BLIR HJEMME: Storbritannias statsminister David Cameron vil ikke provosere dem som mener han bør være tøffere mot EU, og det er trolig grunnen til at han ikke vil delta når unionen på mandag får Nobels fredspris i Oslo. Foto: JOHN THYS / AFP / NTB SCANPIX
BLIR HJEMME: Storbritannias statsminister David Cameron vil ikke provosere dem som mener han bør være tøffere mot EU, og det er trolig grunnen til at han ikke vil delta når unionen på mandag får Nobels fredspris i Oslo. Foto: JOHN THYS / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Nå kommer alle europeiske statslederne til Oslo. Bortsett fra én, han tør ikke møte opp

Og britene har gjennomskuet unnskyldningen hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga og i starten av kommende uke blir hotellene i Oslo fylt opp av toppledere fra hele Europa.

Mandag skal EU hedres med Nobels fredspris, og statsledere fra de fleste medlemslandene vil være med på festen.

Storbritannia sender derimot bare nestsjefen.

- Vil skape reaksjoner Den offisielle begrunnelsen fra Downing Street er at «statsministeren ikke har mulighet til å delta». Den er det derimot ingen som kjøper.

Britiske medier mener statsminister David Cameron bevisst holder seg unna den norske hovedstaden og prisutdelingen.

«Camerons beslutning om at han har bedre ting å gjøre enn å delta på feiringen av EUs rolle for å bevare freden etter andre verdenskrig, vil føre til hevede diplomatiøyebryn,» skriver The Independent.

For de fleste andre toppene i Europa stiller, deriblant forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland og Frankrike-president Francois Hollande.

Mister økonomidebatt Ifølge BBC har Cameron et litt mer problematisk forhold til den europeiske unionen. Sterke stemmer i Storbritannia krever at statsministeren stiller strengere krav til EU, og analytikere mener han ikke tør reise til Oslo for å sole seg i Nobel-glansen.

For en måned siden viste en undersøkelse at 49 prosent av britene mener de bør gå ut av EU. Bare 28 prosent er for videre medlemskap.

- Jeg kan ikke forestille meg et Storbritannia som ikke er en del av Europa. Du kan være veldig lykkelig på ei øy, men alene vil de ikke være lykkelige i denne verdenen, sa Merkel om meningsmålingen.

Visestatsminister Nick Clegg vil ikke være alene på ei øy, og han kommer til Oslo i Camerons fravær.

Ifølge kilder nær Clegg vil han benytte muligheten til å samtale med andre EU-topper om den pågående økonomiske krisa i Sør-Europa.

Nettopp den økonomiske situasjonen i flere store EU-land, gjorde at det var mange som reagerte da unionen ble tildelt prisen. For selv om det er fred i Europa, er det ikke akkurat fellesferiestemning i sommerparadisene rundt Middelhavet.

- Usedvanlig dårlig timing Et ekspertpanel sammensatt av Dagbladet plukket denne uka ut de beste - og verste - fredspristildelingene gjennom tidene. EU er verken topp eller flopp, men jurymedlem Kristian Berg Harpviken kan forstå debatten - selv om han mener det prinsippielt sett er en fortjent pris.

- Men det var usedvanlig dårlig timing, sier direktøren ved Fredsforskingsinstituttet i Oslo (PRIO).

Klokka 12.45 vil Oslo rådhus være fylt av tidenes ansamling av europeiske toppolitikere på norsk jord. Det vil den norske hovedstaden merke.

Luftrommet over Oslo er stengt mandag, men Forsvaret vil ha tre av sine helikoptre til disposisjon for politiets beredskapstropp for å kunne aksjonere fra lufta dersom det blir nødvendig. Det vil også være synlig bevæpnet politi flere steder i Oslo sentrum, melder NTB.

Etter prisutdelingen fraktes alle VIP-personene i kortesjer gjennom byen til Gamle Logen der de møter statsminister Jens Stoltenberg til lunsj klokka 14.30. Etter at lunsjen er avsluttet 16.00 skal mange statsledere og regjeringssjefer hjem. De vil bli transporterte i kortesjer tilbake langs E6 til Gardermoen.