Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan Uganda fengsle homofile på livstid

Parlamentet har vedtatt omstridt lov.

 KOM MED LOVFORSLAGET:  Parlamentsmedlem David Bahati la fram lovfoslag om dødsstraff for homofile allerede i 2009. Fire år senere er en ny lov vedtatt som gir strengere straffer for homofile, og livstid for homofile som dømmes for gjentatt homofil aktivitet. Foto: Scanpix/AP Photo/Ronald Kabuubi
KOM MED LOVFORSLAGET: Parlamentsmedlem David Bahati la fram lovfoslag om dødsstraff for homofile allerede i 2009. Fire år senere er en ny lov vedtatt som gir strengere straffer for homofile, og livstid for homofile som dømmes for gjentatt homofil aktivitet. Foto: Scanpix/AP Photo/Ronald Kabuubi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Parlamentet i Uganda har vedtatt en lov som gjør at homofili kan straffes med opp mot livstid i fengsel.

Startet med dødsstraff Lovforslaget ble først fremmet for parlamentet i 2009, da med dødsstraff som strafferamme. Da innebar dommen dødsstraff for «gjentatt homofil aktivitet», samt homofili hvor barn, HIV-positive eller funksjonshemmede er involvert.

Loven er senere skrevet om, og gir nå fengselsstraffer for alle som dømmes for homofili. I tillegg kan personer som ikke melder fra om andres homofile praksis til politiet innen 24 timer, få straff.

I tilfeller der homofile er dømt for homofili tidligere, kan en ny dom bety livstid i fengsel.

Allerede forbudt Homofili er allerede forbudt ved lov i Uganda, og forslaget om dødsstraff ble lagt fram av parlamentsmedlem David Bahati allerede i 2009.

- Dette er en seier for Uganda. Jeg er glad parlamentet stemte mot ondskap, sa David Bahati da de nå innførte strengere straffer.

Lovforslaget har blitt fordømt av både aktivister og mange land, og blant annet Sverige og USA har truet med å stope bistanden til Uganda hvis lovforslaget med dødsstraff blir innført.

Bred støtte Men flere ugandiske parlamentarikere hyller vedtaket. Sammen med flere Ugandiske organisasjoner og store deler av det ugandiske kirkesamfunnet, har de gått ut og støttet lovforslaget. Også Ugandiske medier har hatt en bred dekning av lovforslaget, og i 2010 publiserte den ugandiske avisen Rolling Stone en liste over landets «100 største homofile», med artikler som inneholdt navn, bilder og adresser til antatte homofile.

Avisens redaktør, Giles Muhame, har forsvart artikkelen med at det er hans plikt som journalist å eksponere det onde i samfunnet.

- Homofili er forbudt i Uganda, men ingen gjør noe for å stoppe disse personene. De rekrutterer nye medlemmer blant våre barn og ødelegger vårt lands moral, sa redaktøren ifølge The Guardian.

I 2011 ble avisen dømt til å betale erstatning til tre av aktivistene som ble eksponert i avisen, og retten påla også avisen å slutte med eksponeringen av homofile.

Men det er bred støtte for strengere lovgivning i den ugandiske befolkningen, og det politiske presset på president Yoweri Museveni er stort.

Selv om lovforslaget har blitt vedtatt av parlamentet, må presidenten signere det før det kan tre i kraft.

 STORE PROTESTER:  Det var i 2010 at debatten rundt lovforslaget raste som verst. Da hadde flere internasjonale ledere gått ut og fordømt lovforslaget, som igjen ble møtt med demonstrasjoner i Uganda. Dette bildet ble tatt i februar 2010, i Jinja. Foto: Scanpix/REUTERS/James Akena
STORE PROTESTER: Det var i 2010 at debatten rundt lovforslaget raste som verst. Da hadde flere internasjonale ledere gått ut og fordømt lovforslaget, som igjen ble møtt med demonstrasjoner i Uganda. Dette bildet ble tatt i februar 2010, i Jinja. Foto: Scanpix/REUTERS/James Akena Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media