Nå kan Trump spasere til nominasjonen. - Et ekstraordinært øyeblikk i amerikansk historie

Mest overraskende siden Nixon måtte gå, mener norsk ekspert.

VINNER: Donald Trump er opptatt av å vinne og å være best, og i Indiana kunne han juble over at han klarte nettopp det. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix
VINNER: Donald Trump er opptatt av å vinne og å være best, og i Indiana kunne han juble over at han klarte nettopp det. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Indiana var regnet som antitrumpernes siste mulighet til å stoppe Donal Trump, men alt gikk galt for kristenkonservative Ted Cruz, og i natt trakk han seg fra presidentvalgkampen.

De republikanske velgerne har talt og valgt 69-åringen fra New York, som nå etter alle solemerker kan spasere resten av veien fram til å bli den republikanske presidentkandidaten, bare fem år etter at han så ut til å kun være opptatt av én politisk sak: Om president Barack Obamas fødselsattest var forfalsket.

- At han blir den republikanske presidentkandidaten er det mest overraskende som har skjedd i amerikansk politikk siden Nixons avgang, sier Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og seniorforsker ved Uni Research Rokkansenteret.

- Han har ikke politikerbakgrunn og har sagt ting som normalt skulle ført til at han måtte trekke seg. Han hadde lenge knapt noe valgkampapparat, og kjempet mot det som ble ansett som det sterkeste feltet av republikanske kandidater siden 1980 med mange suksessrike senatorer og guvernører, sier Mjelde.

Et ekstraordinært øyeblikk New York Times kaller Trumps seier et ekstraordinært øyeblikk i amerikansk politisk historie, og påpeker at Trump vil bli den første presidentkandidaten siden Dwight D. Eisenhower som aldri har vært folkevalgt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer