KANSKJE I EN BUTIKK NÆR DEG: Agurk med U-form. Foto: SCANPIX
KANSKJE I EN BUTIKK NÆR DEG: Agurk med U-form. Foto: SCANPIXVis mer

Nå kan vi få U-formede agurker

EUs frukt-og grønnsaksstandard oppheves i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Etter 20 år med flotte, runde meloner og rette, fine agurker fra sørligere land i matvarebutikkene, løfter EU i dag forbudet mot å selge deformert frukt og grønt.

Nå er det fritt fram for U-formede agurker, skeive gulrøtter og rare varianter av 24 andre typer frukt og grønt, melder BBC.

Rare blomkåler, vakre fersken
Produktene vi nå risikerer å få importert i flere varianter inkluderer aprikos, artisjokk, asparges, aubergine, avokado, bønner, rosenkål, gulrøtter, blomkål, kirsebær, squash, agurk, sopp, hvitløk, hasselnøtter i skall, kålhoder, purre, meloner, løk, erter, plommer, selleri, spinat, valnøtter i skall, vannmelon og sikori.

EUs skjønnhetsstandard vil fremdeles gjelde for de ti mest populære produktene: epler, sitrus frukt, kiwi, salathoder, fersken og nektariner, pærer, jordbær, paprika, druer og tomater.

Dersom frukt og grønt som faller innenfor de ti mest populære produktene ikke møter standarden, kan de likevel selges så lenge det merkes at produktet er ment for videre foredling.

Kan komme fra EU
- Regelverket som nå er opphevet har ikke vært gjeldende i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet, Jorunn Wold, til Dagbladet.no.

- Men kan være vi får rare grønnsaker fra EU i butikkene. Hvis vi importerer produktene det gjelder fra EU, vil vi kunne få det samme som de har i EU.

Bama har ikke tenkt å utvide standarden de bruker for norsk frukt og grønt.

Ingen rar norsk frukt
- Hvis forbrukerne ønsker krøllete agurker eller firkantede bananer, så skal de få det, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert til Dagbladet.no.

IKKE PERFEKT: Gulrøtter og andre røtter. Foto: SCANPIX
IKKE PERFEKT: Gulrøtter og andre røtter. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men jeg tror ikke det er noe vi kommer til å satse på. Vi fortsetter nok med kvaliteten og standarden vi har i dag.

Markedsstandarden endres først og fremst for å minske EUs byråkrati, men i og med at rundt 20 prosent av avlingene til nå har blitt avvist av butikkene fordi de er for stygge, kommer mengden av vraket mat til å gå ned.

BILLIG ALTERNATIV?: Frukt og grønt med rar fasong kan være et billig alternativ til perfekte produkter. Foto: SCANPIX
BILLIG ALTERNATIV?: Frukt og grønt med rar fasong kan være et billig alternativ til perfekte produkter. Foto: SCANPIX Vis mer