<strong> NÆRBILDE:</strong>  Dette er det mest detaljerte bildet av dvergplaneten Pluto som noen sinne er tatt. Her ser man en del av planeten hvor det ifølge NASA er store forekomster av fjellformasjoner, som man kan se på bildet. De høyeste av disse fjellene skal være om lag 11 000 fot, altså rundt 3 300 meter høye. Foto: NASA
NÆRBILDE: Dette er det mest detaljerte bildet av dvergplaneten Pluto som noen sinne er tatt. Her ser man en del av planeten hvor det ifølge NASA er store forekomster av fjellformasjoner, som man kan se på bildet. De høyeste av disse fjellene skal være om lag 11 000 fot, altså rundt 3 300 meter høye. Foto: NASA Vis mer

Nå kommer de aller beste bildene av Pluto

Oppdaget over 3000 høye fjell av is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dette er det mest detaljerte og beste bildet av Pluto tatt av romsonden «New Horizons».

Ni år etter at romsonden «New Horizons» ble skutt opp passerer den endelig Pluto tar den nå spektakulære bilder av dvergplaneten.

Det ferskeste av de ferskeste bildene av Pluto, viser det NASA sier er en fjellkjede på dvergplaneten.

Det høyeste av disse fjellene skal være over 3000 meter høye og av is.

Nasa har også publisert bilder av Plutos største måne, Charon. Bildet er tatt 13. juli, fra en avstand på 466 000 kilometer.

I juli i sommer skal sonden etter planen være på sitt aller nærmeste punkt fra Pluto, før den fortsetter ut i det store uutforskede verdensrommet.

Plutos største måne Charon tatt på 466 000 meters avstand. Foto: Reuters.
Plutos største måne Charon tatt på 466 000 meters avstand. Foto: Reuters. Vis mer

Inntil da får vi klare oss med disse, noe uskarpe bildene av det som en gang var vårt solsystems minste planet.

Mistet planet-statusen Samme år som sonden ble skutt opp i 2006 mistet Pluto sin status som planet. Forskerne i NASA mener likevel informasjon om Pluto, som nå blir kalt en dvergplanet, og om rommet rundt, vil gi dem ny spennende kunnskap om solsystemet vårt, og solsystemene utenfor.

Det var dr. Michael Brown og kolleger ved California Institute of Technology som var direkte årsak til at Pluto ikke skulle få smykke seg med tittelen planet lenger.

Dagbladet møtte ham i 2012, og fortalte at han fremdeles fikk sinte telefoner og e-poster av Pluto-tilhengere som spør han hvorfor Pluto ikke lenger er en planet.

- Jeg tror det er de samme sjetteklassingene som ble opprørt i 2006, som nå er blitt voksne. De ringer alltid på fredager eller lørdager, og det er alltid lyden av fest i bakgrunnen, sa Brown til Dagbladet da.

<strong> KJÆRLIGHETSPLANETEN:</strong>  Her ser sjefen for New Hoizons-programmet Alan Sternembers, bildene av Pluto. FOTO: Bill Ingalls / AP
KJÆRLIGHETSPLANETEN: Her ser sjefen for New Hoizons-programmet Alan Sternembers, bildene av Pluto. FOTO: Bill Ingalls / AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer