Nå kommer de førerløse bilene

Google har fått verdens første godkjente lisens på førerløse biler i Nevada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Snart kan befolkningen «kjøre» rundt i biler som styrer selv. Nevada blir første stopp etter at Google fikk godkjent verdens første lisens på førerløse biler.

Den første bilen som skal ut på veiene er en Toyota Prius som er modifisert av søkenettstedet Google. Disse sitter nå i førersetet med teknologi til førerløse biler, melder BBC.

Bilens første prøvetur var på den kjente «Las Vegas Strip». Også andre bilprodusenter har nå søkt om lisens på disse bilene i Nevada.

Ingen ulykker Bilen bruker et videokamera festet på taket, radarsensor og en avstandsmåler til å «se» i trafikken.

Ingeniører fra Google har tidligere testet bilen på veiene i California. De har også kjørt over Golden Gate-brua i San Francisco. Under disse testene var bilen hele tiden bemannet av en trent sjåfør som kunne ta over kontrollen om det ble nødvendig.

I følge Sebastian Thrun som er ingeniør i dataprogrammering, har bilen kjørt 225 000 kilometer uten ulykker. Bilen har kun fått en bulk etter å ha blitt påkjørt bakfra i et lyskryss.

I følge Utrykningspolitiet i Norge vil dette bli en ny og interessant problemstilling i forhold til kjøring i beruset tilstand.

- Dette er jo veldig langt fram i tid, og jeg vet det jobbes med slike biler. Ser vi inn i glasskula, og disse bilene kommer til landet, må vi nok innføre et nytt regelverk, sier Runar Karlsen i Utrykningspolitiet (UP).

Karlsen mener det må lages en lov som gir én person ansvaret for bilen, selv om ingen er fører av bilen.

FIKK LISENS I NEVADA: Lisensen til Google's førerløse bil ble gitt i Nevada. På bilskiltet er symbolet for «uendelig» og tallene 001. Foto: GOOGLE / EPA / SCANPIX
FIKK LISENS I NEVADA: Lisensen til Google's førerløse bil ble gitt i Nevada. På bilskiltet er symbolet for «uendelig» og tallene 001. Foto: GOOGLE / EPA / SCANPIX Vis mer

- Hvordan man skal tildele noen ansvaret for en førerløs bil, er det som gjør hele saken vanskelig, sier Karslen

Menneskelig svikt Direktør i departementet for motorisert kjøretøy i Nevada, Bruce Breslow, sier han tror førerløse biler er «fremtidens biler».

I mars endret Nevada loven, som nå gir tillatelse til bruke førerløse biler. Den langsiktige planen er at befolkningen skal kunne benytte seg av bilene.

Bilen fra Google har fått et rødt registreringsskilt for å gjøre den gjenkjennelig. På skiltet står tegnet for «uendelig» ved siden av tallene 001.

Flere stater i USA følger nå etter, deriblant California.

- De fleste bilulykker skyldes menneskelig svikt, sa senator i California Alex Padilla, da han introduserte den nye lovgivningen.

- Ved å bruke datamaskiner, sensorer og andre systemer, vil en førerløs bil kunne analysere og reagere raskere enn et menneske. Dette vil føre til økt trafikksikkerhet, sier Padilla videre.

DRØMMEN OPPFYLT: Fra venstre: Google's styreformann Dr. Eric Schmidt, direktør Larry Page og medeier Sergey Brin sitter her i Google's førerløse bil, en modifisert Toyota Prius. Foto: GOOGLE / EPA / SCANPIX
DRØMMEN OPPFYLT: Fra venstre: Google's styreformann Dr. Eric Schmidt, direktør Larry Page og medeier Sergey Brin sitter her i Google's førerløse bil, en modifisert Toyota Prius. Foto: GOOGLE / EPA / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer