Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan tusener slutte å tisse på seg

For første gang er det utviklet en medisin for dem som plages av urinlekkasjer og hyppig vannlating. Medisinen er nylig kommet på markedet og kan hjelpe tusener av nordmenn som tisser på seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt regnet 300.000 nordmenn har problemer med overaktiv blære. Det kan føre til hyppig vannlating - opptil en gang i timen - sterk vannlatingstrang eller til urinlekkasjer. Hos cirka 40 prosent fører blæreproblemene til lekkasjer. I tillegg til de fysiske plagene blir mange av disse menneskene hemmet i sin livsutfoldelse, fordi de innretter livet sitt slik at de alltid er i umiddelbar nærhet av toalett eller bad.

Første medikament

Hjelpen for disse menneskene har til nå vært bind, og noen få medikamenter utviklet for helt andre formål, men med en viss effekt på urinblæra. Uheldige bivirkninger har imidlertid gjort medikamentene lite brukt.

Det er derfor en gledesmelding for de mange med blæreproblemer at det første medikamentet spesielt utviklet for dem, er kommet. Siden i høst har det vært i bruk hos spesialister, og fra og med april har det vært tilgjengelig hos norske allmenpraktikere. Tablettene heter Detrusitol, og er utviklet av det amerikanske legemiddelfirmaet Pharmacia & Upjohn inc.

Færre lekkasjer

Det nye medikamentet virker direkte på urinblæra. Blæremuskulaturen slapper av, og blæra blir mindre aktiv. Det gjennomsnittlige antall vannlatinger går ned med 20 prosent, blærekapasiteten øker med 22 prosent, og antall lekkasjer reduseres med 47 prosent.

- Medikamentet representerer et viktig steg framover i behandlingstilbudet til denne pasientgruppen, slår avdelingsoverlege Sigurd Kulseng-Hanssen ved kvinneklinikken på Bærum sykehus fast overfor NTB.

Kvinneklinikken ved Bærum sykehus har deltatt i studier av Detrusitol før lanseringen, og har brukt produktet klinisk i tre-fire år.

(NTB)