HELT MØRKT:
Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard oppfordrer alle til å følge solformørkelsen direkte. Her er han avbildet med solformørkelsesbriller i 2008.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
HELT MØRKT: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard oppfordrer alle til å følge solformørkelsen direkte. Her er han avbildet med solformørkelsesbriller i 2008. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Nå kommer den største solformørkelsen på 60 år til Norge

Men du må huske helt nødvendig utstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag 20. mars vil den største solformørkelsen på 60 år finne sted, og hele Norge kan få oppleve mørket fra orkesterplass.

Ifølge den kjente astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard, blir det en av de største himmelbegivenhetene i vår tid. Og i alle fall den største begivenheten siden 30. juni i 1954. Det skriver han på eget nettsted.

På Svalbard vil formørkelsen bli helt total i to og et halvt minutt, mens på fastlandet vil månen dekke 89-95 prosent av sola. Det vil denne fredagen bli merkbart mørkere, og det lyset vi får, vil være «sølvaktig og stikkende», ifølge Røed Ødegaard.

Røed Ødegaard oppfordrer folk til å følge formørkelsens utvikling direkte med solformøkelsesbriller. Disse demper sollyset så mye at det både er mulig og behagelig og stirre rett på sola.

Han påpeker at man ikke kan bruke vanlige solbriller.

Astronomen skriver på sitt nettsted at månen rundt klokka 10 begynner å skli innover solskiva. Den neste timen tiltar formørkelsen, og den når sitt maksimum i 11-tiden.

I Norge har vi bare hatt fem slike totale solformøkelser siden 1914. Den siste var i 2008.

TOTAL FORMØRKELSE Dette bildet er tatt av en total solformørkelse i Norge. Formørkelsen var total i et bånd som strakte seg sørøstover over den aller sørligste delen av landet. Dette bildet skal være tatt i Sandefjord. Fredag 20. mars kan man oppleve total solformøkelse på Svalbard, men hele Norge får se en nærmest total formørkelse.
Foto: NTB / Scanpix
TOTAL FORMØRKELSE Dette bildet er tatt av en total solformørkelse i Norge. Formørkelsen var total i et bånd som strakte seg sørøstover over den aller sørligste delen av landet. Dette bildet skal være tatt i Sandefjord. Fredag 20. mars kan man oppleve total solformøkelse på Svalbard, men hele Norge får se en nærmest total formørkelse. Foto: NTB / Scanpix Vis mer