Nå kommer Brustadboligen

- Husbankens regler trenger ikke mykes opp, men praksisen må endres, sier kommunalminister Sylvia Brustad som også oppfordrer kommunene til å senke avgiftene på vann, kloakk og renovasjon for folk som bor i mindre boliger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Normen for å få lån i Husbanken innebærer en leilighet på minimum 55 kvadratmeter. Brustad mener nå at Husbanken i større grad må ta i bruk de spesielle reglene som gjelder for student- og elevinternat og boliger for såkalt andre brukergrupper med midlertidig bobehov. Dette vil bedre situasjonen for dem som har problemer med å kjøpe seg en bolig i dag.

Ikke livet ut

- Alle boliger trenger ikke bygges slik at du kan bo der hele livet. I en periode vil mange være fornøyde med en ettromsleilighet. Det går fint an å få til en leilighet med bad, kjøkkenkrok og oppholdsrom med sovealkove på for eksempel 30 kvadratmeter, sier Brustad.

Før sommeren legger hun fram en boligpolitisk handlingsplan der framgangsmåter for å bygge billige boliger vil være en av hjørnesteinene.

Effektiv utnyttelse

- Siden det ikke er særlig sannsynlig at snekkernes lønn, tomteprisene eller prisene på materialer går ned, må vi i stedet få ned boligstørrelsene og få en mer effektiv bruk av arealene.

Brustad oppfordrer til leiligheter med lite areal, men stor takhøyde.

Hun oppfordrer også kommunene til å innføre et differensiert og mer rettferdig avgiftssystem for vann, renovasjon og kloakk, sånn at eierne av mindre leiligheter mindre enn dem med stor leilighet.

Men selv om staten har sine ønsker med boligpolitikken, er det kommunene som har ansvar for å skaffe tomter. Ifølge Brustad kommer de ofte i et dilemma mellom å selge til markedspris for å imøtekomme innbyggernes krav om god forvaltning av kommunens verdier, og hensynet til de svake gruppene som rammes.

Regjeringen ser på om statstomter kan brukes til boliger for vanskeligstilte.

Her er forslaget:

Arealene på boligene må ned. Husbanken må også gi lån til bygging av ettromsleiligheter og toromsleiligheter ned mot 40 kvadratmeter.

Kommunene oppfordres til å stille mindre strenge krav til garasjer i bygg med leiligheter for ungdom. Større fleksibilitet i forhold til byggets målgruppe er ønskelig.

Kommunene oppfordres til å differensiere tilknytnings- og årsavgifter for vann, renovasjon og kloakk i forhold til boligens størrelse. I dag er de stort sett beregnet etter eneboligers forbruk, og bidrar til unødvendig høye kostnader for mindre boliger.

Kommunene må gi flere etableringslån til ungdom. Husbanken har midler til lån for grupper som har problemer med å få lån i vanlige banker.

Kommuner som selger tomteareal til en utbygger, kan stille krav om at en viss del skal forbeholdes rimelige leiligheter og at tomtekostnadene delvis skyves over på store boliger i området. Medvirker også til mer variert sammensetning av befolkningen i et boområde.