- Nå kollapser resten av giftdemningen

Dramatisk i Ungarn. - All fisk er død, det ligger døde dyr overalt.

 - SOM MEXICO-GOLFEN:  Like mye giftslam har flommet ut over 10 000 dekar areal i Ungarm som det lakk ut råolje i Mexico-golfen tidligere i år. Nå varsler statsministeren ovehengende fare at emr kommer. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
- SOM MEXICO-GOLFEN: Like mye giftslam har flommet ut over 10 000 dekar areal i Ungarm som det lakk ut råolje i Mexico-golfen tidligere i år. Nå varsler statsministeren ovehengende fare at emr kommer. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Faren for at resten av demningen bryter sammen rundt giftdeponiet ved den ungarske aluminiumsfabrikken har økt i løpet av dagen.

I morgentimene og i formiddag ble alle de 800 innbyggerne i landsbyen Kolontar evakuert.

 KOLONNE:  Busser og militære kjøretøy klar til å frakte unna beboerne i Kolontar. FOTO: AP/SCANPIX.
KOLONNE: Busser og militære kjøretøy klar til å frakte unna beboerne i Kolontar. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Landsbyen ligger en mil fra demningen som brøt sammen mandag og forårsaket en av de verste miljøkatastrofene i Europa i nyere tid.

Nå vurderer myndighetene å evakuere flere landsbyer som risikerer å bli oversvømmet av en ny rød og giftig flodbølge av giftig slam.

- Situasjonen er dramatisk - Det er svært sannsynlig at resten av dammen kommer til å kollapse. Situasjonen er dramatisk, sa Ungarns statsminister Viktor Orban på en pressekonferanse ved aluminiumsfabrikken i Ajka i formiddag - drøye 150 kilometer sørvest for hovedstaden Budapest.

 HELT DØDT:   All fisk i elva Marcal er død.  FOTO: REUTERS/SCANPIX.
HELT DØDT: All fisk i elva Marcal er død. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Seinest i går sa statsministeren at situasjonen var under kontroll.

Sju mennesker er foreløpig døde av det forurensede slammet og minst 120 mennesker har fått brannlignende skader.

Som Mexico-golfen Tallene for utslippene så langt varierer mellom 700 000 og 1,1 milliioner kubikkmeter - på nivå med råoljeutslippene i Mexico-golfen tidligere i år.

 MUNNBIND:  Evakueringen av de 800 landsbybeorne startet i grålysningen i dag. FOTO: AP/SCANPIX.
MUNNBIND: Evakueringen av de 800 landsbybeorne startet i grålysningen i dag. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Nå har ekspertene beregnet at nye 500 000 kubikkmeter rød gjørme kan flomme ut, sa statsministeren i formiddag.

Den umiddelbare effekten er stor fiskedød fordi avfallet fra aluminumsfabrikken er alkalisk og ph-verdien i de lokale elvene har gått opp dramatisk på kort tid til 13,5.

 - DRAMATISK:  Ungarns statsminister Viktor Orban sa på en pressekonferanse utenfor aluminiumsfabrikken i Ajka i dag at det er svært sannsynlig at resten av giftdemningen ryker.  FOTO: AP/SCANPIX.
- DRAMATISK: Ungarns statsminister Viktor Orban sa på en pressekonferanse utenfor aluminiumsfabrikken i Ajka i dag at det er svært sannsynlig at resten av giftdemningen ryker. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Den store frykten er av tungmetaller i giftslammet skal avleire seg i naturen i generasjoner framover.

Seks naboland Slammet nådde torsdag fram til Europas nest største elv Donau, og hele regionen frykter at giftskandalen i Ungarn skal få ringvirkninger i seks andre land som Donau renner gjennom.

De to eneste gode nyhetene de siste to døgnene er at det ikke er målt unormalt høye tungmetallverdier i slammet som har nådd Donau. Og ph-verdien i vannet har gått ned fra 13,5 til mer normale 9 på veien til Donaus bredder.

- Vi har ingen nøyaktig informasjon om virkningen på naturen av disse utslippene. En katastrofe som dette har ikke skjedd noe sted i verden før, sa statsminister Orban i formiddag.

All fisk er død Men World Wildlife Fund kan si mye om virkningen allerede.

- All fisk i elva Marcal er død og hele økosystemet i elva er ødelagt. Det er døde rådyr, kaniner, rever og villsvin overalt og det er fare for alvorlige skader i flere tiår framover, sier Gabor Figeczky i WWF Ungarn på hjemmesiden til Verdens Villmarksfond i Norge.