- Nå kan vi endelig begynne å leve igjen

I to år har Rita og Ivar Polle kjempet mot systemet etter at datteren ble utsatt for en sykehustabbe. Nå er Aurora Lillians (2) framtid sikret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALSFJORD (Dagbladet): - Da brevet kom, tenkte jeg bare: Nå er det over. Dette er ingen lottopremie. Det er Auroras penger, sier Auroras mamma, Rita Polle.

I november kom bekreftelsen på at Aurora Lillian får 6,2 millioner kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning. Rita og Ivar har vært så nedkjørte at de ikke har orket å fortelle om det før nå.

Smittet på sykehuset

- Aurora vil bli avhengig av hjelp resten av livet. Nå er det viktig å se mer på mulighetene enn på det som skjedde. Jeg vil aldri gi henne fra meg, sier Rita bestemt.

Aurora Lillian ble født ni uker for tidlig. Da hun var en måned gammel, ble hun smittet av bakterien streptokokk B på Universitetssykehuset Nord-Norge. Det medførte blodforgiftning og alvorlig hjernehinnebetennelse. I dag er den lille jenta multihandikappet. Hun har cerebral parese, epilepsi, astma, atopisk eksem, sterk synshemming og lavt stoffskifte. En feil i temperatursenteret i hjernen gjør at Aurora ikke kan være ute om vinteren. Inne i huset må temperaturen ligge rundt 25 grader hele tida, noe som gjorde at storebror Kjell Andreas (4) i starten var konstant forkjølet. I dag er det mer enn ti minus ute, og bare hentingen i barnehagen kan gjøre at temperaturen hennes faller flere grader.

- I det siste har Aurora vært mye bedre. Hun er ei veldig grei jente, og for det meste blid, sier Rita og Ivar.

Men de to åra har vært beintøffe. I begynnelsen slet familien med å bli tatt på alvor av sykehuset, og følte de fikk lite hjelp. Å finne ut hva man har krav på når noe sånt skjer, har vært en labyrint gjennom systemet.

Rekordsum

Summen fra Norsk Pasientskadeerstatning er den høyeste noensinne uten at det har vært rettssak. Avgjørelsen er det endelige beviset på at sykehuset kan lastes for Auroras skader.

- Jeg er ikke bitter. Men det kan gjøre vondt å se unger på Auroras alder som leker og prater, alt de kan. Da hender det jeg tenker at hun også kunne vært frisk. Det er en sorg du har ut livet, men bare må lære å leve med. Det er mye gråt i disse veggene. Ivar og jeg må av og til lufte ut, snakke om hvordan det hadde vært hvis hun var frisk. Men vi kan ikke tenke sånn. Ingen har gjort dette med vilje, sier Rita.

Smitten er mest sannsynlig kommet fra helsepersonellets hender grunnet for dårlig hygiene. Sannsynligvis ville summen blitt høyere dersom Rita og Ivar anket, men de orker ikke mer. Nå setter de strek og ser framover. Til våren begynner de å bygge nytt hus, like ved det gamle oppussede tømmerhuset på Malangseidet der de bor i dag. Det ble for vanskelig å bygge om.

Tilpasset Aurora

- Det er satt av 1,2 millioner kroner til et hus som er tilpasset Auroras behov. Det blir hennes hus, sier Rita.

Hele summen er øremerket, og verken Rita eller Ivar har adgang til kontoen. Den bestyres av overformynderiet i kommunen, og alle utgifter må dokumenteres.

- Det er veldig mye penger, men det skal vare et helt liv, understreker Rita.

Paret vil ikke klage, men synes ikke summen på noen måte kan erstatte Auroras tapte livskvalitet. Nå er lettelsen over å ha kommet i mål større enn gleden.

- For første gang gleder vi oss til jul. Nå kan vi begynne å leve og konsentrere oss om familien. Da er jula ei fin tid å begynne, sier Rita Polle.

FÅR REKORDERSTATNING: - Dette er Aurora Lillians penger, sier Rita (29) og Ivar Polle, som er glade for at kampen for å få en erstatning er over. Datteren ble skadd etter en sykehustabbe, og vil være avhengig av hjelp resten av livet.