1. APRIL-NYHET:  Nå kommer bompenger for syklister, ifølge samferdseslsbyråden i Oslo.

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Scanpix.
1. APRIL-NYHET: Nå kommer bompenger for syklister, ifølge samferdseslsbyråden i Oslo. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Scanpix.Vis mer

Nå kommer bompenger for syklister: 10 kroner

Litt av hvert 1. april: Arne Treholt til Nato, fellesdusj i Lillehammer og gullskalle i Kristansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjekk datoen før du svelger med agn og krok alt du leser i dag - iallefall om fotball og trafikk.

Først en sak med internasjonale perspektiver:

Ifølge Dagsavisen har Jens Stoltenberg håndplukket sin nærmeste rådgivere når han skal styre Nato fra Brüssel: Gro Harlem Brundtand, Arne Treholt og Jan Petersen. 

Så til trafikk-nyheter mens det fortsatt er høylys dag 1. april, og før det korker seg hjem jobb.

Rogaland først: der skal Statens vegvesen da ha ned fartsgrensen fra 90 til 70 på E39 mellom Sandnes og Stavanger for å bedre trafikkflyten og få ned ulykkene i rushtrafikken.

Impulsene skal ifølge Stavanger Aftenblad være hentet fra Albania og Sverige. 20 kilometer lavere fart skal gi bedre stopptid og færre påkjørsler fra de som er opptatt med mobil, nettbrett eller diktlesing på vei til barnhage og jobb.

Men de som kan dokumentere behov om å komme fram kjappere, får tilbud om å fylle ut et skjema på Aftenbladets nettside.

Sykkelbom: 10 kroner
Oslo: bomavgift for syklister fra 1. august, kan miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) melde på Oslo kommunes hjemmesider. Bompengene skal betales på sykkelstier for å finansiere flere sykkelveier. Syklister må skaffe samme bompengebrikke som til biler. Prisen blir 10 kroner pr. passering, og 20 kroner i straffegebyr for snikere.

Så fotball: Ifølge Nettavisen har Liverpools suksessrike manager Brendan Rodgers signert for Manchester United. Han skal overta jobben umiddelbart hos arvefienden fra hardt prøvede David Moyes.

Krisetiltak også i Trondheim etter at gullfavoritt Rosenborg slapp inn to mål på tampen og ga bort to poeng i seriepremieren på Lerkendal.

Steffen Iversen (37) gjør sjokk-comeback og kommer på RBK-trening allerede i dag, har Adresseavisen fått vite fra de indre sirkler på Lerkendal.

Og fotballverdenen står ikke helt til påske i Østfold heller: ifølge Fredriksstad Blad skal nabobyens Tippeliga-leder Sarpsborg 08 spille hjemmekampene på Fredrikstad Stadion, som ikke er så stabilt bortskjemt med toppfotball.  

Unisex i Lillehammer
På Lillehammer kommer dagens nyhet fra breddeidrettens verden. Der innfører Jorekstad friluftsbad fellesdusj for kvinner og menn.

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen er bystyrepolitiker Sanna Sarromaa (V) begeistret for tiltaket.

— Kjønn er bare en sosial konstruksjon. Jeg kommer til å bli en enda hyppigere gjest på Jorekstad etter dette, sier Sarromaa til avisa.

Folk med tilknytning til Høgskolen i OL-byen vil også gjenkjenne Sarromaa som kjønnsforsker.

Gullforgylt hodeskalle
På Sørlandet er det en mer dyster nyhet fra fortidens mørke som dukker opp denne gryebnde vårdagen.

Det skal være funnet en hodeskalle i Lundeelva. Og Fædrelandsvennen har bildet: en gullforgylt skalle på et nypolert bilpanser.

Et eldgammelt funn skal også være under tomtearbeidene til det nye Nasjonalmuseet på gamle Vestbanen i Oslo.

Et 1000 år gammelt sverd som dukket opp nede i gjørma der, fører til full byggestopp og forsinkelser mens arkeologene dukker ned med   teskjeene sinde.

To års forsinkelse, antyder Statsbygg på sine hjemmesider.

Time will show. Kanskje byggestoppen er opphevet allerede 2. april - i år.

Utepils og smilefjes
NTB (Norsk Telegrambyrå) ble lurt i natt til å publisere som reinspikket sannhet at Oslo Unge Høyre har brutt ut av Unge Høyres Landsforbund.

Etter en time out og en avisrunde, er dette noen aprilspøkene som det nasjonale nyhetsbyrået har gjennomskuet hos andre:

Helsedirektoratet vil sørge for at du snart har tatt din siste utepils.

Direktoratet begrunner forbudet med at «skummende ølglass en varm sommerdag har en åpenbar markedsføringseffekt og dermed må anses som brudd på forbudet mot alkoholreklame».De som satte kaffen i halsen, kan nå trekke et lettelsens sukk. Det var bare årets aprilspøk fra Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Andeby i Vestfold Tønsbergs Blad forsøkte å lure leserne til å tro at Andebu kommune vil døpe om kommunenavnet til Andeby.Avisen skrev også at kommunen hadde innhentet tillatelse til navneendringen fra Egmont som sitter på Andeby-rettighetene i Norge.

Trønder-Avisa kan fortelle at Moderniseringsdepartementet har bestemt at alle nordmenn må endre etternavn til slik man uttaler det. Det ville i så fall bety at dersom du kommer fra Nord-Trøndelag og heter Hermansen, må du skifte navn til Hærrmainnsn.

Dette måtte du ha gjort innen 15. april, dersom det er sant.

Ut med C, Q, X og Z
At språket vårt stadig er i endring, er ingen spøk, men at Språkrådetgår inn for å fjerne bokstavene C, Q, X og Z fra det norske alfabetet, er derimot en 1. april-nyhet.

Språkrådet meldte tirsdag at det ønsker å frigjøre plass på tastaturene i de tusen hjem, for å slippe til andre tegn.

Språkrådet går inn for å erstatte de fire tastene med smilefjes, blunkefjes, tommel opp og tommel ned.

Deichmanske bibliotek Oppsal hisset kanskje på seg den eldre del av befolkningen da filialen på sine Facebook-sider meddelte at det var så mange pensjonister som oppholdt seg i biblioteket at biblioteket var nødt til å ta grep — ved å tillate kun to pensjonister samtidig i lokalene.