Coronaviruset:

Nå kan tyskere reise hit

Samtidig som landet frykter at de er på vei inn i en tredje coronabølge, åpner Tyskland nå for reiser til enkelte øyer i Spania og til fastlandet nord i Portugal.

MALLORCA: Bildet av Magaluf-stranda på Mallorca er fra i fjor sommer. Om nordmenn kan få reise dit i år er fortsatt usikkert. Foto: Enrique Calvo/Reuters/NTB
MALLORCA: Bildet av Magaluf-stranda på Mallorca er fra i fjor sommer. Om nordmenn kan få reise dit i år er fortsatt usikkert. Foto: Enrique Calvo/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Fra søndag kan tyskerne igjen reise på ferie til enkelte øyer i Spania, deriblant Mallorca og Ibiza - samt noen steder også på fastlandet. Dette kan de gjøre uten å måtte gå i karantene eller teste seg etter ankomst, ifølge Robert Koch-Instituttet, som gir råd og anbefalinger til den tyske regjeringa.

Bakgrunnen for lettelsene er at disse reisemålene har hatt fallende smittetall, og ikke lenger anses som risikable, skriver Berlingske.

På fastlandet er det blant annet områdene ved Valencia og Murcia, som nå åpnes for tyskere, ifølge avisa.

I tillegg kan tyskere få reise til deler av Portugal - hovedsakelig nord i landet, som for eksempel til byen Porto.

Algarve-kysten og hovedstaden Lisboa anses fortsatt som et risikoområde, og en reise hit medfører obligatorisk test og karantene ved hjemkomst.

I likhet med her hjemme advarer imidlertid den tyske regjeringen mot unødvendige reiser utenlands og innenlands.

COVID-19: Statsministeren ber nordmenn i utlandet om å ikke komme hjem på påskeferie. Video: Stortinget Vis mer

Tredje bølge

Avgjørelsen til Robert Koch-instuttet innebærer at det kan bli økt påsketrafikk mellom Tyskland og disse regionene, skriver Spaniaavisen.

For tyskere som ikke har planer om en reise til disse stedene, er det fortsatt stor usikkerhet knyttet til hvorvidt de faktisk kan være turister i sitt eget land denne påsken.

Landets statsminister, Angela Merkel advarer om at landet nå kan være på vei inn i en tredje smittebølge, melder CNBC.

Merkel vil først den 22. mars drøfte med lederne i de tyske forbundsstatene om det nå er grunnlag for å åpne opp.

- Tar over

Tysklands folkehelsesjef uttalte i forrige uke at det blir stadig vanskeligere å få kontroll på coronapandemien, ettersom muterte virus er i ferd med å ta over - en spådom som er dårlig nytt for Tysklands planer om å gjenåpne samfunnet, ifølge NTB.

De to siste månedene har antall tilfeller som skyldes den mer smittsomme virusvarianten B117, vært økende.

I dag utgjør den cirka 40 prosent av smittetilfellene, ifølge data fra Robert Koch-instuttet (RKI).

Unødvendig fritidsreise

De nasjonale reiserådene i Norge gjelder foreløpig fram til 15. april, og på fredag opplyste justisminister Monica Mæland at de nye innreiserestriksjonene forlenges til 7. april i første omgang.

I tillegg opplyste hun at personer som reiser på unødvendige fritidsreiser til utlandet må på karantenehotell når de kommer tilbake til Norge.

- Hva er en unødvendig fritidsreise?

- Det er en reise som ikke har et viktig formål. Det betyr at dersom du ikke må på en arbeidsreise, eller at du skal ha samvær med barna dine, eller besøke døende, eller delta i en begravelse, så er det en unødvendig reise. Dersom vi snur på det, så er det slik at hvis du mener å ha en nødvendig reise, så må du dokumentere det, sier Mæland til Dagbladet.

Mæland forklarer at dette skal ettergås ved at folk må fylle ut et digitalt registreringsskjema ved innreise til Norge, i likhet med at alle som ankommer Norge må ta en coronatest. Justisministeren vet ikke hvor mange det nye tiltaket vil ramme.

- Reiseaktiviteten har gått betydelig ned. Flyaktiviteten har sunket med over 90 prosent. Men vi ser at flertallet av dem som reiser nå, er folk som bor i Norge. Vi nekter ikke folk som bor i Norge å reise utenlands, men når de kommer hjem igjen, så må de altså på karantenehotell med mindre de kan dokumentere noe annet.

FERIE: Etter pressekonferansen fredag ettermiddag, fortalte Helsedirektør Bjørn Guldvog at påskeferien kan føre til økt smittespredning. Video: Anton Lier / Reporter: Frode Andresen / Dagbladet TV Vis mer

Optimistisk

Danmark startet sin gradvise gjenåpning av landet den 1. mars, og det er ventet at det presenteres en ny, større gjenåpningsplan av landet den 23. mars.

Det er lite som tyder på at danskene kan foreta noen reiseaktivitet de neste ukene, ifølge direktør Erik Brøgger Rasmussen ved det danske utenriksdepartementet.

- Det er ingen utsikter til noe akkurat nå. Vi fraråder alle reiser i hele verden til og med påske, og vi vil ikke gjøre om på det, sier han til Berlingske.

Men når det gjelder sommerferien er han mye mer optimistisk.

- Jeg tror vi kommer til å åpne opp for reiser mot sommeren. Men jeg kan ennå ikke si når eller og hvor. Jeg tror personlig at det vil være reisemuligheter i løpet av sommeren, i hvert fall til steder i Europa.

Åpner i mai

Tidligere denne uka ble det kjent at Hellas vil åpne opp for å ta imot vaksinerte turister i mai.

Turister, som er vaksinert, har antistoffer eller kan vise til en negativ coronatest, vil slippes inn i landet, sier turistminister Harry Theocharis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer