KAN FLYTTE FETT: Flere og flere plastiske kirurger i Danmark har begynt å flytte uønsket fett fra rumpe, hofter og lår til brystene. Norsk kirurgveteran advarer. Foto: Reuters/Scanpix
KAN FLYTTE FETT: Flere og flere plastiske kirurger i Danmark har begynt å flytte uønsket fett fra rumpe, hofter og lår til brystene. Norsk kirurgveteran advarer. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Nå kan uønsket fett på rumpa gjøre puppene større

Ny trend i Danmark. - For salgbart, frykter norsk kirurgveteran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet): Flere plastiske kirurger ved private sykehus og klinikker i Danmark flytter nå fett fra rumpe, hofter eller lår til kvinner inn i brystene.

- Vinn-vinn-situasjon Plastisk kirurg Ole Momsen ved Aros Private Hospital, som har behandlet de ti første kvinnene har fått den nye behandlingen, mener metoden tiltrekker kvinner som ønsker å bli slankere på bestemte steder på kroppen, og få en større pupper.

- Dette er en vinn-vinn-situasjon. Fettet du selv synes er overflødig et sted, flyttes til et annet sted. Samtidig er det jo kvinnens eget materiale og ikke implantater, sier Momsen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

- Tre behandlinger Fettet suges ut med tynne nåler, som deretter behandlet i en «sentrifuge». Vann og ødelagte fettceller fjernes, mens levende fettceller innsprøytes et annet sted.

Som hovedregel kreves det tre behandlinger for å oppnå et tilfredsstillende resultat, og etter tre til seks måneder mellom hver behandling kan prosessen strekke seg over lang tid.

- Hvis man gjør denne behandlingen får man se resultatet med en gang. Men om man tar en behandling som dette, er man nødt til å være tålmodig. I tillegg har man en fordel ved at man kan stoppe underveis i behandlingen når brystene har nådd en størrelse kunden er fornøyd med, sier Momsen.

Metode

Plastikkirurg Morten Rynning Kveim, som er en av dem som har vært lengst i bransjen i Norge, forteller at metoden fortsatt er svært omdiskutert.

- Metoden er prøvd før, men ofte frarådet på grunn av små forkalkninger som man mente gjorde det vanskelig å diagnostisere kreft. Det viser seg nå at dette antakelig ikke er riktig, sier Rynning Kveim til Dagbladet.

Han forteller at forholdet til kreft hele tiden har vært det store diskusjonsemnet.

- Man har også diskutert om dette i seg selv kan bidra til å utvikle kreft. Når det gjelder vanlig fettransplantasjon regner man det som ufarlig nå, men om man da skal isolere stamceller fra fettet er det fortsatt høyst kontroversielt, sier Rynning Kveim videre.

- Så lenge man bruker rent fett regnes ikke dette som noe som øker risikoen på kreft.

For salgbar Han forteller at metoden ikke er utbredt i Norge, men at den sannsynligvis kommer til å bli mer brukt fremover.

- Men det er usikkerheten rundt metoden som gjør at den kanskje ikke slår helt gjennom. Det er dessuten en veldig tungvint vei å gå, og må gjøres i flere omganger fordi mengden av fett som overlever varierer. Videre kan det bli cyster og klumper i brystene, som jo kan skape bekymring for pasienten.

- Men det kan også hende at det blir en kjempepopulær behandling. Ikke minst er den rett og slett svært salgbar. Det høres jo fantastisk ut at man bare kan flytte uønsket fett fra et område for å få større bryster. Men det er usikkerhet og en grunn til å se resultater på lengre sikt før man setter i gang for fullt. Det er problematisk at metoden er så salgbar, og gjør at man ikke peker på det negative.

- Må testes mer - Vi bruker metoden i rekonstrukiv sammenheng i forbindelse med defekter i brystene, men har av de grunnene jeg har nevnt ikke tilbudt dette som metode for brystforstørrelse foreløpig.

- Hvorvidt dette kommer til å slå an, er for tidlig å si.

- Men hvorfor skal man ønske denne mer tungvinte metoden når protesemetoden er såpass gjennomprøvd?

- Det er ulemper med protester. Det er noen som ikke tåler dem og får kapsler og dessuten må de byttes ut, men til gjengjeld er operasjonen reversibel ved fjerning av protesene.

- Jeg synes det er for tidlig å gå ut med salgstriksene nå, og først gjøre flere tester for å se langtidsresultatet av det, mener han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer