Statsbudsjettet 2017

- Nå kan vi begynne å snakke om politikk igjen, etter uker og måneder med kaos

Regjeringen overser arbeidsledigheten, mener Støre. 

KRITISK: Regjeringen overser arbeidsledigheten, mener Jonas Gahr Støre etter framleggingen av statsbudsjettet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Regjeringen overser arbeidsledigheten, mener Jonas Gahr Støre etter framleggingen av statsbudsjettet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre er ikke særlig imponert over det framlagte statsbudsjettet for 2017, som den borgerlige regjeringen omsider kunne presentere lørdag.

- Først og fremst er det viktig at landet får et statsbudsjett, på overtid etter brutte frister. Norge er ikke tjent med en regjeringskrise nå, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Kaos

Lørdag kveld møtte de fire borgerlige regjeringspartiene til pressekonferanse, etter uker med krisemøtekrisemøte der de har forsøkt å komme til enighet.

Og enige ble de, til slutt.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa tidligere i kveld at nesten sju milliarder kroner skal gå til klimatiltak og til å få flere lærere på de laveste trinnene. Pengene går også til en opptrappingsplan for å bekjempe vold i nære relasjoner, til prioritering av barnehager, til økt kontantstøtte og til økende internasjonal bistand. Blant annet.

Støre er glad ventetida er over.

- Budsjettenigheten gjør at vi kan begynne å snakke om politikk igjen etter uker og måneder med kaos som har gått utover tilliten til politikken, sier han.

Ap-lederen er skuffet over at ikke regjeringen bevilger mer penger til å bekjempe arbeidsledigheten.

- Tas ikke på alvor

- Vi er skuffet over at forliket bærer preg av å ikke ta på alvor den rekordhøye ledigheten. Dessverre ser det ut som regjeringen aksepterer at ledigheten biter seg fast. Vi ser også at regjeringens skjeve fordelingsprofil videreføres. Dette er fortsatt et budsjett for større forskjeller.

- Denne uka fikk vi nye tall som viser at arbeidsledigheten fortsetter å stige, sier han.

Noen elementer ved statsbudsjettet, er han glad for.

- Det er bra at budsjettavtalen har dratt statsbudsjettet i riktig retning på flere områder, blant annet satsing på tidlig innsats i skolen, mer til jernbane og nye satsinger innen klima. Forhandlingspartene har åpenbart latt seg inspirere av mange forslag i Arbeiderpartiets alternative budsjett, sier han.

- Presset på Støre øker

«Miljøpartiet De Grønne var det første partiet som fikk flertall for kravet om klimalov med et tydelig karbonbudsjettet på Stortinget. Det er veldig bra at dette nå omsider gjennomføres», skriver de i en pressemelding.

- En effektiv klimalov vil være et viktig bidrag til å konkretisere målene på kortere sikt, og unngå at gjennomføringen utsettes til neste regjering, fortsetter de, og viser til Ap-lederen.

- Med dette har golvet for hva som utgjør ambisiøse klimatiltak blitt hevet betraktelig. Da øker presset også på Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, som påberoper seg å være opptatt av klima. Men det er fortsatt et langt stykke igjen om vi skal unngå å overlevere en fattigere klode til våre barn og barnebarn. 2017 må bli et klimavalg.

Statsminister Erna Solberg innrømmet lørdag kveld at det har vært en krevende periode.

- Vi presenterer en budsjettavtale mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre. Jeg vil ikke underslå at årets budsjettarbeid har vært mer krevende enn tidligere, men jeg har aldri gitt opp håpet, sa statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen.