Lege om vaksinestatus:

- Nå kan vi reise igjen

Infeksjonslege Gunnar Hasle ser ingen grunn til å videreføre reiserestriksjonene til eksotiske reisemål.

VIL ÅPNE: Lege Gunnar Hasle mener nok personer er vaksinert til at det er trygt å reise igjen, og ønsker at Utenriksdepartementet opphever reiserådene utenfor Europa. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VIL ÅPNE: Lege Gunnar Hasle mener nok personer er vaksinert til at det er trygt å reise igjen, og ønsker at Utenriksdepartementet opphever reiserådene utenfor Europa. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.46% Første dose: 78.26%

- Jeg mener at det ikke lenger er grunnlag for å generelt fraråde reiser utenfor Europa og USA. Jeg mener at tiden nå er inne til at man kan begynne å planlegge reiser til eksotiske land, sier Gunnar Hasle, leder for Reiseklinikken og infeksjonslege.

Nå er vaksineringen av 12-15-åringer i full gang. Da kan vi begynne å reise igjen, mener han.

- Når alle ned til 12 år er vaksinert, er det ikke lenger grunn til at myndighetene fraråder reiser utenfor Europa. Jeg skjønner ikke at det er noe å vente på.

Blant ungdom i alderen 16-17 år har 85 prosent fått første dose. Det samme gjelder 35 prosent av 12- til 15-åringene, ifølge FHIs ukesrapport for uke 37 - altså forrige uke. Aldersgruppen 12-15 er foreløpig anbefalt kun én vaksinedose.

Lege Gunnar Hasle understreker at de fleste reiseforsikringer ikke gjelder ved reise til land myndighetene fraråder å reise til.

- Det er helt nødvendig å ha reiseforsikring når man reiser utenfor EU/EØS. Noen forsikringsselskaper tilbyr ikke reiseforsikring til land som UD fraråder reiser til, så det er viktig å kontrollere om forsikringen din gjelder, sier han.

Noen få personer får ikke full effekt av vaksine, enten fordi de går på immundempende medisiner, eller er transplantert.

- Når det gjelder dem som har valgt ikke å ta vaksinen, er mitt klare råd at de må få tatt vaksinen så fort som mulig. Vi kan ikke holde samfunnet lukket fordi noen har valgt å ikke ta vaksine. Folk røyker og basehopper fra Trollveggen også, og de må få gjøre som de vil, men vi kan ikke innrette samfunnet etter dem, sier Gunnar Hasle.

- Forsvarlig

Hasle presiserer at hans råd om å løsne på reiserestriksjonene ikke er økonomisk motivert, selv om han driver en klinikk som setter reisevaksiner. Han understreker at han var tidlig ute med å fraråde reising, i januar 2020.

- Vi nærmer oss nå en situasjon der alle over 12 år er tilbudt vaksine mot covid-19, og kanskje vil alle over 5 år ha fått tilbudet før jul. Vi fraråder uansett å reise med barn under 5 år til eksotiske reisemål. Det er vanskelig å beregne risikoen for å bli smittet i fattige land, men når man er fullvaksinert mot covid-19 er det liten risiko for å få alvorlig covid-19-sykdom, eller å overføre smitte til andre. Jeg mener derfor at det er medisinsk forsvarlig å reise til eksotiske steder når man er fullvaksinert.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

UD fraråder nå generelt alle reiser unntatt til følgende land: EU/EØS, Sveits, Storbritannia, Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Israel, Japan, Kosovo, Moldova, Montenegro, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Saudi-Arabia, Serbia, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Ukraina og USA.

- De gir dermed heller ikke oppdaterte råd når det gjelder de enkelte lands bestemmelser for coronatiltak ved innreise, sier Hasle.

Infeksjonslege Hasle mener frykten for nye virusvarianter ikke kan stanse oss fra å reise:

- Det var vært strenge restriksjoner i det meste av verden i halvannet år, og det har ikke hindret deltavarianten i å bli nesten enerådende i hele verden, sier han.

Pressetalsperson Siri R. Svendsen i UD skriver i en e-post til Dagbladet at reiserådene vil vurderes på nytt innen 1. oktober.

- Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land utenfor EU/EØS, Sveits og Storbritannia. Det er gjort unntak for noen land og områder på EUs tredjelandsliste. Reiserådet gjelder til 1. oktober 2021. Utenriksdepartementet kommer tilbake med mer informasjon om det globale reiserådet innen 1. oktober.

GJENÅPNINGEN AV SAMFUNNET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil ikke komme med noen eksakt dato for gjenåpningen. Vis mer

Varer til 1. oktober

Etter at Dagbladet hadde gjort intervjuet med Gunnar Hasle, kom helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet med en gladmelding om reisemulighetene framover.

Onsdag sa han til VG at det er store muligheter for å reise globalt i vinter, og pekte blant annet på kompatibiliteten mellom ulike lands coronasertifikat vil forbedres, også utenfor EU.

- Hvis ting går som de skal, så kan mulighetene for å reise ganske fritt globalt være store for fullvaksinerte i løpet av denne vinteren, sa han til avisa, og pekte blant annet på at kompatibiliteten mellom lands coronasertifikat vil utvikles slik at flere land, også utenfor EU, kan bli del av denne løsningen.

- BØR TENKE SEG OM: Helseminister Bent Høie sier det fortsatt er viktig å sette seg inn i reglene som gjelder i landet man har tenkt seg på reise til. Foto: Torstein Bøe / NTB
- BØR TENKE SEG OM: Helseminister Bent Høie sier det fortsatt er viktig å sette seg inn i reglene som gjelder i landet man har tenkt seg på reise til. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Helseminister Bent Høie sa fredag til Dagbladet, at neste steg i regjeringens gjenåpningsplan først og fremst vil føre til endringer innenlands, og peker på at det fortsatt er mange land som er hardt rammet av pandemien.

- Man bør tenke seg om når man skal ut og reise, men dersom man er fullvaksinert og skal reise til Europa, er dette ganske enkelt i dag. Man må være klar over at man kan komme til land som fortsatt har strengere regler innenlands enn det man vil ha i Norge. Vil vi beholde en del innreiseregler for de som kommer til landet, blant annet for karantene og testing for å redusere risiko for importsmitte, sier Høie.

- Verden ikke normal enda

Kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring sier til Dagbladet at reiseforsikringens gyldighet følger UDs reiseråd.

- Det er fordi det er UD som har forutsetninger for å mene noe om hvor trygt det er å oppholde seg i forskjellige land.

Han understreker at reiserådet omhandler både sikkerheten og tilstanden i landet.

- Så selv om du er vaksinert, så kan du for eksempel få hjerteinfarkt eller brekke beinet, og risikere at du ikke får hjelp fordi helsevesenet er knekt av corona og prioriterer sine egne borgere, forteller Handeland.

- Det er viktig å huske på at verden ikke er helt normal enda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer