Nå kan uruguayere plante marihuana i stua

Hvis man ikke ønsker å dyrke selv, kan man kjøpe inntil 40 gram i måneden på apoteket.

LOVLIG Å PLANTE I STUA: Et nytt lovforslag om legalisering av marihuana fikk gjennomslag i parlamentet i Uruguay onsdag kveld. President Jose Mujica mener statlig regulering av produksjon er den beste måten å bekjempe narkotikasmugling. Photo/Matilde Campodonico, File
LOVLIG Å PLANTE I STUA: Et nytt lovforslag om legalisering av marihuana fikk gjennomslag i parlamentet i Uruguay onsdag kveld. President Jose Mujica mener statlig regulering av produksjon er den beste måten å bekjempe narkotikasmugling. Photo/Matilde Campodonico, FileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kontroversielle lovforslaget ble godkjent av politikerne onsdag kveld. Loven skal legalisere produksjon og salg av marihuana i Uruguay. Etter mer enn 12 timer med debatt fikk loven de stemmene som trengtes for å passere i representantenes-hus i Uruguays hovedstad, Montevideo.  Loven er et skritt nærmere det første regelverket som legaliserer marihuanaproduksjon.

Presidenten er positiv Marihuana er det mest brukte illegale stoffet i Uruguay, og narkotikasmuglere tjener mellom 30-40 millioner dollar årlig, fra det svarte markedet, melder regjeringen til CNN. Loven blir nå tatt videre til senatet og president José Mujica. Presidenten er i utgangspunktet positiv til loven, og hevder at det er nødvendig å omdirigere politiressursene fra narkotikakriminalitet, til bekjempelse av gatekriminalitet og menneskehandel.

- Dette er en svært fremtidsrettet lov. Det vil være staten som regulerer hele markedet og produksjonsprosessen, distribusjon og tilgang til stoffet, sier Laura Blanco, leder i Uruguay Cannabis Studies Association, til CNN.

Hun mener lovgivningen har sendt en «oppmuntrende» melding til andre latinamerikanske land om å følge Uruguays eksempel.

- Noe jeg kan si med sikkerhet er at narkotikabruk kommer til å fortsette, og vi kan ikke bare se den andre veien, sier Dario Perez, en av lovgiverne, til BBC.

Seks marihuanaplanter per husholdning Å røyke marihuana er lovlig i Uruguay, men produksjonen og salg av narkotika har ikke vært ulovlig frem til nå. Det har bidratt til en enorm vekst i narkotikasmugling, som regjeringen ønsker å bekjempe gjennom den nye lovgivningen. Den tillater alle å dyrke inntil seks marihuanaplanter per husholdning, og inntil 99 planter hvis man går sammen i samarbeidsprosjekter.

I tillegg kan private selskaper dyrke marihuana  mot at avlingene kun kan kjøpes fra regjeringen. Staten vil selge det narkotiske stoffet gjennom apoteker. Kunden som kjøper marihuana vil bli ført inn i et føderalt register og kjøpet vil være begrenset til 40 gram per måned. Staten vil også sette en aldersgrense på 18 år. Uruguay ønsker å unngå tilstrømming av narkoturister, og kjøp av marihuana gjelder derfor bare uruguayere.

Banebrytende land Under president Mujica (78), tidligere kjent som en frittalende geriljasoldat, har Uruguay blitt et laboratorium for sosialliberalistisk politikk. landet med kun 3.3 millioner innbyggere har vedtatt rettigheter innen både abortloven og legalisering av homofilt ekteskap, skriver The New York Times.

SEKS PLANTER PER HUSHOLDNING: Juan Vaz, aktivist og marihuana-dyrker viser hvordan han dyrker plantene hjemme i Urugays hovedstad, Montevideo. (AP Photo/Matilde Campodonico)
SEKS PLANTER PER HUSHOLDNING: Juan Vaz, aktivist og marihuana-dyrker viser hvordan han dyrker plantene hjemme i Urugays hovedstad, Montevideo. (AP Photo/Matilde Campodonico) Vis mer

Det nye lovforslaget for marihuana har vært under vurdering i mer enn et år, men Mujica oppfordret lovgiverne til å utsette avstemningen, ettersom meningsmålingene viste at flertallet av Uruguayanere var imot.

- Fare for en hel generasjon Det er likevel mange innbyggere som stadig er i mot lovgivningen, og mener loven står i veien for målet om å redusere narkotikaforbruket blant ungdommen.

-Dette er et eksperiment som setter en hel generasjon i fare, sier Gerardo Amarilla, til New York Times.

Latin-Amerika er generelt kjent for å ha en avslappet holdning overfor narkotikalovgivning, sammen med noen deler av USA. Representantene er klare på at lovgivningen er en del av Uruguays tradisjon med statlig kontroll som en progressiv løsning på sosiale problemer.

«Denne loven skal ikke fremme forbruk. Den regulerer det», sier Sebastián Sabini, til BBC. Han var en av dem som stemte for lovverket.

Nytt paradigme Legaliseringen av narkotika har også møtt voldsom kritikk av USAs president Barack Obama. Tjenestemenn fra Obama-administrasjonen har gjentatte ganger understreket sin motstand mot slike forslag. I fjor sa John Walters på vegne av Det hvite hus, at en legalisering var «helt selvødeleggende og ville føre til mer kriminalitet.»

NØDVENDIG:  President Jose Mujica mener det er nødvendig at polititet ikke bruker alle ressurser på å bekjempe narkotikakriminalitet. AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE
NØDVENDIG: President Jose Mujica mener det er nødvendig at polititet ikke bruker alle ressurser på å bekjempe narkotikakriminalitet. AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE Vis mer

Det er Lisa Sanchez uenig i. Hun er direktør for den latin-amerikanske ledende organisasjon for endring av narkotikapolitikk.

- Dette blir et nytt paradigme for narkotikapolitikken. Uruguay blir det første landet til å etablere effektive statlige kontroller av produksjon, foredling, distribusjon, lagring og salg av marihuana. Det er et vendepunkt, sier hun til CNN.


STØTTER FORSLAGET: Mange er enige i lovgivningen om en mer liberal narkotikapolitikk. Her utenfor De representatives hus i Montevideo.  EPA/IVAN FRANCO
STØTTER FORSLAGET: Mange er enige i lovgivningen om en mer liberal narkotikapolitikk. Her utenfor De representatives hus i Montevideo. EPA/IVAN FRANCO Vis mer
SMUGLING: I dag tjener narkotikasmuglere mellom 30 og 40 millioner dollar på smulging av marihuana, ofte fra Paraguay.  (AP Photo/Matilde Campodonico)
SMUGLING: I dag tjener narkotikasmuglere mellom 30 og 40 millioner dollar på smulging av marihuana, ofte fra Paraguay. (AP Photo/Matilde Campodonico) Vis mer