Nå kan storebror lese e-posten din

Et enstemmig Odelsting gikk inn for blant annet utvidet telefonavlytting, e-postovervåkning, bruk av peileutstyr og hemmelige ransakinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tar i bruk en rekke nye virkemidler for å overvåke mulige kriminelle:

  • Tidligere har bare telefonavlytting vært tillatt i grove narkotikasaker og i saker der det er fare for rikets sikkerhet. Nå er kriteriet at den mistenkte kriminelle handlingen skal ha en strafferamme på minst ti års fengsel.
  • I alle saker der strafferammen er mer enn fem år, kan politiet overvåke datakommunikasjon.
  • De får også tillatelse til å plassere peileutstyr på personer, slik at de til enhver tid kan følge den mistenktes bevegelser. Hovedregelen er at utstyret ikke skaundersøkes hvis du er mistenkt for et lovbrudd med mer enn fem års strafferamme.
  • Nå kan politiet foreta hemmelige ransakinger når strafferammen i saken er minst ti år.
  • Også bruk av provokasjon blir tillatt i flere saker.

Farlig tegn

Professor i rettssosiologi, Thomas Mathiesen, er ikke fornøyd med Odelstingets vedtak.

- Jeg synes det er et meget farlig tegn i tiden at Stortinget går med på slike utvidelser av politiets etterforskningsmetoder, sier han til NTB.

Mathiesen er spesielt betenkt over at politiet får utvidet adgang til kommunikasjonsavlytting og teknisk sporing. Det siste innebærer at elektronisk peileutstyr festes for eksempel på gjenstander, klær eller håndbagasje for å lokalisere hvor en person eller en gjenstand befinner seg. Han mener at Stortinget fatter sin beslutning ut fra to feilaktige forestillinger.

Overdrevent

- For det første legger de til grunn et helt overdrevent trusselbilde av kriminaliteten, som Justisdepartementet har markedsført. Det er ikke grunn til å tro at kriminaliteten har det kaliber, selv om det må presiseres at den har endret seg, sier han.

For det andre mener Mathiesen at politikerne har en feilaktig oppfatning om at slike virkemidler vil bidra til å bekjempe kriminalitet.

- Folk i gråsonen vil ta sine forholdsregler mot de nye metodene. Men en vid krets av mennesker rundt de personene som politiet har i kikkerten, vil bli berørt. Mange lovlydige mennesker vil havne i politiets registre uten å ha noen kontroll med det, sier han til NTB.

Mathiesen frykter at utviklingen vil skyte fart.

- Når politiet etter en tid ser at disse metodene ikke virker, kan det komme forslag om mer av det samme. Jeg frykter at dette kan utløse enda mer kontroll, sier Mathiesen.

(Dagbladet :på nettet)