Nå kommer den største solformørkelsen på 60 år til Norge

Men du må huske helt nødvendig utstyr.

HELT MØRKT:
Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard oppfordrer alle til å følge solformørkelsen direkte. Her er han avbildet med solformørkelsesbriller i 2008.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
HELT MØRKT: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard oppfordrer alle til å følge solformørkelsen direkte. Her er han avbildet med solformørkelsesbriller i 2008. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag 20. mars vil den største solformørkelsen på 60 år finne sted, og hele Norge kan få oppleve mørket fra orkesterplass.

Ifølge den kjente astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard, blir det en av de største himmelbegivenhetene i vår tid. Og i alle fall den største begivenheten siden 30. juni i 1954. Det skriver han på eget nettsted.

På Svalbard vil formørkelsen bli helt total i to og et halvt minutt, mens på fastlandet vil månen dekke 89-95 prosent av sola. Det vil denne fredagen bli merkbart mørkere, og det lyset vi får, vil være «sølvaktig og stikkende», ifølge Røed Ødegaard.

Røed Ødegaard oppfordrer folk til å følge formørkelsens utvikling direkte med solformøkelsesbriller. Disse demper sollyset så mye at det både er mulig og behagelig og stirre rett på sola.

Han påpeker at man ikke kan bruke vanlige solbriller.

Astronomen skriver på sitt nettsted at månen rundt klokka 10 begynner å skli innover solskiva. Den neste timen tiltar formørkelsen, og den når sitt maksimum i 11-tiden.

I Norge har vi bare hatt fem slike totale solformøkelser siden 1914. Den siste var i 2008.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer