Nå kommer epidemiene etter Mitch

Katastrofe følger katastrofe i Mellom-Amerika. Etter orkanen «Mitch», kommer de smittsomme sykdommene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen ser svart ut de neste tre- fire ukene. Nå kommer sulten og sykdommene, sier Redd Barnas stedlige representant i Nicaragua, Sergio Kristensen, til Dagbladet.

Alvorlige sykdommer herjer allerede den katastroferammede befolkningen. For noen dager siden var det registrert nesten 100 koleratilfeller bare i Nicaragua, flere av dem med dødelig utgang. Tusenvis er rammet av diarh og luftveissykdommer. Malaria og såkalt dengue-feber er utbredt.

- Vannforsyningen er ødelagt, og folk må drikke forurenset vann med smitte. Dessuten forsvant avlingene i orkanen, og det er lite mat. Bøndene får heller ikke sådd som de pleier nå i disse dager. Dermed har de ingen nye forsyninger i månedene som kommer. Sulten truer, og når folk ikke har nok å spise blir de også mer utsatt for sykdom, sier Kristensen.
Barn og gamle er som vanlig mest utsatt. Bare i Nicaragua er nærmere 400000 barn rammet av katastrofen og lever under prekære forhold.

- Et lyspunkt er nå at nødhjelpsarbeidet i Nicaragua begynner å fungere, sier Kristensen.

I Honduras registrerer helsepersonell også en dramatisk økning av sykdommer. Samtidig forbereder man seg på en kolera-epidemi, som man venter vil gi alvorlige utslag allerede i neste uke.

Også i El Salvador rapporteres det om flere kolerautbrudd.

I mellomtida kjemper hjelpeorganisasjonene en nesten håpløs kamp for å bygge vannrenseanlegg, og reparere forurensede brønner. Hjelpearbeidet forsinkes fortsatt av at infrastrukturen ble vasket bort da «Mitch» raste over Mellom-Amerika.