Nå kan vi få en «Indian summer»

Mye sol og stigende temperaturer i høstferien.

SEIN SOMMER: På Sørlandet kan man neste helg få temperaturer fra 15 grader og oppover, ifølge meteorologen fra Meteorologisk institutt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SEIN SOMMER: På Sørlandet kan man neste helg få temperaturer fra 15 grader og oppover, ifølge meteorologen fra Meteorologisk institutt. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vakthavende meteorolog Bjørn Røsting hos Meteorologisk Institutt forteller at høstferieværet ser meget bra ut mange steder i landet.

Han lover uendrede eller stigende temperaturer de aller fleste plasser, og forteller at prognosene viser at neste helg kan få vær som karakteriseres som en «Indian nummer».

«Indian summer» er et uttrykk som blir brukt om en varm og sommerliknende periode på høsten, ikke lenge før vinteren setter inn. På den nordlige halvkue kaller man det «Indian summer» når denne varmeperioden oppstår i oktober eller tidlig i november.

Ifølge meteorologen er det fortsatt høyst usikkert om denne godværsperioden faktisk slår til. Men om den gjør det, er det Sør-Norge som kan få nyte den, helga 4. til 6. oktober.

- Om prognosene slår til kan vi få en såkalt Indian summer, ja. Men det avhenger av en del faktorer, og det er fortsatt langt fram i tid, så det er umulig å slå fast noe, sier han.

Mer sikre er derimot prognosene for de nærmeste dagene:

Mandag 30. september:  - Sør-Norge får da stor sett skiftende bris. Det kan skye over i enkelte sørlige områder, som i Telemark og Agder, men stort sett får Sør-Norge pent vær, sier Røsting.

Temperaturene vil her holde seg uendret, opplyser han.

- Nordland får sørlig bris, og kanskje noe regn på mandag.

- I Troms blir det stort sett pent vær, men tilskyende, og Finnmark får mye pent vær, men en del vind, sier Røsting.

Tirsdag 1. oktober: - I Sør-Norge får man for det meste skiftende bris, mest i øst og lengst sør. Ellers blir det mye pent vær, med muligheter for skyer noen steder. Temperaturene holder seg uendret og vil ligge mellom 10 og 14 grader om dagen. Indre områder på Østlandet og i Trøndelag kan få nattefrost, sier han.

-  Nordland får sørvestlig bris og regn i nordlige områder. Her kan man også få noe kuling.
 
- Troms og Finnmark får sør og sørvestlig bris, kuling utsatte steder og regn i grenseområdene i Troms, sier meteorologen.

Onsdag 2. og torsdag 3. oktober: - I Sør-Norge og sør for Stadt og Dovre får man sør og sørøstlig bris, og til dels kuling ved kysten i vest. Dette gjelder etter hvert også Sørlandet. Her får man mye oppholdsvær, men det kan komme noe regn på torsdagen. Det ventes ingen store endringer i temperaturene. De vil ligge mellom 10 og 15 grader på dagen og rundt null om natta, sier Røsting.

I Møre og Romsdal og i Trøndelag ventes det pent vær og uendrede temperaturer onsdag og torsdag. Også her vil temperaturene ligge mellom 10 og 14 grader på dagen, ifølge meteorologen.

-  I Nordland ventes det sørvestlig bris og kuling og regn, vesentlig i de nordlige områdene. På torsdagen er det ventet en sørlig bris, så det blir ikke så kaldt. Temperaturene vil ligge mellom 8 og 10 grader, sier Røsting.

Også i Troms vil temperaturene ligge mellom 8 og 10 grader, ifølge meteorologen.

- Troms får forøvrig sørvestlig bris og tildels kuling. Det er ventet regn og  nedbør i de ytre områdene, sier han,

- Finnmark får sørvestlig vind, kuling utsatte steder, og også her ventes det en del regn og byger, spesielt langs kysten, fortsetter meteorologen.

Fredag 4. oktober til søndag 6. oktober: - I nord er det ventet skiftende vær, en del vind og perioder med kuling. Prognosene viser regn og byger, men også lange perioder med opphold på Finnmarksvidda. Det er også ventet ganske høye temperaturer, sier Røsting.

- Sør-Norge ser ut til å få skiftende vind og perioder med kuling langs kysten. Vinden kan bli ganske sterk i vest og i nord, og her er det også ventet regn av og til.

- Samtidig ser det ut til at denne landsdelen får lange perioder med opphold og enda høyere temperaturer. På søndag kan det nærme seg 15 grader og det kan også stige ytterligere, sier han.

- Og dette kan karakteriseres som en Indian summer?

- Ja, slår disse prognosene til, så kan det nok det, sier meteorologen.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

INDIAN SUMMER: «Indian summer» er et uttrykk som blir brukt om en varm og sommerliknende periode på høsten, ikke lenge før vinteren setter inn. På den nordlige halvkue kaller man det «Indian summer» når denne varmeperioden oppstår i oktober eller tidlig i november. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
INDIAN SUMMER: «Indian summer» er et uttrykk som blir brukt om en varm og sommerliknende periode på høsten, ikke lenge før vinteren setter inn. På den nordlige halvkue kaller man det «Indian summer» når denne varmeperioden oppstår i oktober eller tidlig i november. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer