Nord-Korea:

- Nå kan vi lage atomraketter

Etter nattens prøvesprenging.

PROPAGANDA: Nord-Korea testet oppskytning av raketter kun et par dager før de prøvesprengte ei atombombe. Her er en propaganda-video fra nord-koreansk TV. Video: KCTV Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka halv tre i natt norsk tid gjennomførte Nord-Korea sin femte prøvesprenging av atomvåpen.

Nå sier landet at de har kommet så langt i sitt atomvåpenprogram at de har klart å utvikle et atomstridshode som er lite nok til at de kan plassere det på en ballistisk rakett. I så fall vil de være i stand til å produsere en atomrakett.

PRØVESPRENGING: Klokka halv tre i natt norsk tid gjennomførte Nord-Korea sin femte prøvesprengning av atomvåpen. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Bomben er nå standarisert slik at den kan monteres på en ballistisk rakett. Det betyr at Nord-Korea nå kan produsere så mange atomraketter vi vil, i en rekke forskjellige størrelser, sier en nyhetsoppleser i den statlige tv-kanalen KCTV, melder CNN.

Kan nå Japan

Nå er jeg helt trygg på at om våre fiender gjør en aldri så liten provokasjon, vil vi slå hardt tilbake og vi vil helt sikkert vinne Rim Jong Su (42) i Pyngyang

Parallelt med at landet har utviklet et atomprogram har de utviklet og testet raketter som er store nok til å bære atomvåpen og frakte dem så langt som til Japan. De har også utviklet og testet ballistiske raketter som skytes opp fra ubåter.

RYSTELSER: Direktør Director Ryoo Yong-gyu ved den sør-koreanske jordskjelvvarsel-tjenesten peker på episenteret til rystelsene etter nattens atomprøvesprenging. Foto: Ahn Young-joon/AP
RYSTELSER: Direktør Director Ryoo Yong-gyu ved den sør-koreanske jordskjelvvarsel-tjenesten peker på episenteret til rystelsene etter nattens atomprøvesprenging. Foto: Ahn Young-joon/AP Vis mer

Påstanden om at de nå er klare til å lage en atomrakett er nettop det mange har fryktet når Nord-Korea har jobbet fram sitt atomprogram samtidig som de har utviklet raketter. De to programmene er nå i følge Nord-Korea klare til å forenes i en ballistisk atomrakett.

Nord-Korea sier at testen viser at de nå er klare til å slå hard tilbake om de skulle bli provosert av fiender, inkludert USA.

De sier at testen er gjort for å motvirke USAs fiendtlighet og at de nå vil fortsette å utvikle og styrke sitt atomvåpenprogram.

– Våre atomfysikere har gjennomført en prøvesprengning med et nyutviklet atomstridshode ved forsøksanlegget nord i landet. Vårt parti har sendt gratulasjoner til forskerne for den vellykkede prøvesprengningen, het det i meldingen som ble lest opp på TV i det lukkede landet.

Prøvesprengningen kommer på dagen for feiringen av 68-årsdagen for den nordkoreanske nasjonen. På gata i Pyngyang blir landets framganger som atom-makt hyllet.

- Nå er jeg helt trygg på at om våre fiender gjør en aldri så liten provokasjon, vil vi slå hardt tilbake og vi vil helt sikkert vinne, sier Rim Jong Su (42) til AP.

Fanatisk uansvarlig

Sør-Korea fordømmer testen og sier det er et klart brudd på FN-resolusjonen. President Park Geun-hye sier nattens prøvesprengning er «fanatisk uansvarlig».

- Med atomprøvesprengningen vil Kim Jong-uns regime kun oppnå flere sanksjoner og isolasjon, og en slik provokasjon vil bare føre landet lenger ned langs veien mot selvødeleggelse, sier hun.

Også Kina, som lenge har holdt sin hånd over det nordkoreanske regimet, fordømmer nattens prøvesprengning. Det kinesiske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at Nord-Korea viser forakt for verdenssamfunnet.

Etter at Nord-Korea har begynt å utvikle raketter som når lenger har kinesernes ordbruk og håndtering av nabolandet blitt stadig tøffere. De har innført begrensninger på eksport av flybensin og kuttet kinesisk import av noen mineraler landet pleide å kjøpe fra Nord-Korea.

Så sent som mandag gjennomførte Nord-Korea flere rakettoppskytinger samtidig fra mobile utskytingsramper på en motorvei sør for hovedstaden Pyngyang.

- Når du klarer å skyte opp flere raketter samtidig gjør du det vanskeligere for systemene som skal forsøke å skyte ned rakettene. Så nå viser de ikke bare at de har den tekniske kapasiteten, men at de også har den operasjonelle kapasiteten til å skyte opp flere raketter samtidig, sier Joseph S. Bermudez Jr. til Washington Post.

Han er militæranalytiker ved Washington-Instituttet SAIS - Senter for avanserte internasjonale studier.

Rakettene som ble sendt opp mandag gikk også i forskjellige baner, noe som gjør de enda vanskeligere å ta ut for defensive rakettsystemer.

Konsekvenser

President Barrack Obama ble orientert om prøvesprengingen av sin sikkerhetsrådgiver Susan Rice om bord på flyet på vei hjem fra en reise til Asia. Han ringte så til Sør-Koreas president Park Geun-hye og japans statsminister Shinzo Abe, forteller Obamas pressesekretær Josh Earnest til nyhetsbyrået AP.

- Obama forsikret om USAs forpliktelser til å sikre sine allierte i Asia og i resten av verden. Han sa at han vil være i dialog med allierte over hele verden for å forsikre seg om at provokasjonene fra Nord-Korea vil få alvorlige konsekvenser for landet, sier Earnest.

Japanske myndigheter har sendt ut fly for å teste luften i området for radioaktivitet. På en hasteinnkalt pressekonferanse fredag sa talsmann for den japanske regjeringen Yoshide Suga at myndighetene handler raskt for å samle informasjon.

Utenriksminister Fumio Kishida lover at det vil få konsekvenser dersom det viser seg å være en sprengning.

– Japan vil levere en sterk protest mot Nord-Korea og umiddelbart svare i FNs sikkerhetsråd, sier han.

Teststed

Nattens prøvesprengning ble gjennomført i Kilju kommune nord-øst i landet. Dette er den samme regionen som de fire foregående prøvesprengningene har blitt gjennomført i. Den forrige atomprøvesprengningen ble gjennomført i januar.

Nyhetsoppleseren på den statlige tv-kanalen gjorde et poeng ut av at det ikke er noe radioaktiv lekkasje fra test-stedet.

(Dagbladet kommer med mer)

KRISEMØTE: Sør-Koreas president Park Geun-hye holdt krisemøte i natt med sine rådgivere. Foto: EPA/YNA
KRISEMØTE: Sør-Koreas president Park Geun-hye holdt krisemøte i natt med sine rådgivere. Foto: EPA/YNA Vis mer
BALISTISK RAKETT: Dette bildet viser den Nord-Koreanske mellomdistanseraketten Hwasong-10, også kjent som Musudan-raketten. Bildet er levert av det nordkoreanske nyhetsbyrået.  FOTO:EPA/KCNA
BALISTISK RAKETT: Dette bildet viser den Nord-Koreanske mellomdistanseraketten Hwasong-10, også kjent som Musudan-raketten. Bildet er levert av det nordkoreanske nyhetsbyrået.  FOTO:EPA/KCNA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer