BESK MEDISIN PÅ HJEMMEBANE:  Spanias finansminister Elena Salgado presenterte EUs krisepakke i natt som et pliktløp i forbidnelse med at Spania for tiden har presidentskapet i EU. Og på vegne av den spanske regjeringen måtte hun først garantere for kraftige innstramminger i eget statsbudsjett. FOTO:REUTERS/SCANPIX.
BESK MEDISIN PÅ HJEMMEBANE: Spanias finansminister Elena Salgado presenterte EUs krisepakke i natt som et pliktløp i forbidnelse med at Spania for tiden har presidentskapet i EU. Og på vegne av den spanske regjeringen måtte hun først garantere for kraftige innstramminger i eget statsbudsjett. FOTO:REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Nå kommer de harde tidene til Spania og Portugal

EUs kriseløsning på 4 000 milliarder klar i natt. Positive reaksjoner på børsene i Australia og Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Finansministrene i EU ble ved 02-tiden i natt enige om et krisefond på 500 milliarder euro - nær 4 000 milliarder kroner.

Det tilsvarer om lag halvannen gang størrelsen på det norske oljefondet.


I tillegg skal Det internasjonale pengefondet (IMF) stille med inntil 250 milliarder euro, men i natt var det uklart hvordan  disse pengene skal kunne disponeres.


440 av krisemilliardene i euro kommer som lån og garantier fra de 16 landene med euro som valuta. De resterende 60 euro-milliardene kommer fra EU-kommisjonens kasse.

Finansministrene hadde opprinnelig tillyst en pressekonferanse klokka 18 søndag kveld  med krisetiltakene i kjølvannet av den økonomiske kollapsen i Hellas.


Tautrekking fram til Tokyo-børsen

Men avgjørelsen ble stadig utsatt etter intern tautrekking mellom de «tunge» aktørene i EU. Møtet mellom finansministrene i EU var planlagt til to timer, men tok elleve timer.


USAs president Barack Obama  tok direktekontakt med sin franske kollega Nicolas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel før søndagens møte, som fikk en dramatisk start da den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble måtte kjøres til sykehus med allergiske reaksjoner.

EUROPEISK MANER: Den greske finansministeren George Papaconstantinou og hans franske kollega Christine Lagarde hilser med et kyss på kinnet. I natt jobbet de  med en kriseløsning helt fram til Tokyo-børsen åpnet klokka 02 norsk tid. FOTO: THIERRY ROGE, REUTERS/SCANPIX.
EUROPEISK MANER: Den greske finansministeren George Papaconstantinou og hans franske kollega Christine Lagarde hilser med et kyss på kinnet. I natt jobbet de med en kriseløsning helt fram til Tokyo-børsen åpnet klokka 02 norsk tid. FOTO: THIERRY ROGE, REUTERS/SCANPIX. Vis mer


Kampen mot klokka sto fram til klokka 02 norsk tid, da Tokyo-børsen åpnet en svært nervøs uke. Alle ventet på hva EU ville komme opp for at ikke en ny finanskrise skal skyte fart bare et halvt år etter den forrige.


Det var EU-kommisær Olli Rehn fra Finland og den spanske finansministeren Elena Salgado som presenterte resultatet på en pressekonferanse som startet like før klokka 02.30.

Spania og Portugal neste


- Dette dreier seg ikke bare om Hellas, understreket de to i starten av pressekonferansen.

De gryende økonomiske problemene i Spania og Portugal ble nevnt spesielt. Regjeringene i de to EU-landene med en statsøkonomi som minner om marerittet i Hellas, måtte legge fram forpliktende løfter i natt om kraftig skjerping av statsbudsjettene før EUs kriseløsning var klar.


Den spanske regjeringen skal legge fram en innstrammingspakke allerede 18. mai, opplyser den spanske finansministeren.


Irland er det tredje EU-landet med et Hellas-spøkelse i nakken.

 FELLES SKJEBNE?  Det greske flagget og EU-flagget side ved side i Aten i går. FOTO: AFP/SCANPIX.
FELLES SKJEBNE? Det greske flagget og EU-flagget side ved side i Aten i går. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer


Økonomiske eksperter har beregnet at det vil koste 500 milliarder alene - en hel krisepakke - å redde Portugal, Spania og Irland uten at landene skjærer ned budsjettunderskuddene kraftig.


Ifølge nyhetsbyrået AFP steg børsene i Australia da EUs krisepakke var klar. Australia ligger lengst framme i tid, og børsene der åpnet først mandag.


Styrket mot dollar og yenBBCs økonomikorrespondent i Tokyo melder klokka 09.50 lokal tid mandag at den særs viktige børsen i Japans hovedstad også har reagert positivt på EUs kriseplan.

Nikkei-indeksen gikk umiddelbart opp 1,3 prosentpoeng i løpet av de to første timene på Tokyo-børsen. Den samme Nikkei-indeksen gikk ned 6 prosentpoeng før helgen.

Aksjene i de store elektronikkselskapene som eksporterer til Europa, steg mest på Tokyo-børsen de første timene.

Og euro har styrket seg som valuta i forhold til amerikanske dollar og japanske yen.

Euro styrket seg 1,28 prosent mot dollar og 2 prosent mot yen rett etter børsåpning i Asia, melder BBC fra Singapore. PROTEST:  En maskert demonstrant utenfor parlamentet i Aten søndag - i fredelige former. FOTO: AFP/SCANPIX.
PROTEST: En maskert demonstrant utenfor parlamentet i Aten søndag - i fredelige former. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer