Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kommer den skikkelige russerkulda. Den er her for å bli

Vinteren lever for fullt.

KALD VIND FRA ØST: Kulda strømmer inn over landet mot helga og utover neste uke. Bare Vestlandet slipper unna.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KALD VIND FRA ØST: Kulda strømmer inn over landet mot helga og utover neste uke. Bare Vestlandet slipper unna. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke opplevde Østlandet temperaturer på tosifrede minusgrader flere dager.

Fortsatt er det kaldt flere steder i landet, men mot helga og utover i neste uke kommer det igjen ordentlige kalde gufs i flere deler av landet.

De eneste som slipper unna den ordentlige kulda er Vestlandet, som får inn varmluft fra et lavtrykk i Nordsjøen og kan vente seg temperaturer på rundt null.

Her kan du sjekke været uansett hvor på kloden du skal oppholde deg.

Ei uke blått I resten av landet blir det imidlertid langt friskere. For mens kystområdene på Vestlandet blir beskyttet av lavtrykket i Nordsjøen, blir Øst- og Innlandet truffet av en skikkelig russerkulde.

- Kulda ligger stort sett i indre deler av landet, og kommer fra Russland. Innlandet kan få fra minus 20 til minus 25 grader inn mot helga. I Oslofjordområdet venter vi temperaturer på rundt minus 15, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til Dagbladet.

Det blir dermed en del kaldere i Øst- og Sør-Norge enn det har vært de siste dagene.

- Kulda varer omtrent ei uke fram i tid i Sør-Norge. Nordavinden vil også fortsette, men vi venter ikke voldsomt med vind. Ordentlig vind på toppen av slike temperaturer kan være litt kritisk, sier Thyness.

Ifølge Yr.nos egne langtidsvarsel vil for eksempel Oslo oppleve tosifret antall minusgrader hver dag fram mot neste fredag.

I praksis betyr det at temperaturene lander omtrent der de gjorde forrige uke.

Nord har sett bunnen Torsdag morgen i forrige uke hadde Karasjok 42,4 kuldegrader. Dagen etter var temperaturen på nøyaktig samme målepunkt minus 6,7. I dag opplever også innbyggerne på Finnmarksvidda temperaturer på under minus 30.

Temperaturene vil stort sett være uendret i Finnmark og Indre Troms.

- Finnmark og Indre Troms har nok sett bunnen. Det blir nok ikke kaldere enn de 40 gradene de hadde. De har også opplevd minus 30 og under det, men fra i morgen blir det stigende temperaturer ved kysten i de to nordligste fylkene. Den lille temperaturstigning kommer trolig også innover i landet etter hvert, men det blir fortsatt kaldt og vinterlig, sier hun.

Snø på Vestlandet Årsaken til at det nå ikke blir enda kaldere i Sør-Norge er på grunn av skydekket. De gir kulda som kommer nedenfra litt motstand.

På Vestlandet blir det også godt med skyer, og trolig litt nedbør i form av snø.

- Det blir en del vær på Vestlandet, med snøbyger i Rogaland. Lenger Nord på Vestlandet og i Trøndelag kan det blåse opp mot stiv kuling på kysten. Det betyr at effektiv temperatur trolig vil være litt lavere enn målt temperatur, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media