Karrierekvinnen møtte veggen:

Nå klatrer hun dødsfjellene

Kristin Harila (36) mangler bare tre topper i rekordforsøket på alle verdens 14 fjelltopper over 8000 meter. Om to uker går turen tilbake til Himalaya.

HJEMOM: Kristin Harila tar en to ukers pause hjemme i Norge, før racet mot verdensrekorden i å bestige alle 8000-meterne på én sesong fortsetter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HJEMOM: Kristin Harila tar en to ukers pause hjemme i Norge, før racet mot verdensrekorden i å bestige alle 8000-meterne på én sesong fortsetter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg elsker å være på tur, elsker at det er utfordrende. Man må være ganske komfortabel med at det er ukomfortabelt over lang tid.

Kristin Harila (36) fra Vestre Jakobselv i Finnmark har i år besteget 11 av verdens 14 topper over 8000 meter.

Målet er å ta de tre siste 8000-meterne innen 2. november, og dermed sette ny verdensrekord.

Dagbladet møter henne på hotell i hovedstaden, idet hun er hjemme en kort tur før tredje og siste fase av ekspedisjonen.

FAST TEAM: De to sherpaene Dawa Ongju Sherpa og Pasdawa Sherpa fra selskapet 8K Expeditions har vært med på hele turen. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions
FAST TEAM: De to sherpaene Dawa Ongju Sherpa og Pasdawa Sherpa fra selskapet 8K Expeditions har vært med på hele turen. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions Vis mer

Det er bare tre dager siden hun kom til Norge, og ei uke siden hun sto på toppen av Gasherbrum I, 8035 moh. Dette var den 11. toppen i rekka på ekspedisjonen kalt «Bremont 14 Peaks».

Satte rekord

I 2019 besteg den nepalske sherpaen Nimsdai (Nirmal «Nims» Purja) verdens 14 topper over 8000 moh. på under sju måneder. Seks måneder og seks dager, eller 189 dager, var tida han brukte. Rekorden skapte internasjonal oppmerksomhet, resulterte i Netflix-dokumentaren «14 topper: Ingenting er umulig» og endret anerkjennelsen av jobben sherpaene gjør.

Før Nimsdai klarte å bestige alle de 14 høyeste toppene på én sesong, var rekorden sju år for menn og 17 år for kvinner.

Kristin Harilas mål er å ta samme turen på 17 færre dager - 172 dager totalt.

Nå gjenstår tre topper; Manaslu i Nepal og Shishapangma og Cho Oyu i Tibet. Men om hun kommer dit, henger foreløpig i en tynn tråd. Kinesiske myndigheter har så langt ikke villet gi klatretillatelse til Tibet.

Kanskje ender ekspedisjonen til verdens 14 8000-meterstopper med 13.

- Det vil være helt krise. Jeg tenker ikke så mye på det, nå håper jeg bare det løser seg, sier Harila.

FØRSTE STOPP: Annapurna I ble besteget 28. april. Her er Kristin Harila sammen med Dawa Ongju Sherpa. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions
FØRSTE STOPP: Annapurna I ble besteget 28. april. Her er Kristin Harila sammen med Dawa Ongju Sherpa. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions Vis mer

Farligste fjellet

Turen startet med Annapurna I. Med sine 8091 moh. er dette regnet som verdens farligste fjell. Å nå toppen av Annapurna, er det som står igjen som det sterkeste inntrykket så langt.

- Det hadde vært en vanskelig topp, den farligste og vanskeligste. Da vi kom dit og så utover, var det veldig fint vær.

Rett etterpå kom tåka.

På vei ned, ble to kompiser borte. De var borte i to og et halvt døgn før de ble hentet ned med helikopter. De overlevde, forteller Harila.

Hun viser fram bilder av hendene til kompisen. Fingrene er helt svarte.

- Hva gjør dette med deg? Gjør det noe med motivasjonen?

- Jeg vet det er en del av risikoen og jeg vet det er en del man kan gjøre for å unngå å havne i slike situasjoner, svarer Harila og forklarer:

- Begge disse gikk uten oksygen, begge går uten sherpaer. Det er en annen type klatring, men det øker risikoen ganske betydelig.

LITEN GRUPPE: På vei opp Anapurna I var de mange færre i teamet enn hva tilfellet er opp kjente fjell som Mount Everest og K2. Kristin Harila klatrer her på vei mot toppen. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions
LITEN GRUPPE: På vei opp Anapurna I var de mange færre i teamet enn hva tilfellet er opp kjente fjell som Mount Everest og K2. Kristin Harila klatrer her på vei mot toppen. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions Vis mer

Selv går hun med oksygen og med sherpaer. Dawa Ongju Sherpa og Pasdawa Sherpa fra selskapet 8K Expeditions har vært med Harila på alle toppene.

Kvinnekamp

Første fase av ekspedisjonen besto av seks topper i Nepal. De besteg Harila og teamet på 29 dager, og satte med det en ny verdensrekord.

Detter er ikke første halsbrekkende stunt fra fjellklatreren Harila. I fjor besteg hun to av verdens høyeste fjell på under ett døgn. 11 timer og 59 minutter etter hun besteg Mount Everest, sto hun på toppen av Lhotse, også en ny verdensrekord.

Tanken på å bestige alle 14 8000-meterne i verden, fikk Harila i fjor, da hun satt på karantenehotell i Oslo etter denne turen.

Inspirasjonen hentet hun fra Nimsdais bragd.

- Det er veldig langt fra likestilt i den her sporten, i industrien og blant utstyrsleverandørene, også i Norge. Hvis vi skal endre noe i denne bransjen og sporten, må vi tørre å vise at kvinner er like sterke som menn, sier Harila.

Sponsorer var det ikke så lett å finne.

- Utstyrsleverandørene sponser i all hovedsak menn. Store, internasjonale klesprodusenter av klatretøy produserer klær bare i herrestørrelser. For meg er det som å si til alle jenter at de høye fjellene er bare for menn.

ANDRE FASE: I Pakistan besteg Kristin Harila og teamet fem topper over 8000 moh. Dette var ekspedisjonens andre fase. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions
ANDRE FASE: I Pakistan besteg Kristin Harila og teamet fem topper over 8000 moh. Dette var ekspedisjonens andre fase. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions Vis mer

Hun er glad mange støtter opp om hennes prosjekt, og at det er mange jenter som er ute og klatrer.

- Imponerende

Fjellklatreren og eventyreren Stein P. Aasheim var med i teamet med de første nordmenn som besteg Mount Everest i 1985.

- Det er imponerende det Kristin Harila har gjort. Hun har en fysikk som er vanvittig og hun har åpenbart en eksepsjonell evne til å organisere, sier Aasheim til Dagbladet.

Forfatter og fjellklatrer Jon Gangdal har vært på fem av de 14 8000-meterne.

Om prosjektet til Kristin Harila har han følgende kommentar:

- Det er imponerende å få til noe sånt. Men det er noe annet enn å lage hele ekspedisjonen selv – uten helikoptertransport til Base Camp og et eget apparat som legger alt til rette underveis.

Han tenker at rekordforsøket på et vis er typisk for vår tid – «mest mulig på kortest mulig tid».

- Jeg tror at det er noen grunnleggende verdier som blir litt borte på veien når hele poenget er å komme seg fortest mulig opp på flest mulig fjell. For meg har nettopp det langsomme ekspedisjonslivet, komme tett på fjellet og lære å leve med det, vært det mest verdifulle – som kontrast til racet her hjemme, sier Gangdal til Dagbladet.

KVINNEKAMP: Kristin Harilas ekspedisjon kan gjøre en forskjell for likestillingen i klatrebransjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KVINNEKAMP: Kristin Harilas ekspedisjon kan gjøre en forskjell for likestillingen i klatrebransjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

«Nimsdai» Purja – hvis rekord Harila har mål om å slå, har betydd mye for anerkjennelsen av nepalske klatrere, mener Gangdal.

- Med sin prestasjon som krever enorm fysisk og psykisk styrke, er Kristin Harila på samme måte en pioner for anerkjennelsen av kvinnelige fjellklatrere, sier han.

De to høyeste

Fram til i år var Cecilie Skog og Lars Nessa de eneste nordmennene som hadde nådd toppen av K2. De klarte det under ekspedisjonen i 2008, som endte fatalt med at elleve klatrere mistet livet.

Tidligere håndballspiller Frank Løke ble den tredje nordmannen til å bestige fjellet 22. juli år. Kristin Harila var i samme team og nådde toppen rett etter ham. Samme dag kom også Håkon Åsvang (51) og Ane Færøvig bragden, som nummer fem og seks av nordmenn, opp.

NY REKORD: I år besteg Kristin Harila og teamet Lhotse 8,5 timer etter de hadde vært på toppen av nabotoppen Mount Everest. -Vi visste det kom dårlig vær, og vi hadde et 20 timer «værvindu», sier hun. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions
NY REKORD: I år besteg Kristin Harila og teamet Lhotse 8,5 timer etter de hadde vært på toppen av nabotoppen Mount Everest. -Vi visste det kom dårlig vær, og vi hadde et 20 timer «værvindu», sier hun. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions Vis mer

- For min del var kanskje Everest og K 2 de letteste. Der er det gode steg hele veien, opptråkkete spor, fiksa tau. Det er så mye lettere enn å gå uten tau i dyp snø – det er en helt annen greie, sier Harila.

På fjell som K2 og Mount Everest var de mange i teamet, forteller fjellklatreren. På Annapurna, eller det siste Gasherbrum I, var de alene.

Hvis K 2 var lett, var Gasherbrum I, den siste toppen, vanskelig. Teamet til Harila var de første opp i år.

- Det er en helt annen utfordring, mye vanskeligere. Vi har hatt toppstøt der vi har startet på natta og ikke visst om vi går i riktig retning.

Er noe annet

På siste toppstøtet var dundresser blitt våte. Fra camp tre og til toppen var det ikke noe tau – 1000 høydemeter opp.

- Får du tid til å ta inn fjellet og opplevelsene?

- Ikke på samme måte som hvis du bare går ett fjell. Samtidig kan du ikke ha fokus på hele prosjektet, men konsentrere deg om ett fjell av gangen. Og er det virkelig krevende. må du holde fokus på neste steg.

Kristin Harila hadde en toppjobb i møbelgiganten Skeidar da hun besteg Kilimanjaro i 2015. Da ble hun bitt av basillen. Fire år seinere sa hun opp toppjobben.

- Jeg jobbet døgnet rundt. I 2019 stanget jeg hodet i veggen og bestemte meg for å ta et år fri.

TAR PÅ ALVOR: Kristin Harilas erfaring er at kvinner i større grad enn menn stiller godt forberedet, både fysisk og mentalt, før de skal bestige tøffe fjell. Her fra Kanchenjunga i Nepal. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions
TAR PÅ ALVOR: Kristin Harilas erfaring er at kvinner i større grad enn menn stiller godt forberedet, både fysisk og mentalt, før de skal bestige tøffe fjell. Her fra Kanchenjunga i Nepal. Foto: Kristin Harila / 8K Expeditions Vis mer

Turen til Afrikas topp fire år før hadde sådde noen frø. På toppstøtet mot Kilimanjaro begynte hun å spy og mistet synet. Likevel bestemte hun seg: dette ville hun gjøre mer av.

Hastet

Det var drømmen om 8000-meterne som trakk Harila til det hasardiøse prosjektet.

- Samtidig er jeg 36 år nå, og hvis jeg noen gang skal rekke å få barn, må jeg gjøre denne turen nå.

For hun ser for seg å kanskje roe ned en gang om ikke veldig lenge. Om Kristin Harila ikke går helt tilbake til en toppjobb i næringslivet, vil hun gå tilbake til et litt mer normalt liv.

31. august går turen etter planen til Nepal. Fjellet Manaslu er første mål, før turen går videre til Tibet og de to siste toppene Shishapangma og Cho Oyu. Foreløpig er ikke klatretillatelse til Kina gått i orden.

MER NORMALT: Kristin Harila tenker at hun vil leve et mer normalt liv framover, og kjenner på at hun er 35 år, om hun vil ha barn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MER NORMALT: Kristin Harila tenker at hun vil leve et mer normalt liv framover, og kjenner på at hun er 35 år, om hun vil ha barn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

For å klatre i Tibet, trenger man tillatelse både til å reise inn i Kina, så til Tibet og en egen klatretillatelse. Ekspedisjonsselskapet 8K, som organiserer turen for Harila, har jobbet med dette helt siden prosjektet startet. Coronapandemien har også gjort det vanskeligere å få kinesisk visum. Særlig er det vanskelig å få klatretillatelse.

Covid-utbrudd

Uansett fortsetter toppturene opp Manaslu. Om Harila får gått de to siste toppene, er i kinesiske myndigheters hender.

- Kina ønsker alle klatrere velkommen til Tibet, skriver pressekontakten ved Kinas ambassade i Oslo i en e-post til Dagbladet.

En ny bølge av covid-19-utbrudd har imidlertid rammet Tibet de siste ukene, skriver ambassaden. Dette skjerper innreisetiltakene, inkludert tillatelse for klatrere.

- Den kinesiske ambassaden i Oslo vil gjøre vårt beste for å hjelpe Harila. Vi forstår betydningen denne turen har for henne, teamet hennes og drømmen hennes. Men vi bør også følge de relevante prosessene og regelverket, spesielt de tiltakene som er tatt i den svært vanskelige tiden med et covid-utbrudd, skriver ambassaden.

I morgen skal Kristin Harila hjem til Vestre Jakobselv utenfor Vadsø.

Hva neste prosjekt er, vil hun ikke røpe. Først vil hun gjøre dette ferdig, med film og bok som også er planlagt i etterkant.

- Helt ferdig med de høye fjellene, er jeg ikke, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer