VÆR FORBEREDT: Snøfall og kraftig vind preget den svenske hovedstaden onsdag. Nå kommer også nedbøren til Norge. 
 Fra i morgen blir det svært vanskelige kjøreforhold på Sørlandet og Østlandet med glatte veier og mye snø. 
 Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix
VÆR FORBEREDT: Snøfall og kraftig vind preget den svenske hovedstaden onsdag. Nå kommer også nedbøren til Norge. Fra i morgen blir det svært vanskelige kjøreforhold på Sørlandet og Østlandet med glatte veier og mye snø. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpixVis mer

Nå kommer den kraftige hålka

På Øst- og Sørlandet ventes speilglatte veier og opptil 50 centimeter snø fra i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk været der du bor

(Dagbladet): Snø, regn og frost kan bety trøbbel på veiene. I løpet av helga ser det ut til at store deler av Sørlandet vil få vekslende vær med en fellesnevner: Nedbør.

Folk på østlandsområdet kan også vente snøbyger, men i litt mindre målestokk.

I all hovedsak vil nedbøren komme i områder med minusgrader. Det betyr hvite flak som legger seg på veiene og som kan komme til å skape livsfarlige vansker i trafikken.

30 centimeter - Det kan fort komme 30 centimeter nysnø lengst sør i landet — og mer hvis været går langt nok inn i landet. Da kan det bli snakk om 50 centimeter. Snøen vil falle sør for Stad og Dovre. Lenger nord blir det sol og opphold, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness.

Dette kan skape vanskelige kjøreforhold. Hvis det kommer vind på toppen av dette, kan det bli problematisk.

- Her snakker vi om Sør- og Vestlandet. Nordøstlig vindfelt kommer innover kysten, og hovedtyngden av dette kommer i morgen. Det vil blåse en del samtidig, så det vil bli et snev av høyfjellsfølelse selv om du kjører på E 18. Temperaturen vil ligge på rundt null grader ved kysten, og det vil bli kaldere jo høyere opp man kommer.

- Nedbøren kommer først som snø, men blir det mildere utover dagen kan dette komme ned som sludd eller regn. Da vil det kunne bli glatte veier og lite heldige forhold med tanke på infrastruktur hvis det faller ned greiner eller trær som følge av vinden. Det ser ut til å bli østlig vind som øker til sterk kuling i løpet av søndagen, sier statsmeteorolog Thyness.

Snø i kveld Meteorolog Lisbeth Håvik i Storm Geo sier til Dagbladet at det er viktig å ta hensyn til føreforholdene denne helga.

- På Sør- og Østlandet vil det snø fra i kveld, og utover natta. Det vil også komme en del snø på formiddag i morgen, før det så vil lette utover kvelden igjen, sier Håvik.

Hun advarer mot glatte veier.

- Det har vært kaldt en god stund i hele Sør-Norge en god stund nå, og med et lavtrykk fra vest - som vil sveipe over Sør-Norge og sørlige deler i natt og i morgen med nedbør og slupp, så vil det bli ganske glatt. 

Fint vintervær For østlandsområdet ser det mye bedre ut.

- Det blir veldig fint vintervær på lørdag, fare for litt frostrøyk. Det blir en nordlig bris, temperaturer på samme som nivå som fredag. I morgen kan det bli litt snø, men mye mindre enn på Sørlandet. Vi snakker om rundt fem millimeter nedbør, altså ikke noe store mengder, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness.

På Vestlandet vil de få mye vind, til dels storm. Denne vinden vil avta noe natt til i morgen. Nord for Stadt og Dovre blir det lite nedbør, litt vind, men ellers veldig mye fint vær, sier Vibeke Thyness.

Fra Trøndelag og nordover ser det ut til å bli en veldig fin helg.

- Her får de stort sett nydelig vintervær. Det kan bli ganske mye vind enkelte plasser, men i all hovedsak blir det fine vinterforhold, sier statsmeteorologen.

Den siste uka har store nedbørsmengder skapt kaos i Sverige. Ifølge Aftonbladet har svenskene slitt med store forsinkelser i trafikken etter at Stockholm ble nedsnødd tidligere denne uka.

Snøværet fortsetter også der.

SNØ:  Slik kan det se ut når snøen faller i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
SNØ: Slik kan det se ut når snøen faller i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer