Nå kommer billig-WAPene

WAP - Internett på mobiltelefonen - har hittil bare vært for de rikeste blant oss. Men i løpet av våren kommer billigtelefonene til 1000- 1500 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siemens vil komme med to modeller i mars- april. En ungdomsmodell til mellom 1000 og 1500 kroner, og en proffmodell til 3000 kroner, opplyser informasjonskonsulent Stein H. Bjørnbekk til Dagbladet.

Hittil har bare én WAP-modell vært tilgjengelig i Norge: Nokia 7110. Den var i utgangspunktet priset til 6000 kroner, men på grunn av stor etterspørsel og liten produksjon har den gått for opptil 15 000 kroner. I dag kan den fås for 5000, men fortsatt kan den være vrien å få tak i.

Leveringsvansker

Leveringsvanskene har vært så store at WAP, som står for «Wireless Application Protocol», har blitt omdøpt av vittige sjeler til «Where Are the Phones». Nokias hovedkonkurrent, Ericsson, har en WAP-modell (R320) på gang til omtrent samme pris som Nokias 7110. Men lanseringen har blitt utsatt flere ganger - det siste er at den kommer i mars. Motorola har to WAP-telefoner på gang. Den ene av dem skal visstnok koste omtrent det samme som Siemens billigmodell.

WAP er trolig bare begynnelsen på en sammenkobling av mobiltelefon og Internett. I dag kan du sende og motta e-post, samt se på enkle, tekstbaserte tjenester. Etter hvert kommer de fleste mobiltelefoner til å fungere som trådløse miniatyrutgaver av PC-er med rask internettforbindelse.

Tar av

Hittil har det bare vært beskjedent med informasjon på WAP-nettet. De største avisene er der med sine nyheter, én bank er representert med sine tjenester, og noen trafikkselskaper er der med ruteinformasjon. Men stadig flere kommer til. Nokia spår at 600 millioner vil ha WAP-telefoner innen år 2003. Allerede i år regner Nokia med å passere en million solgte av 7110, om produksjonssystemet holder.

Aller siste WAP-nyhet er muligheten for skriftlig direktesamtale via mobilen - tilsvarende det som på Internett heter IRC. Det lille norske firmaet Interweb er først ute med en slik løsning, men det vil nok gå noe tid før vi har det på mobiltelefonen.

SJELDEN FUGL: Nokia 7110 er fortsatt vanskelig å få tak i. Men prisen har i hvert fall gått ned...