Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer CD-en som erstatter alt

PROTOTYPE: DVD-spilleren både ser ut og oppfører seg ganske likt dagens CD-spillere. Men i tillegg til å spille dine gamle CD-er, kan de også spille av film. Foto: SONY I løpet av neste år vil du kunne kaste ut både CD-spilleren, videoen, CD-ROM-en og Laserdisc-maskinen din. For nå har endelig elektronikkbransjen bestemt seg for en ny plate for lyd, bilde og data som erstatter nesten alt vi bruker i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye mediet er døpt DVD - Digital Video Disk. Ved første øyekast virker både spillere og disker hjemmekjente. Diskene ser nøyaktig ut som de CD-platene vi kjenner i dag. Og spillerne er som snytt ut av nesa på dagens CD-spillere. Men til forskjell fra CD-spilleren som du spiller favorittlåtene på i dag, kan den nye DVD-spilleren også spille av filmer og annet bildemateriale. Over to timer spillefilm med full vegg-til vegg-lyd. Du kan få hele fem lydkanaler i stua, pluss en ekstra basskanal for dunder og brak.

I første omgang vil det trolig komme modeller for PC som leser DVD-ROM - en videreutvikling av det vi i dag kjenner som CD-ROM. Mens dagens CD-ROM bare har plass til 650 megabyte med data, vil den nye kunne romme svimlende 8,5 gigabyte! Dataspillene vil aldri bli som før ...

Kommer om ett år

Som alltid ellers når noe nytt er på beddingen, er elektronikkgigantene lite villige til å antyde tidspunktet for lanseringen. Men de fleste snakker likevel om oktober/november i år. Vel å merke i Japan og USA. Europa må gjerne vente litt lenger, og Norge enda litt lenger. Hos Sony Norge, som er en av de største leverandørene av lyd og bildeutstyr her i landet, får vi opplyst at DVD-spillere og -disker neppe kommer på markedet her hjemme før våren 1997.

Forbrukerne er nokså trøtte av å stadig måtte kjøpe seg nytt utstyr og nye kassetter og disker/plater for å kunne følge med tida. CD-platen avløste LP-platen, og nå må vi altså kjøpe enda en ny spiller for å høre Sting, Mozart eller Prince.

Heldigvis er det ikke så ille. Om du bare vil spille musikk, holder det med den gamle CD-spilleren. De nye platene vil nemlig kunne spilles av på gammelt utstyr.

Men bilder og flerkanals lyd vil du ikke få med gammelt utstyr. Med CD-ROM er det verre stilt. På den spilleren du har i PC-en i dag, vil du bare kunne spille de gamle CD-ROM-diskene. De nye DVD-ROM-platene vil du ikke få noe utbytte av om du ikke kjøper en ny CD-ROM-spiller.

To systemer

Selv om Sony, Philips og de andre store produsentene av hjemmeelektronikk er enige om det meste når det gjelder de nye platene, gjenstår det ennå noen «hvite flekker» på kartet.

I USA og Europa er det ulike standarder for TV-bilder. DVD-diskene har plass nok til begge de to viktigste formatene - PAL som vi bruker her i Europa og NTSC som brukes i USA og Japan. Men Hollywood vil det annerledes.

De ønsker ikke at nordmenn skal kunne bestille splitter nye filmer direkte fra USA - lenge før filmselskapene ønsker å slippe dem på det europeiske markedet.

Dermed er det sannsynlig at både platene og spillerne må produseres i to ulike utgaver for USA og Europa. Forskjellen ligger ikke bare i bildeformatet, men også i lyden. Mens amerikanerne satser på det digitale lydsystemet AC-3, kommer de europeiske video-CD-ene etter all sannsynlighet til å ha lyd behandlet med komprimeringsprogrammet MPEG.

Bedre lyd?

Tilhengere av god lyd har lenge hevdet at CD ikke låter bra nok. Disse øyner nå håp om enda bedre lyd med DVD-platene. Men det er fremdeles et åpent spørsmål om dette vil skje. Både plateselskapene og DVD-fabrikantene later til å mene at dagens CD-lyd er god nok.

De vil i stedet satse på bildesiden, på bekostning av den plassen en klarere lyd nødvendigvis vil legge beslag på. Det kan likevel tenkes at enkelte plater vil komme i superutgave som utnytter DVD-platens lydpotensiale fullt ut.

Hva vil så disse nye vidunderspillerne og -platene koste? De første signalene fra Japan, Holland og Tyskland tyder på at bransjen har lært leksa si. Tidligere har bare de ivrigste (og rikeste) teknofrikerne hatt råd til å investere i siste skrik innen lyd og bilde. Så ser man markedet an og lar prisene falle i takt med utbredelsen i markedet. Nå ser det ut til at både spillere og plater kan bli rimelige fra første stund.

Ingen vil oppgi nøyaktige priser, men mye tyder på at spillerne vil ligge på fra 3000 kroner og oppover. Prisen på rene lyd-CD-er vil være som i dag, mens de nye bildeplatene vil kunne kjøpes for omtrent samme pris som dagens ferdiginnspilte videokassetter til rundt 200 kroner.

Dyre opptak

En av de store fordelene med dagens videospillere er muligheten til å ta opp egne programmer. I dag er det mulig å kjøpe CD-spillere som kan ta opp, men opptaket kan ikke slettes og erstattes med noe nytt. Det samme vil etter alt å dømme bli tilfelle med DVD.

Følger de opp politikken sin hittil, vil CD-plater for opptak være nesten like dyre som ferdiginnspilte CD'er. Samtidig er opptaksklare spillere mer enn tredobbelt så dyre som standard CD-spillere. Dette fordi storprodusentene av CD-spillere også har sterke eierinteresser i plate og film/videobransjen, og ikke vil ødelegge markedet.

Vil vi kunne leie DVD-plater med film på hjørnet, slik vi nå kan med videokassetter? Det er ingen hemmelighet at filmbransjen helst ser at vi kjøper filmene. Samtidig egner de nye videoplatene seg bedre til utleie enn kassetter. I likhet med CD-platene slites de ikke så lett. Men også her er det Hollywood som avgjør.

På tross av en viss usikkerhet synes alle å være enige om at DVD blir det nye standardformatet framover. Det vil ta tid før hyllene fylles opp med plater og spillere, akkurat som da CD kom på markedet i 1983. Men i løpet av fem års tid vil det trolig stå en DVD-spiller i de fleste norske hjem der det nå står en videospiller.

PROTOTYPE: Dagens CD-ROM blir erstattet av DVD-ROM med 13 ganger så mye plass til dataprogrammer og spill. Foto: SONY