Nå kommer anti-røyke-pillen

Skal gjøre deg røykfri uten nikotin. Testes i Norge nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Varenicline heter virkestoffet i pillen, som for øyeblikket er i siste fase av utprøvning i USA. Produsenten Pfizer, som stod bak Viagra, tror de vil søke om godkjenning om kort tid.

Også i Norge foregår det testing på pasienter. 299 norske pasienter har deltatt i en studie her i landet. Også i Sverige, Danmark, Storbritannia, Tsjekkia, Canada og USA har studier blitt gjennomført. Til sammen har 3000 pasienter deltatt i studier.

Pillen skal hete Champix når (og hvis) den kommer på markedet. Den vil ikke inneholde nikotin.

Få bivirkninger 

-Det er ikke helt klart hvor lenge pasientene må ta tablettene, men varigheten på behandlingen vil ligge mellom 12 og 24 uker. Pillene kommer i styrker på 0,5 og 1 milligram, og en behandling vil trappes opp fra en tablett med 0,5 en gang om dagen, til en tablett a 1 milligram to ganger om dagen, sier Grethe Aasved, direktør for samfunnskontakt i Pfizer.

De norske studiene har blant annet blitt foretatt ved Ullevål Universitetssykehus. Bivirkningene av tabletten skal være få. Det er rapportert mild, forbigående kvalme etter inntak av pillen.

Champix vil være reseptbelagt.

50 prosent røykfrie

Røyekpillen vil virke uten nikotin. I stedet vil medikamentet stimulere hjernens nikotinreseptorer, molekyler der nikotinet kan feste seg.

Det vil stimulere hjernen nok til å eliminere belønningsfølelsen røykeren får fra nikotinet og røykeren vil unngå abstines, men pillen virker ikke så sterkt at den er vanedannende.

I fase-to-testene har flere hundre røykere tatt pillen, og over 50 prosent skal ha blitt røykfrie, skriver Forbes.com.

15 milliarder

Forbes har Varenicline på sin "Neurological drugs to watch"-liste. De tror pillen har et omsetningspotensiale på opp til 15 milliarder kroner i USA, og at pillen vil være bedre enn andre røykeavvenningsmetoder.

Hos Pfizer i Connecticut i USA har forskerne identifisert en reseptor i hjernen som nikotin fester seg til. Varenicline fester seg på den samme reseptoren.

Forskerne håper at medikamentet skal virke slik at de sterke røykeabstinensen ikke skal slå til når pasientene slutter å røyke. Den vil også virke for snusbrukere.

Blokkerer parkeringsplass

Mens røykeplaster og nikotintyggegummi hjelper røykere ved å langsomt redusere røykernes behov for nikotin, blokkerer virkestoffet i Champix nikotinets parkeringsplass i hjernen, og fjernet røykesuget.

Og skulle en person som har tatt medisinen fyre opp en røyk, vi effekten bli liten, for nikotinet har mindre mulighet til å feste seg på sine vanlige reseptorer.

-Dette er et medisinsk behov som ikke oppfylles i dag. Dødeligheten er svært høy for røykere, og leger og røykere har ikke hatt nok redskap i arsenalet sitt for å hjelpe røykerne til å slutte, sier dr. Karen Reeves, administrerende direktør for klinisk utvikling ved Pfizer.

Også andre selskaper utvikler liknende medikamenter.

Må godkjennes

-Dette er det største avhengighetsmarkedet som finnes. Er det realistisk at en pille kan stoppe avhengighet og røyking? Jeg tror svaret er ja, og det jobbes med en rekke av dem, sier dr. Herbert Kleber , professor i psykiatri ved Columbia-universitetet, til the Stamford Advocate.

I Norge røyker 26 prosent av befolkningen. I USA er det 50 millioner røykere. De aller fleste røykerne sier i undersøkelser at de har lyst til å slutte å røyke, så inntjeningspotensialet til en røykekuttt-pille, er enormt.

Pillen må først godkjennes av amerikanske FDA og europeiske EMEA før den kommer på markedet.

RØYKEPILLE: Pfizer utvikler en pille mot røyking. Den testes nå i Norge.
26 PROSENT:: 26 prosent av befolkningen røyker.