for Jack Warner

I dag behandler FIFAs etiske komité Dagbladets avsløring av visepresident Jack Warners norske svartebørshandel.

I HARDT VÆR: FIFA bruker ikke politiet, men liker å ordne opp internt. Og i dag er visepresident Jack Warners svartebørshandel tema i FIFAs etiske komité. Foto: AP/David Ramos/Scanpix
I HARDT VÆR: FIFA bruker ikke politiet, men liker å ordne opp internt. Og i dag er visepresident Jack Warners svartebørshandel tema i FIFAs etiske komité. Foto: AP/David Ramos/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZÜRICH (Dagbladet): Sist Warner var tema i den etiske komiteen, i 2007, endte saken med at han og familien ble bøtelagt med én million dollar, for svartebørshandel under VM i 2006. Dagbladet kan avsløre at når FIFAs etiske komité i dag inntar «Home of FIFA» her i Zürich, står Warner på nytt på agendaen - etter nok en svartebørshandelen. Den ble avslørt av Dagbladet i august.

Warner fikset før VM i Sør-Afrika over 300 billetter for det norske billettselskapet Euroteam. Billettene ble aldri betalt, angivelig fordi Warner priset seg ut av markedet.

Dagbladet vet at det i FIFA er iverksatt egne undersøkelser for å skaffe til veie dokumentasjon på Warners handlinger.

Lukrativt Av dokumentasjon Dagbladet har framgår det at flere hundre billetter ble bestilt via Warners kontor.

Billettkjøperen - svartebørsselskapet Euroteam - skulle betale pengene til en SWIFT-konto tilhørende Den karibiske fotballunionen, der Warner er president. Finalebillettene de norske svartebørshaiene ble gitt tilgang til hadde alene en verdi på omkring 350 000 kroner.

Svartebørshaiene anslo at handelen, inkludert kommisjon til mellommannen som formidlet kontakt mellom Euroteam og Warner, totalt ville beløpe seg på nærmere 1,5 millioner kroner.

DRITTLEI?: FIFA-president Joseph «Sepp» Blatter har latt nåde gå for rett i tilfellet Jack Warner fram til nå. Foto: Reuters/Siggi Bucher/Scanpix
DRITTLEI?: FIFA-president Joseph «Sepp» Blatter har latt nåde gå for rett i tilfellet Jack Warner fram til nå. Foto: Reuters/Siggi Bucher/Scanpix Vis mer

Dagbladet har kvitteringen for disse billettene, og de private e-postene hvor handelen mellom Warner, hans kontor og de norske svartebørshaier skisseres.

Risikerer sparken Den britiske gravejournalisten Andrew Jennings har tidligere påvist hvordan Jack Warner har avgitt et «evig troskapsløfte overfor Sepp Blatter». Gang på gang har troskapet reddet Warner ut av trøbbel. Warner anses fortsatt å være en garantist for at president Joseph «Sepp» Blatter får de 36 stemmene Warner kontrollerer, ved valget av ny FIFA-president i slutten av mai. At det nærmer seg valg, kan redde Warner også denne gangen. Dagbladet er kjent med at sterke krefter er mer opptatt av Warners stemmer, enn at han driver skitten business.

Men til Dagbladet sier sentrale kilder at Det internasjonale fotballforbundet og president Blatters tillit til Warner nå er svært tynnslitt.

- Tidligere har det vært lettere å tilgi Warner, men nå tror jeg Blatter vil rydde opp, sier en kilde nær FIFA-presidenten.

Blatter har, etter mediestormen i kjølvannet av avsløringer i BBC, Sunday Times og Dagbladet, annonsert at han vil etablere en ny antikorrupsjonskomité. For første gang skal eksterne eksperter hyres inn for å bekjempe korrupsjon i FIFA.

Styremedlemmene Amos Adamu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tahiti ble nylig utestengt fra all fotballaktivitet i henholdsvis tre og ett år, grunnet stemmejuks i forbindelse med VM-tildelinga.

Rett på konto På agendaen under møtet i dag står også Dagbladets avsløring av at FIFA har mottatt nesten fire millioner norske svartebørskroner rett inn på to hemmelige kontoer i Cadiz i Spania.

Totalt er det overført 503564 euro fra Euroteam til FIFAs egne bankkontoer.

Dette var oppgjør for mesterskapsbilletter, fortrinnsvis solgt illegalt av representanter for afrikanske fotballforbund - fra selskapet FIFA har forsøkt å ta for retten flere ganger.

PS: I morgen kan Jack Warners uke bli enda gråere. Da faller dommen i saken der Warner og CFU skal ha stukket av med bonusene til Trinidad og Tobagos landslagsspillere.