Nå kommer 30-årsflommen

Natt til onsdag stiger havet opptil 130 centimeter. Fire naturfenomener skjer samtidig.

DAGEN DET VAR SÅ VÅTT: 16. oktober 1987: Parkerte biler langs Drammenselva ble nesten skylt til havs. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet.
DAGEN DET VAR SÅ VÅTT: 16. oktober 1987: Parkerte biler langs Drammenselva ble nesten skylt til havs. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du bor langs vår langstrakte kyst fra Trøndelag til svenskegrensa og skal finne fram de langskaftede gummistøvlene en eneste gang i vinter, så gjør det nå natt til onsdag eller tidlig onsdag.

Da varsler Meteorologisk institutt og NVE for en sjeldent langstrakt flom.

Sjøen vil slå inn 50-60 centimeter høyere over land enn normalt mot Midt-Norge og Vestlandet. Og våtere og heftigere vil det bli når flommen passerer Agder og Telemark.

I Oslofjorden vil sjøen gå 130 centimeter over sine normale bredder.

- Sjekk båtfortøyningene og fjern løse gjenstander nede i fjæra og i lave båthus, anbefaler statsmeteorolog Magnus Haukeland i Vervarslinga opå Vestlandet.

FLOM: Skjåk i Gudbrandsdalen er blant tettstedene som er hardest rammet av flommen. Den høye vannstanden har ført med seg en ekstrem ryddejobb rundt huset hans. Reporter: Audun Hageskal. Video: Andreas Lekang. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ikke bil

Vakthavende hydrolog Erik Holmqvist i NVE følger opp:

- Ikke parker bilen nede ved sjøkanten.

Ingen av ekspertene på gummistøvelvær har statistikk foran seg som forteller nøyaktig når slike flomsituasjoner oppstår.

De er enige om at det er «veldig sjeldent».

På spørsmål om han kan huske noen slik situasjon, svarer hydrolog Erik Holmqvist på sparket:

16,30 METER: Buy of Fundy på Canadas vestkyst har den største nromale forskjellen på flo og fjære på kloden. Her en tørrlagt tidevannsturbin under fjære. Foto: Andrew Vaughn, Press Association/NTB Scanpix.
16,30 METER: Buy of Fundy på Canadas vestkyst har den største nromale forskjellen på flo og fjære på kloden. Her en tørrlagt tidevannsturbin under fjære. Foto: Andrew Vaughn, Press Association/NTB Scanpix. Vis mer

- Det må være tilbake til oktober 1987 med storflom, langs kysten av Sørlandet og Østlandet. Jeg husker spesielt langs Drammensvassdraget der biler parkert nede ved elva nesten var helt borte dagen etter.

Statsmeteorologen og hydrologen er enige om at et viktig moment er forskjellig nå og i 1987. Da kom det flomvann fra innlandet med elvene i tillegg. Det gjør det ikke denne januaronsdagen i 2020.

NATURFENOMEN: Et pussig værfenomen herjet i Tanøysundet i Florø i helgen, og Kurt Ask fanget det hele på film. Hendelsen ble først omtalt av Firdaposten. Video: Kurt Ask Vis mer

Fullmåne

Statsmeteorolog Magnus Haukeland forklarer den uvanlige flommen og gravitasjonskreftenes styrke for «dummies» med fire konkrete og sammenfallende punkter:

  • Nettopp fullmåne
  • Fullmånen har vært uvanlig nær jordkloden
  • Et kraftig lavtrykk kommer inn mot kysten, det gir tradisjonelt litt høyere vannstand

- Kraftig vind står rett på land, særlig i Oslofjorden og et stykke sørvestover mot spissen av Rogaland.

Fakta om flo og fjære

Høyeste normalforskjell på kloden:

Bay of Fundy, Nova Scotia, Canada: 16,30 meter.

Europa: England sørvest, Frankrike, Bretagne og Normandie: opp mot ca. 10 meter.

Norge, Vardø: ca. 4 meter.

Gjennomsnitt strekningen Trondheim - Vardø: ca. 2 meter.

Laveste normalforskjell Norge:

Egersund: 0 - ingen forskjell.

Mandal: 23 centimeter.

Oslo: 35 centimeter.

Kilder: Universitetet i Oslo/Wikipedia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer