Nå kommer de eldre

Grunnutdanningen blir kortere og flere tar videreutdanning. Om få år vil det være flere voksne enn barn og ungdom som er under utdanning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Beregninger fra OECD viser at det om to til tre år vil være flere som tar videre- og etterutdanning enn som går på grunnutdanningen. Det betyr at vi får en større andel eldre «elever», i tillegg til at grunnutdanningen ser ut til å bli kortere, sier Tore Bredal, studierektor ved Handelshøyskolen BIs senter for lederutdanning.

Fenomenet med at det snart vil være flere voksne enn ungdom som utdanner seg, forklarer Bredal med følgende:

Nye krav

- Informasjons- og kunnskapssamfunnet stiller helt andre krav enn industrisamfunnet. Der skulle store kull læres opp i det samme for å kunne reprodusere. I informasjons- og kunnskapssamfunnet må kunnskapen være mye mer variert og kunne tilpasses kjappere for å skape nye produkter og tjenester, forklarer Bredal.

Han mener denne situasjonen gir behov for kortere grunnutdanning og mulighet til livslang læring. LO og andre store aktører i arbeidslivet har gått inn for rett til slik livslang læring. Etterutdanningsmarkedet er i eksplosiv vekst og gir gode dager for institusjoner som Handelshøyskolen BI.

Privat spillerom

- Det vil sinke utviklingen om det offentlige skal styre utdanningssektoren alene. Tida krever kjappere endringer og i nærmere kontakt med næringslivet enn det statlig byråkrati muliggjør. Derfor trenger vi plass for de private aktører som kan tilpasse seg raskt og som tør å sjanse på nisjer i utdanningsmarkedet, mener han.

- Staten har valgt å regulere og sikre kvalitet framfor å detaljstyre. Det er en god ordning. De private aktører er nødvendige for å dekke tidas utdanningsbehov.