SPYR UT TONNEVIS MED ASKE: Men asken er ikke farlig for folk flest, slår det norske fagmiljøet fast. Foto: AXEL ÖBERG/EXPRESSEN
SPYR UT TONNEVIS MED ASKE: Men asken er ikke farlig for folk flest, slår det norske fagmiljøet fast. Foto: AXEL ÖBERG/EXPRESSENVis mer

Nå kommer askestøvet og svovellukta tilbake

Men liten eller ingen helserisiko, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter fem dager med vulkanaske over Norge er det fortsatt lite grunnlag for stor bekymring rundt helsevirkningene, slår fagmiljøet fast.

- Det fins ikke grunnlag for panikk, sier Kjetil Tørseth, avdelingsdirektør for atmosfære og klima ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), til Dagbladet.

Fortynnet
Selv har forskeren opplevd pågang av bekymrede nordmenn etter at askeskyen ble kjent.

- Det er riktignok vanskelig å kartlegge partikkelkonsentrasjonen, men vi kan gå ut fra at den er temmelig fortynnet her, det er jo ikke som på Island. Dessuten er spørsmålet hvor mye som kommer ned på bakken, det meste går jo over hodet på oss.

Tørseth har i 14.30-tida akkurat klar dagens simulering av askespredningen. Den viser at en del av oss kan få synlig nærkontakt med asken igjen, som i utslippets tidlige dager.

- Simuleringen for i dag går fram til fredag, og viser mye transport av aske til landet, spesielt Sør-Norge får mye tilførsel. Et lavtrykk bidrar til at mindre av asken blir fraktet bort fra luftrommet. Dermed kan det bli synlig askestøv og svovellukt igjen, spesielt vestlandskysten er utsatt, sier han.

- Men mye avhenger av nedbørsmengden. Asken blir jo ikke liggende lenge dersom den blir vasket bort av regnet.

I beredskapDet er Folkehelseinstituttet (FHI) som gir råd til befolkningen ved fare for skadelige virkninger. Så langt har de ikke ansett det som nødvendig å gå ut med et slikt varsel, fordi partikkelkonsentrasjonen på bakkenivå er lav.

- Alarmen er ikke gått. Men vi er i beredskap og følger situasjonen nøye, i samarbeid med NILU. Dessuten har vi døgnvakt, slik at vi raskt kan oppdatere informasjonen, skulle situasjonen endre seg, forteller seniorrådgiver Harald Pors Muñiz ved FHI til Dagbladet.

Han henviser publikum til FHIs hjemmesider for den siste infoen.

Heller ikke Astma- og Allergiforbundet (NAAF) ser det nødvendig å gå ut med spesielle råd i forbindelse med Eyjafjallajökull-utbruddet. Først når varslene på Luftkvalitet.info blir oransje eller røde, er det grunn til varsko - og da i første rekke for «utsatte grupper», dvs. barn og folk med lungesykdommer som astma og kols, i tillegg til folk med hjertesykdommer.

- Men det har vært en del som har ringt om råd, særlig i forrige uke, opplyser Lisbeth Sigvartsen, resepsjonist i NAAF, til Dagbladet.

God vannkvalitetNorsk institutt for vannforskning (NIVA) kartlegger virkningene vulkanutbruddet har på norske elver, innsjøer og vassdrag. De har så langt ikke fått inn meldinger om «negative eller uvanlige hendelser», f.eks. fiskedød.

- Og det er tross stor nedbør på Østlandet i helga. Men langtidsvirkningene vil først bli klare når laboratorieresultatene er klare, det kan med andre ord ta noe tid. I tillegg setter partiklene seg først i snø og jordsmonn og får først virkning når de kommer ut i vannet, forteller Brit Skjelkvåle, forskningsleder ved seksjon for miljøgifter og forurensning, til Dagbladet.

Hun opplyser at NIVA har fått en del henvendelser i forbindelse med vulkanen, først og fremst fra folk som driver oppdrettsanlegg for fisk.

Mattilsynet opplyser at de «for øyeblikket ikke ser noen risiko» i forbindelse med vulkanstøvet når det gjelder drikkevann og jordbruksprodukter. De ber imidlertid folk som samler drikkevannet fra bekker og tak, om å la være å gjøre det de neste dagene, til situasjonen er mer avklart.