Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan The Lady (70) bli president - likevel

Sterke signaler fra forhandlinger med øverste general i Myanmar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På tross av at Aung San Suu Kyi (70) og hennes parti NLD (National League for Democracy) ble den store vinneren i fjor høst  i det første frie valget i Myanmar på årtier, har det vært klart at fredsprisvinneren fra 1991 likevel ikke kan bli president i landet.

 COMMANDER IN CHIEF:  Aung San Suu Kyi i møte med general Min Aung Hlaing 2. desember i fjor etter valget. Nå er forhandlingene i ferd med å få en uventet utgang. Foto: Myanmars forsvarsdepartement/EPA/NTB Scanpix.
COMMANDER IN CHIEF: Aung San Suu Kyi i møte med general Min Aung Hlaing 2. desember i fjor etter valget. Nå er forhandlingene i ferd med å få en uventet utgang. Foto: Myanmars forsvarsdepartement/EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Grunnloven fra 2008, i praksis diktert av de militære makthaverne, sier at ingen som har vært gift med en utenlandsk statsborger eller har barn med utenlandsk pass, kan bli president.

En grunnlov «designet» for å blokkere datteren til frihetshelten fra 1947, Aung San, som fikk hovedæren for at daværende Burma ikke lenger var en koloni i det britiske imperiet.

Aung San Suu Kyis avdøde ektemann var brite, og begge sønnene er britiske statsborgere.

Men nå nærmer det seg en åpning likevel for at ikonet, som hentet Nobels fredspris i Oslo 21 år etter tildelingen, likevel tar over som president etter militærjuntaens Thein Sein når den nye nasjonalforsamlingen skal konstitueres i månedsskiftet mars/april.

I 2011 kom filmen The Lady om hennes liv.

- Positive forhandlinger
Ifølge The Guardian kom to såkalt regjeringsvennlige tv-kanaler - Myanmar National Television og Sky Net - med likelydende nyhetsmeldinger søndag:

- Det kan komme positive resultater ut av forhandlingene mellom Aung San Suu Kyi og general Min Aung Hlaing om å suspendere paragraf 59 i grunnloven.

Og det er paragrafen som eksluderer Aung San Suu Kyi.

 DEN NYE PRESIDENTEN?  Aung San Suu Kyi på en pressekonferanse for sitt parti NLD i underhuset i Myanmars hovedstad Naypyidaw 3. februar i år. Foto: AUNG HTET, AFP/NTB Scanpix.
DEN NYE PRESIDENTEN? Aung San Suu Kyi på en pressekonferanse for sitt parti NLD i underhuset i Myanmars hovedstad Naypyidaw 3. februar i år. Foto: AUNG HTET, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

En av Norges fremste Myanmar-kjennere, fredsforsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet Prio, er i landet nå i forbindelse med det UD-finansiert prosjekt om etniske konflikter. Og de er det mange av i et land med mer enn 50 folkegrupper.

 21 ÅR ETTER:  Aung San Suu Kyi holder sin Nobel-tale i Oslo 16. juni 2012. Foto: Michelle Pelletier, Corbis/NTB Scanpix..
21 ÅR ETTER: Aung San Suu Kyi holder sin Nobel-tale i Oslo 16. juni 2012. Foto: Michelle Pelletier, Corbis/NTB Scanpix.. Vis mer

Han har ikke fått med seg denne nyhetsmeldingen i helgen, men sier at det høres både troverdig og sannsynlig ut.

 - LOGISK:  Fredsforsker Stein Tønnesson ved Prio følger presidentforberedelsene i Myanma. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
- LOGISK: Fredsforsker Stein Tønnesson ved Prio følger presidentforberedelsene i Myanma. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix. Vis mer

Den store avisa Myanmar Times er mer avdempet i sin mandagsutgave, og kaller presidentspillet foreløpig for en «ryktebørs».

Folkets sjef - uansett
Dermed kan det være duket for Aung San Suu Kyi som Myanmars neste president likevel.

- Jeg har sagt lenge at det kan bli slik ut fra rene maktlogiske årsaker. Og etter valget har jeg blitt styrket i troen på at det går slik gjennom kjentfolk her i Yangoon som følger maktspillet tett, sier Tønnesson til Dagbladet.

Med Aung San Suu Kyi som den sterke folkevalgte, vil det være upraktisk for de militære å forhandle både med henne og med en annen president som likevel må konsultere «folkets sjef» om alt.

Den sterke mannen
Og her er to grunner hun kan bli president likevel, ifølge Tønnesson:

• Det er alvor når slike signaler kommer fra forhandlinger med nettopp general Min Aung Hlaing. Det er han som er de militære ubestridte sterke mann nå som Thein Sein sitter på oppsigelse som president. Og det er han som skal utpeke justisminister, innenriksminister og grenseminister.

• I grunnloven fra 2008 er presidenten tillagt en sterk rolle.

Tønnesson peker på at «utlendingsparagrafen» også har en annen hensikt enn å blokkere for Aung San Suu Kyi.

- Det var og er også et poeng å hindre at land med sterke interesser i landet, som Kina og India, skal få slik politisk makt.

Blokkerer grunnloven
Etter den samme grunnloven har de militære «evig makt» med 25 prosent av delegatene. «Opposisjonen» må ha mer enn 75 prosent bak seg for å endre grunnloven.

Det regnestykket går ikke opp uten at noen blant de militære vil.

- Kommer Aung San Suu Kyi til å satse hardt på en endre grunnloven i sin første periode ?

- Neppe. NLD og støttespillerne vil trolig starte med en samarbeidslinje. Nest største parti i folkeavstemningen ble tross alt USDP, som er regnet for militærvennlig. Og valgsystemet er etter gammel britisk modell, som ikke kan sammenlignes med mandatfordeling etter norsk mønster, sier fredsforsker Stein Tønnesson.