Nå kommer Clintons helvetesuke

NEW YORK (Dagbladet): Denne uka bestemmer Representantenes hus om president Bill Clinton skal bli landets andre president som stilles for riksrett i Senatet. Mye tyder på at det hele vil bli avgjort på målstreken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ingen planer om å trekke meg, sa Bill Clinton under besøket i Israel i går. Justiskomiteens formann, Henry Hyde, hadde antydet at det ville være ærefullt av Clinton å trekke seg etter at justiskomiteen vedtok alle de fire anklagepunktene som kan føre ham til riksrett.

- Det har aldri falt meg inn. Særlig fordi jeg aldri har løyet under ed, sa en blek og dratt Clinton. I morgen blir han USAs første president som besøker Gaza, før han tirsdag vender nesa hjemover.

Scenen satt

Etter at republikanerne og demokratene i justiskomiteen har stemt lydig etter partilinjene, er scenen for ukas politiske spill i Representantenes hus satt. Selv om det finnes tvilere innen begge partier, er mange begynt å tro at Representantenes hus kommer til å stille landets president for riksrett.

Ifølge reglene får ikke de 435 representantene oversendt de fire anklagepunktene og justiskomiteens rapport før midnatt tirsdag. Vedlagt ligger mindretallets - demokratenes - rapport.

Onsdag blir det travelt i korridorene. Da skal alle papirer leses, politikere påvirkes og meningene dannes. Torsdag er det debatt hvor demokratene og republikanerne får en time hver til å legge fram synspunkter. Så går man til avstemning, som mange venter vil fortsette fredag.

Ikke reprimande

Den nye ordføreren i Representantenes hus, republikaneren Bob Livingston, har gitt klar beskjed om at en reprimande, eller avskyresolusjon, ikke vil være aktuelt. Han mener konstitusjonen bare gir rom for riksrett eller ikke.

Mellom 20 og 30 av de 435 representantene skal ennå ikke ha bestemt seg. Tre demokrater har signalisert at de vil stemme for minst ett av de fire tiltalepunktene republikanerne i justiskomiteen vedtok.
Blir det riksrettssak, kreves det at 67 av de 100 senatorene stemmer for å avsette presidenten.