Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan Trump spasere til nominasjonen. - Et ekstraordinært øyeblikk i amerikansk historie

Mest overraskende siden Nixon måtte gå, mener norsk ekspert.

VINNER: Donald Trump er opptatt av å vinne og å være best, og i Indiana kunne han juble over at han klarte nettopp det. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix
VINNER: Donald Trump er opptatt av å vinne og å være best, og i Indiana kunne han juble over at han klarte nettopp det. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Indiana var regnet som antitrumpernes siste mulighet til å stoppe Donal Trump, men alt gikk galt for kristenkonservative Ted Cruz, og i natt trakk han seg fra presidentvalgkampen.

De republikanske velgerne har talt og valgt 69-åringen fra New York, som nå etter alle solemerker kan spasere resten av veien fram til å bli den republikanske presidentkandidaten, bare fem år etter at han så ut til å kun være opptatt av én politisk sak: Om president Barack Obamas fødselsattest var forfalsket.

- At han blir den republikanske presidentkandidaten er det mest overraskende som har skjedd i amerikansk politikk siden Nixons avgang, sier Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret.

- Han har ikke politikerbakgrunn og har sagt ting som normalt skulle ført til at han måtte trekke seg. Han hadde lenge knapt noe valgkampapparat, og kjempet mot det som ble ansett som det sterkeste feltet av republikanske kandidater siden 1980 med mange suksessrike senatorer og guvernører, sier Mjelde.

Et ekstraordinært øyeblikk New York Times kaller Trumps seier et ekstraordinært øyeblikk i amerikansk politisk historie, og påpeker at Trump vil bli den første presidentkandidaten siden Dwight D. Eisenhower som aldri har vært folkevalgt.

Avisa påpeker også at 69-åringen fra New York ikke registrerte seg som republikaner før i 2012, at han tidligere har donert penger til flere demokrater - blant annet Hillary Clinton - og at han gjennom tida har hatt flere oppfatninger som bryter med tradisjonelle republikanske verdier.

Martin Gelin, som har skrevet bok om den amerikanske høyresida og som nå er korrespondent for avisa Dagens Nyheter, skriver at det er vanskelig å overdrive hvor stor overraskelse Trumps suksess er. Han mener alt nå tyder på at høyrepopulismen tar over det republikanske partiet.

Hilmar Langhelle Mjelde sier Trump har hatt et populistisk anti-frihandel og anti-innvandringsbudskap som har truffet godt i store deler av det republikanske publikummet.

- Han har vist en fininnstilt evne til å lese strømningene blant disse velgerene, sier Mjelde.

Først konsiprasjonsteori, så ros TV-kjendisen og eiendomsmogulen brukte valgdagen i Indiana til å viderebringe sladderblekka The National Enquirers teori om at Ted Cruz' far Rafael Cruz figurerer på et bilde sammen med John F. Kennedys drapsmann Lee Harvey Oswald. Cruz svarte med både sinne og sarkasme:

- Jeg burde vel bare innrømme det: Ja, faren min drepte J.F.K. Han er også i all hemmelighet Elvis, og Jimmy Hoffa ligger begravet i hagen hans, sa han, ifølge New York Times.

Ted Cruz klarte for øvrig å skumpe borti sin kone Heidi med både neven og albuen da han snudde seg for å gi sin far en klem etter at han hadde trukket seg fra scenen i Indiana.

Trump har tidligere kalt Texas-senatoren «Løgneren Ted», men i natt var han høfligere overfor Cruz en annen, og kalte ham blant annet «en helvetes god konkurrent» og sa at han visste hvor tøft det kunne være med tøffe tap. Cruz på sin side sa følgende:

- I kveld er jeg lei meg for å si at veien til en nominasjon er stengt. Vi ga det alt vi hadde, men velgerne valgte en annen rute. Med tungt hjerte, men med stor optimisme for framtida på lang sikt, avslutter vi vår valgkamp.

Sanders vant, Kasich fortsatt med På demokratisk side vant Bernie Sanders knepent mot Hillary Clinton, men fordi delegatene fordeles proprosjonalt har Clinton fortsatt en nærmest uovervinnelig ledelse. Hilmar Langhelle Mjelde sier det er ironisk at kampen på republikansk side nå er over, mens Sanders fortsatt kjemper mot Clinton.

TAPTE: Ted Cruz. Foto: REUTERS / Chris Bergin / NTB scanpix
TAPTE: Ted Cruz. Foto: REUTERS / Chris Bergin / NTB scanpix Vis mer

- Men Sanders har et litt annet prosjekt nå. Han vil starte en slags sosialdemokratisk bevegelse, og vil kjempe for endringer i valgordningen og partiets politikk, sier Mjelde.

Ohio-guvernør John Kasich er for øvrig av en eller annen grunn fortsatt med i valgkampen mot Trump, men har knapt vunnet noe utenfor hjemstaten og har ingen mulighet til å samle nok kandidater til å få flertall. Med Cruz ute av dansen er også drømmen om å vinne fram i en omkamp på landsmøtet meget, meget fjern.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart